ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

Η ανάπτυξη των αλυσίδων λιανεμπορίου στη χώρα μας και η διαμόρφωση των σύγχρονων κεντρικών αποθηκών του συνδυάζει τη συνύπαρξη καταναλωτικών προϊόντων με εύφλεκτες και εκρηκτικές ουσίες, γεγονός που απαιτεί ειδικό χειρισμό και διαδικασίες τόσο για την αποθήκευση, όσο και την ασφάλεια.

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΣΗΜΑΙΝΕΙ... ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ!

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 13/07/2018

 

Άρθρο του κ. Ι.Γ. Κονταράτου,

Συμβούλου επιχειρήσεων και Logistics specialist

Σήμερα, τα αγαθά πρέπει να είναι διαθέσιμα 24 ώρες το 24ωρο - και στις περισσότερες περιπτώσεις εγκαίρως. Οι σύγχρονες αποθήκες, λαμβάνουν υπόψη αυτές τις νέες απαιτήσεις.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς όμως, τα φαινόμενα συγκέντρωσης, σε μερικές μεγάλες αποθήκες logistics, μπορούν να δημιουργήσουν κίνδυνο πλήρους παράλυσης ολόκληρης της αλυσίδας παράδοσης. Επομένως, οι κίνδυνοι πρέπει να αποφεύγονται με κάθε κόστος, αφού:

 • Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν εστίες πυράκτωσης, που αναπτύσσονται χωρίς να το αντιλήφθη κανείς και τελειώνουν μετά από λίγες ώρες μόνο με την ξαφνική εμφάνιση επιφανειακής φωτιάς.
 • Υπάρχουν υψηλοί κίνδυνοι πυρκαγιάς από τα stretch film και τις συσκευασίες από χαρτόνι καθώς και τις ξύλινες παλέτες και τα πλαστικά δοχεία.
 • Κίνδυνοι γρήγορης εξάπλωσης της φωτιάς, λόγω της ανόδου των καυσαερίων ανάμεσα στα στενά  διαστήματα (μεταξύ των παλετών), γεγονός που μπορεί να οδήγηση την φωτιά μέχρι την οροφή της αποθήκης.
 • Η καταπολέμηση της πυρκαγιάς που γίνεται δύσκολη, λόγω των στενών διαδρόμων, μεταξύ των ραφιών, του ύψους της αποθήκης, και κίνδυνου πτώσεων και κατάρρευσης των εμπορευμάτων

 

Τι να αποφύγετε

 

Τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη των Super Market και των κεντρικών τους αποθηκών, απαιτείται η συνύπαρξη καταναλωτικών προϊόντων με εύφλεκτες και εκρηκτικές ουσίες στην ίδια αποθήκη, κάτι το οποίο απαιτεί πραγματική εμπειρία σε θέματα αποθήκευσης και ασφάλειας.

Ο σχεδιασμός αυτών των αποθηκών πρέπει να πληρεί το πρότυπο ATEX (ATmosphères EXplosibles)[1]. Αυτό σημαίνει ότι ο εξοπλισμός και τα ρούχα που χρησιμοποιούνται για την είσοδό σε αυτές τις εγκαταστάσεις, πρέπει να πληρούν τις απαιτήσεις των κανονισμών. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος έκρηξης, στην περίπτωση επικίνδυνων προϊόντων, κάθε χώρος πρέπει να είναι εξοπλισμένος με ανιχνευτές αερίων οι οποίοι, σε περίπτωση υπέρβασης του ορίου επικινδυνότητας, μεταδίδουν μια ηχητική προειδοποίηση στην τοπική ομάδα επιτήρησης . Σε αυτή την περίπτωση, ο υπεύθυνος ασφαλείας καλείται να αερίσει τον χώρο ανοίγοντας χειροκίνητα τις "καταπακτές εκκένωσης καπνού", έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί σπίθα, που θα μπορούσε να δημιουργήσει κίνδυνο έκρηξης. Τα κτίρια σχεδιάζονται έτσι ώστε να περιορίζουν τις επιπτώσεις έκρηξης, εκτός του πυροδιαμερίσματος με την χρήση πυράντοχων τοίχων.

Βεβαίως, τα κτίρια πρέπει να προστατεύονται και από τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Κάθε πυροδιαμέρισμα είναι εξοπλισμένο με πυρίμαχες πόρτες, οι οποίες αποτρέπουν την εξάπλωση του κίνδυνου πυρκαγιάς. Για τον περιορισμό των κινδύνων πυρκαγιάς, τα πυροδιαμερίσματα είτε είναι εφοδιασμένα με αυτοδιεγειρόμενους πυροσβεστήρες (sprinklers) οροφής ή ανά θέση αποθήκευσης (παλετοθέση). Στην δεύτερη περίπτωση αποφεύγεται η καταστροφή (από το νερό), όλων των προϊόντων του πυροδιαμερίσματος, και υπάρχει κατάσβεση της φωτιάς εν τη γενέσει της. Επιπλέον, τα κτίρια όπου αποθηκεύονται χημικά προϊόντα, θα πρέπει να διαθέτουν και δεξαμενή συγκράτησης που συλλέγει το νερό που εκτοξεύεται κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και η δημιουργία κινδύνου για το περιβάλλον.

Κίνδυνοι πυρκαγιάς

Αξίζει επίσης να σημειωθούν ορισμένα, καλά συγκροτημένα γεγονότα, σχετικά με την καταστροφικότατα της πυρκαγιάς σε αποθήκες όπως:

 • συχνά καθυστερημένη ανακάλυψη της φωτιάς,
 • γρήγορη εξάπλωση πυρκαγιάς,
 • δίοδοι διέλευσης, για παρέμβαση, ανύπαρκτοι ή δύσκολα προσβάσιμοι,
 • η ορατότητα που παρεμποδίζεται σε μεγάλο βαθμό, και
 • υψηλές πιθανότητες περιβαλλοντικής μόλυνσης.

Τα ακόλουθα βασικά μέτρα πυροπροστασίας, που αφορούν την οργάνωση της δραστηριότητας μιας αποθήκης, είναι επιτακτικά και απαραίτητα για το σύνολο των αποθηκών:

Απογορεύεται το… καπνίζειν

Το απλό γεγονός, της ύπαρξης και αποθήκευσης εύφλεκτων υλικών συσκευασίας (χαρτοκιβώτια, strech film...) δικαιολογεί τη επιβολή και τον αποτελεσματικό έλεγχο της απαγόρευσης του καπνίσματος.

Η προστασία βέβαια των εγκαταστάσεων αλλά και των μη καπνιστών μπορεί να διασφαλιστεί, χωρίς να τιμωρούνται οι καπνιστές. Μια λύση μπορεί να είναι, ένα υπόστεγο για καπνιστές εκτός αποθήκης ή η εγκατάσταση ενός θαλάμου καπνίσματος εντός της αποθήκης, που επιτρέπει στους υπαλλήλους να καπνίζουν, χωρίς να εγκαταλείπουν τον χώρο εργασίας.   

Διευθετήσεις αποθήκης

Η περίπτωση αυτή δεν αφορά τον εξοπλισμό πυρόσβεσης και  πυρανίχνευσης που προβλέπονται από τον νομό και στον οποίο έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο. Πρόκειται συχνά, για φθηνά αλλά μερικές φορές παραμελημένα μέτρα, κατά την διαχείριση της ημερήσιας λειτουργίας και αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό μέτρο πυροπροστασίας. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν αναφερόμαστε αποκλειστικά στην καθαριότητα των χώρων, αλλά και...

 • στην άμεση απομάκρυνση των φθαρμένων - κατεστραμμένων συσκευασιών
 • στον περιορισμός των κενών συσκευασιών και των παλετών (όπου είναι εφικτό) στις ποσότητες της καθημερινή χρήση
 • στην μη παρεμπόδιση των λωρίδων κυκλοφορίας
 • στην μη συμφόρηση των ράμπων / αποβάθρων φόρτωσης (ειδικά να μην τις θεωρούμε ως πρόσθετους αποθηκευτικούς χώρους).

Αυτά τα μέτρα επιτρέπουν ειδικότερα τον περιορισμό του θερμικού φορτίου της αποθήκης και όχι την αποκατάσταση των κινδύνων, που αποφεύγονται ή περιορίζονται με άλλο τρόπο (φυσικός διαχωρισμός των ασυμβίβαστων προϊόντων μεταξύ τους).

Συγκολλήσεις και άλλες εργασίες κοπής

Η συγκόλληση, η κοπή με οξυγόνο, η κοπή με τροχό, δημιουργούν σπινθήρες και συνεπώς αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Η εμπειρία δείχνει ότι μια τέτοια ανεπαρκώς ελεγχόμενη εργασία, μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση πυρκαγιών, αρκετές ώρες μετά την ολοκλήρωση της εργασίας.

 

Έλεγχος πρόσβασης

 

Η δραστηριότητα αποθήκευσης, αντιμετωπίζει περισσότερο από οποιανδήποτε άλλη τον κίνδυνο κακόβουλων ενεργειών και εμπρησμού. Εκτός από τα μέσα παθητικής προστασίας που παρέχονται από την περίφραξη του χώρου, την πρόσβαση σε κλειδαριά ασφαλείας για την αποθήκη, και την εγκατάσταση ενός συστήματος ανίχνευσης εισβολής (ραντάρ, μαγνητικές επαφές...), δεν θα πρέπει να επιτρέπεται χωρίς την συνοδεία διαπιστευμένου προσωπικού η πρόσβαση, κατά τις ώρες λειτουργίας της αποθήκης, σε προσωπικό που δεν εργάζεται σε αυτήν (προσωπικού λοιπών Τμημάτων - Διευθύνσεων, οδηγών φορτηγών παράδοσης, προμηθευτών, ...).

 

Εκπαίδευση προσωπικού

Η εκπαίδευση του προσωπικού, είναι ένα από τα σημαντικότερα προληπτικά και αμυντικά μέτρα πυροπροστασίας. Ειδικότερα, πρέπει να είναι πλήρως εκπαιδευμένο, στην ανάγνωση των βασικών πληροφοριών ασφαλείας σχετικά με τα επικίνδυνα προϊόντα (ετικέτες κινδύνου για την αποθήκευση και τις μεταφορές, δελτία δεδομένων ασφαλείας). Φυσικά πρέπει να εκπαιδεύεται στη χρήση φορητού ή κινητού εξοπλισμού (φορητοί πυροσβεστήρες, τροχήλατοι πυροσβεστήρες, πυροσβεστικών φωλεών και συμμετοχή στην οργάνωση προληπτικών ασκήσεων συναγερμού). Σε γενικές γραμμές, το προσωπικό, πρέπει να έχει πλήρη επίγνωση των οδηγιών ασφαλείας, που έχουν θεσπιστεί από την διοίκηση. Το προσωπικό πρέπει επίσης να εμπλέκεται στην πολιτική ταυτοποίησης και εντοπισμού, σε «πραγματικό χρόνο» (Real time), των θέσεων των διαφόρων αποθηκευτικών χώρων για να διευκολύνει την ενημέρωση, των υπηρεσιών εξωτερικής παρέμβασης (Πυροσβεστική Υπηρεσία), σε περίπτωση πυρκαγιάς.

 

Πώς οργανώνεται η ασφάλεια της αποθήκης

 

Η οργάνωση της ασφάλειας θα είναι αποτελεσματική, μόνο εάν έχει μελετηθεί και σχεδιαστεί σύμφωνα με τους τοπικούς περιορισμούς. Απαιτεί τη συμμετοχή της διοίκησης (π.χ. με την Διεύθυνση υπεύθυνη για την ασφαλείας) και μια αποτελεσματική συνεργασία που ξεκίνα από τη φάση δημιουργίας της δραστηριότητας, με άλλους τους εμπλεκόμενους φορείς και την τοπική πυροσβεστική υπηρεσία. Η εν γένει  οργάνωση θα εξασφαλίσει ιδίως:

 • τον ορισμό οδηγιών αποθήκευσης και τον σεβασμό τους
 • την κατάρτιση ενός σχεδίου πυροπροστασίας.
 • την θέσπιση σχεδίου διάθεσης αποβλήτων και προϊόντων που έχουν λήξει
 • να υπάρχει διαθέσιμη, η κατάσταση αποθεμάτων, σε "πραγματικό χρόνο" και εκτός του χώρου της αποθήκης (στην περίπτωση αδυναμίας πρόσβασης στον αποθηκευτικό χώρος) και να μπορούν να εντοπιστούν οι διάφορες παρτίδες επικίνδυνων υλικών.
 • να υπάρχει καταγραφή και ανάλυση των περιστατικών, των ατυχημάτων, και των δυσλειτουργιών που παρατηρήθηκαν, ώστε να υπάρξει διόρθωση των προβλημάτων  και να εκμετάλλευση της εμπειρίας.
 • τον προγραμματισμό των περιοδικών ασκήσεων πυρκαγιάς.

 

Audit ασφαλείας, εσωτερικοί έλεγχοι.

 

Η οργάνωση της ασφάλειας, επιτυγχάνεται από την παροχή συστηματικών ελέγχων των λειτουργικών πτυχών της ασφάλειας, μέσω διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου ή από περιοδικούς εξωτερικούς ελέγχους ασφαλείας. Κατά κανόνα, τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην επίτευξη ή τη διατήρηση ενός ορισμένου βαθμού απόδοσης του συστήματος ασφαλείας, γενικά σε σχέση με τα επίσημα ή εσωτερικά πρότυπα.

 

Οδηγίες προς logistician!

 

Οι ασχολούμενοι με την πρόληψη των κινδύνων, στην αποθήκευση και ιδίως αυτής των επικινδύνων προϊόντων, έχουν μάθει πολλά από προηγούμενα συμβάντα και παρόλα αυτά, τα ατυχήματα κατά την αποθήκευση (ειδικά οι πυρκαγιές) εξακολουθούν να είναι πάρα πολλά.

Το βρετανικό περιοδικό πυρασφάλεια "Fire Prevention" του Δεκέμβριου του 1998, υπογραμμίζει το γεγονός ότι οι αποθηκευτικοί χώροι έχουν τα πρωτεία, μεταξύ των επαγγελματικών χώρων, της εμφάνισης των μεγάλων πυρκαγιών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η αποθήκευση βέβαια των επικινδύνων προϊόντων παραμένει μια σημαντική πηγή κίνδυνου πυρκαγιάς, καθώς τα επικίνδυνα προϊόντα είναι πολύ συχνά και εύφλεκτα. Στην περίπτωση των ατυχημάτων που σχετίζονται με τοξικές χημικές ουσίες, οι κίνδυνοι για τους ανθρώπους, είναι υψηλοί, κατά τη διάρκεια της επέμβασης για την κατάσβεση της πυρκαγιάς (ιδιαίτερα μέσα ή κοντά σε κτίρια), αλλά συνήθως η περιβαλλοντική ζημία είναι αυτή που είναι τρομακτική. Πρέπει λοιπόν να τονιστεί η σημασία της διαδικασίας του προσδιορισμού των κινδύνων πυρκαγιάς κατά την αποθήκευση και η αξιολόγηση των κινδύνων, ως πρώτο βήμα κάθε προσέγγισης της πρόληψης.

Τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν, στο στάδιο του σχεδιασμού των αποθηκών και άλλων χώρων αποθήκευσης, πρέπει να αποτελούν, το αντικείμενο μιας ευρείας και ολοκληρωμένης παρουσίασης. Δεν πρέπει επίσης να παραληφτεί και η σημασία των οργανωτικών πτυχών των δραστηριοτήτων της αποθήκης, όσον αφορά την ασφάλεια καθώς και η τεχνική προστασίας (πυροσβεστικά συστήματα), τα οποία συμπληρώνουν εποικοδομητικά μέτρα για την εξασφάλιση μιας παθητικής προστασίας.

 


[1] Η οδηγία ATEX αποτελείται από δύο οδηγίες της ΕΕ, που περιγράφουν τον εξοπλισμό και το περιβάλλον εργασίας σε περιβάλλον με ατμόσφαιρα εκρηκτική. Το ATEX έχει αποκτήσει το όνομά του από τον γαλλικό τίτλο της οδηγίας 94/9 / ΕΚ: Συσκευές για χρήση σε Εκρηκτικές Ατμόσφαιρες (ATmosphères EXplosibles).

 

 

 

 

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

ACMON DATA:ΤΡΙΑ ΝΕΑ ΜΕΓΑΛΑ PROJECTS ΓΙΑ ΤΟΥΣ «ΜΥΛΟΥΣ ΛΟΥΛΗ»

Διευρύνεται η συνεργασία της Acmon Data με την εταιρεία «Μύλοι Λούλη», μετά την πρόσφατη ανάθεση νέων σημαντικού μεγέθους έργων. Πρόκειται για την υπερσύγχρονη μονάδα παραγωγής στη Σούρπη, τη νέα μονά...

ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΨΥΧΟΥΣ – ΔΥΝΑΤΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 2020

Με συμμετοχή στελεχών των Υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Υποδομών & Μεταφορών, Περιβάλλοντος & Ενέργειας, φορέων του κλάδου των Logistics, καθώς και περισσότερων από 90 επιχειρήσεων του ευρύτερου...

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ EXPO REAL 2020

Στη διεθνή έκθεση επαγγελματικών ακινήτων και επενδύσεων EXPO REAL που θα διεξαχθεί 5-7 Οκτωβρίου προγραμματίζει να συμμετάσχει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, επιθυμώντας ν...

Κλείσιμο [X]