ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

Συνέδριο διάδρασης, δικτύωσης και σκέψης που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους στην κατάμεστη πανοραμική αίθουσα του Φάρου του ΚΠΙΣΝ, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως τα ελληνικά Logistics είναι ισχυρά και κινούνται προς αναζήτηση γνώσης.

ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ LOGISTICIANS < 40 ΚΑΙ ΔΥΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ SUPPLY CHAIN INSTITUTE

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 24/10/2018

 

 

Περισσότερα από 330 στελέχη της αγοράς παρακολούθησαν το συνέδριο Logistics που έλαβε χώρα στις 17 Οκτωβρίου 2018 στο ΚΠΙΣΝ (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος), με διοργάνωση από το Supply Chain Institute και με την επιστημονική υποστήριξη της Planning, για να ενημερωθούν για τις αλλαγές που φέρνει στην Εφοδιαστική Αλυσίδα η εξέλιξη της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το σχετικό Δελτίο Τύπου, το συνέδριο είχε δύο καινοτομίες: Η πρώτη καινοτομία ήταν το θέμα της ημερίδας, Logistics 4.0,  το οποίο από τη φύση του είναι καινοτόμο και άγνωστο για πολλούς κρίκους της αλυσίδας στη χώρα μας σήμερα. Συνδέεται άμεσα με την 4η βιομηχανική επανάσταση  (Industry 4.0) και τις  επιρροές της στα Logistics. Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει εμφανώς αισθητές αυτές οι αλλαγές στη χώρα μας είναι βέβαιο πως σύντομα οι εξελίξεις θα μας προτρέψουν να εναρμονιστούμε με τις τεχνολογικές αλλαγές και να χαράξουμε στρατηγικές που μας ήταν άγνωστες μέχρι σήμερα.   

Η δεύτερη καινοτομία του συνεδρίου είναι ότι για πρώτη φορά ένα συνέδριο αναλύθηκε, διαμορφώθηκε και παρουσιάστηκε από στελέχη της αγοράς under 40, που ανήκουν στο δίκτυο Future Logistics Leaders. 62 Future Logistics Leaders χωρίστηκαν σε 3 ομάδες εργασίας αναλαμβάνοντας έκαστη μία θεματική ενότητα του συνεδρίου. Στα think tanks κάθε ομάδας -που έλαβαν χώρα στα γραφεία της Planning & του Supply Chain Institute- επικράτησε πλουραλισμός απόψεων, καθώς συμμετείχαν στελέχη logistics από διαφορετικούς κλάδους: εμπορικές & βιομηχανικές επιχειρήσεις, 3PL Providers, retailers. To αποτέλεσμα υπήρξε άκρως ενδιαφέρον όταν κάθε FLL εξέφραζε την άποψή του για το ίδιο θέμα, από τον δικό του οπτικό φακό. Αυτή η πολυδιάστατη άποψη δόθηκε με σαφήνεια στο Συνέδριο από τους Future Logistics Leaders.

Το συνέδριο ανέβασε τον πήχη ακόμα πιο ψηλά! Η εκδήλωση διακρίθηκε για τη φρεσκάδα που έφεραν τα νέα πρόσωπα εφόσον για πρώτη φορά σε ένα συνέδριο συναντήθηκαν οι μέντορες της logistics αγοράς με τους μελλοντικούς ηγέτες.   Η διοργάνωση υπήρξε άμεμπτη, η συμμετοχή ξεπέρασε τα 330 άτομα και μαζί κάθε ρεκόρ συνεδρίου. Ακούστηκαν 16 ομιλίες ενώ εξέφρασαν την άποψή τους 62 Future Logistics Leaders που κάθισαν στα 3 discussion panels. Σε κάθε ενότητα το ακροατήριο ψήφισε με  televoting σε καίρια ερωτήματα, από όπου προέκυψαν εντυπωσιακά αποτελέσματα τα οποία συζητήθηκαν στα discussion panels. Ένα συνέδριο διάδρασης, δικτύωσης και σκέψης που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις σε όλους στην κατάμεστη πανοραμική αίθουσα του Φάρου του ΚΠΙΣΝ, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως τα ελληνικά Logistics είναι ισχυρά και κινούνται προς αναζήτηση γνώσης.

Περιμετρικά του συνεδρίου, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο είχαν παρουσία οι 16 εμπορικοί χορηγοί που αντιπροσώπευσαν τον προμηθευτικό χώρο της εφοδιαστικής αλυσίδας. Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών, του ΣΕΒ, ο πρόεδρος και μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, στελέχη των φορέων ΣΥΝΔΔΕ&L, ΠΕΕΔ, ΟΦΑΕ, ΣΥΒΙΠΥΣ, ILME, EΕΒΨ, GRECA, ECR, δημοσιογράφοι από ημερήσιο και  περιοδικό τύπο καθώς και ηλεκτρονικά μέσα, επιχειρηματίες κ.ά.  

Μέγας Χορηγός του Συνεδρίου η εταιρεία MANTIS ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ. Χρυσοί Χορηγοί ήταν οι εταιρείες: JUNGHEINRICH, TOYOTA MATERIAL HANDLING, EKOL LOGISTICS & SONEL A.E.  Χορηγοί ήταν οι εταιρείες ΠΑΕΓΑΕ, TRANSCOMBI EXPRESS, SARMED, DB SCHENKER, ΤΙΤΟΠΟΥΛΟΣ GROUP, MOBILE TECHNOLOGY, METRON LOGISTICS, PEBRO, ENTERSOFT & RETAIL LINK, ΙΜΕΤ, TRUCK INSURANCE.

Xορηγοί έντυπης και ψηφιακής επικοινωνίας: LOGISTICS & MANAGEMENT, Car & Truck,  Supply Chain & Logistics Magazine, supply-chain.gr,  Ναυτεμπορική και naftemporiki.gr,  ΤΡΟΧΟΙ & TIR και Plant.

Το συνέδριο τέθηκε υπό τη θεσμική υποστήριξη των EEL, ΣΥΝΔΔΕ&L, ΠΕΕΔ, ΕΕΒΨ, ΟΦΑΕ, ΣΥΒΙΠΥΣ, ILME, GRECA, ECR και  ΙΠΕ.

Την εισαγωγή έκανε η κ. Μαριτίνα Λάμπρου διευθύντρια του Supply Chain Institute παρουσιάζοντας το concept στο οποίο βασίστηκε η ιδέα για τη δημιουργία του δικτύου των Future Logistics Leaders, τη στρατηγική με την οποία ιδρύθηκε το δίκτυο, παρουσίασε τους 62 FLL και ανέπτυξε τις προγραμματισμένες δράσεις τους για την επόμενη χρονιά.Εν συνεχεία τον λόγο πήρε ο κ. Παναγιώτης Ανδριανόπουλος που άνοιξε το συνέδριο και συντόνισε τα discussion panels. Το συνέδριο ήταν βασισμένο σε 3 θεματικές ενότητες.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης  θεματικής ενότητας, αναλύθηκε το νέο περιβάλλον όπως διαγράφεται από τον φακό του Logistics 4.0, με εναρκτήρια ομιλία του κ. Παναγιώτη  Ανδριανόπουλου, CEO της PLANNING, ο οποίος  εστίασε στην ερμηνεία των  logistics 4.0. Ο κος Ανδριανόπουλος όρισε ως Logistics 4.0 το πώς θα κάνουμε τα ίδια πράγματα πιο αποδοτικά βάσει της αυτόματης συλλογής και της εύκολης επεξεργασίας της πληροφορίας και τόνισε την σημασία της θέσης της Ελλάδας ως κόμβο logistics του διεθνούς εμπορίου. Αναφέρθηκε στην επιτακτικότητα που υπάρχει σήμερα για στροφή στην τεχνολογία.

O κ. Χρήστος Καραϊσαρίδης , Διευθυντής Logistics στη Διαμαντής Μασούτης A.E., ανέφερε πως ο καταναλωτής σήμερα έχει αλλάξει συνήθειες, επηρεάζεται και αγοράζει σύμφωνα με τις προσφορές έχοντας αυξήσει τις επισκέψεις του στο super market και ιδιαίτερα στα καταστήματα γειτονιάς. Ως συνέπεια στα Logistics είναι η ανάγκη για μείωση της μοναδιαίας αποστολής σε επίπεδο ακόμη και τεμαχίου, καθώς και η πολυπλοκότητα παράδοσης. 

Ο Ορέστης Ευθυμίου, Automation Systems Manager της TRADE LOGISTICS (FOURLIS) τοποθετήθηκε στις νέες τεχνολογίες που έφερε η 4η βιομηχανική επανάσταση (IoT, cloud, Blockchain, Cyber-Physical Systems, Big Data Analytics, προηγμένη ρομποτική, επαυξημένη πραγματικότητα και 3D εκτύπωση) και τόνισε την ανάγκη στο μέλλον για άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας  λόγω των νέων αυτών τεχνολογιών.

O Διονύσης Κοκκαλιάρης Financial Controller της RED TREE CFO SOLUTIONS πρόσθεσε πως νέοι ψηφιακοί παίκτες προσπαθούν να ταιριάξουν τις αλλαγές στις ανάγκες των καταναλωτών με τις νέες τεχνολογίες και να  προσφέρουν το αποτέλεσμα αυτό στις επιχειρήσεις.

Ο Αργύρης Παπαντωνόπουλος,  Business Development Manager, SCM στην Mantis Hellas συμπεραίνει πως το περιβάλλον της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι δυναμικά μεταβαλλόμενο και αβέβαιο και πως η εκπλήρωση των απαιτήσεων των πελατών γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη και πως η εφοδιαστική αλυσίδα 4.0 πρέπει να γίνει Open Supply Chain Network. Πιο συγκεκριμένα, ο κος Παπαντωνόπουλος τονίζει πως οι προμηθευτές, οι πελάτες και οι καταναλωτές πρέπει να  έχουν πρόσβαση στην πλατφόρμα και να διαχειρίζονται σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα και τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν – πράγμα που αποτέλεσε κοινό συμπέρασμα όλων των FFL στα think tanks.

Τα αποτελέσματα του televoting ήταν επίσης πολύ ενδιαφέροντα, με την πλειοψηφία του κοινού να υποστηρίζει πως στην Ελλάδα σήμερα για την μετάβαση στο Ιndustry 4.0 έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται ενέργειες ψηφιοποίησης εγγράφων (73%), Track & Trace, IOD, POD, Τηλεματική &RTRO (70%) και αυτοματοποίησης λειτουργιών αποθηκών (67%). Επιπροσθέτως, μέσω του televoting διαφαίνονται οι σημαντικότεροι παράμετροι που θα επηρεάσουν την επόμενη 5ετία όπως είναι η ταχύτητα παραδόσεων (67%), η πλήρης ορατότητα status παραγγελίας (52%), το χαμηλό κόστος εκτέλεσης παραγγελιών  (46%) και τα μικρά drop sizes (44%) – τα οποία και αποτελούσαν συμπεράσματα των think tanks μεταξύ των FFL.

Ο δεύτερος πυλώνας εστίασε στα νέα logistics μοντέλα στην εποχή του 4.0.  Στην πρώτη ομιλία του δεύτερου μέρους, ο Δρ. Ιωάννης Μαλλίδης, Ερευνητής από ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, αναφέρθηκε στο on-demand economy, στις επιπτώσεις του στα city logistics, στα οφέλη του για τις ελληνικές εταιρείες logistics και στην προσαρμογή των μοντέλων logistics στην on-demand πραγματικότητα.

Στη συνέχεια, η Ειρήνη Παπαπέτρου, Sales & Corporate Marketing στην Ekol, παρουσίασε την εφαρμογή των logistics 4.0 στην Ekol, η οποία χαρακτηρίζεται τα τελευταία δύο χρόνια από  ψηφιοποίηση, οπτικοποίηση και ολοκλήρωση διαδικασιών - μέσω του διαδικτύου και των κινητών εφαρμογών - και δημιουργία δικτύου μεταξύ αντικειμένων και προσπαθειών για τεχνολογίες cloud computing και επικοινωνιών. Επιπροσθέτως η κα Παπαπέτρου τόνισε πως προτεραιότητα στην Ekol για την μετάβαση στο industry 4.0 είναι η εξάλειψη των περιττών διαδικασιών και η βελτιστοποίηση των ήδη υπαρχόντων απαραίτητων λειτουργιών.

Η κα Νάσια Αναστασίου Logistics Supervisor στη Samsung Electronics και η κα Φιλιώ Σουσάνη Manager, Warehouse & Distribution South East Europe στην Adidas, μας τόνισαν τις επιδράσεις που έχει το logistics 4.0 στις εμπορικές εταιρείες σήμερα και πως οι εμπορικές εταιρίες πρέπει να διαμορφώσουν το μοντέλο που επιχειρούν με τέτοιον τρόπο, ώστε να είναι καινοτόμο, ευέλικτο, proactive, διαφανές και ικανό όχι μόνο προς τις νέες τεχνολογίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει αλλά και ως προς το ανθρώπινο δυναμικό.

Ο κος Τόλιας Άγγελος National Fleet & EHS Manager από Tasty Foods – PepsiCo Ivi Greece αναφέρθηκε κατόπιν στο logistics model που πρέπει να διαμορφώσει μια βιομηχανική επιχείρηση στην εποχή του industry 4.0 και στις προσπάθειες που γίνονται ήδη σήμερα όπως είναι S & OP / IBP, οι αυτοματισμοί και η μείωση των lead times μέσω της γρηγορότερης ανταπόκρισης στις συνθήκες της αγοράς και της μείωσης χαμένων πωλήσεων λόγω της έλλειψης αποθεμάτων. Επιπροσθέτως ο κος Τόλιας τόνισε την σημασία των control tower, των πλήρως αυτοματοποιημένων αποθηκών για το μέλλον αλλά και την πρόκληση που παρουσιάζεται σήμερα με μείωση του drop size και ταυτόχρονη μείωση του lead Time.

Ακολούθησε άλλος ένας future Logistics Leader, o κος Δημήτρης Παπαπροκοπίου Supply Chain Business Partner στη Sanofi, που πρόσθεσε τις επιδράσεις του industry 4.0 και του logistics 4.0 στις φαρμακοβιομηχανίες και τόνισε την αναγκαιότητα χρησιμοποίησης νέων τεχνολογιών, όπως είναι τα Big Data Analytics, το digital transformation, το integrated business planning, το Blockchain και το IoT.

Τα αποτελέσματα του televoting και σε αυτή την ενότητα ήταν πολύ ενδιαφέροντα με την πλειοψηφία του κοινού να υποστηρίζει πως τα επιχειρησιακά μοντέλα Logistics 4.0 που θα διαμορφώσουν την αγορά των logistics  την επόμενη 5ετία είναι το customization υπηρεσιών (51%), τα Ψηφιακά marketplaces στο χώρο των μεταφορών (44%), η καθετοποίηση (44%) και τα Ψηφιακά marketplaces στο χώρο της αποθήκης (34%). Επιπροσθέτως, μέσω του televoting διαφαίνονται οι τομείς των logistics που υποστήριξε το κοινό πως πρέπει να εστιάσουν τις προσπάθειές τους οι ελληνικές επιχειρήσεις την επόμενη 5-ετία με καταλύτη την ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών (53%), την ψηφιοποίηση των εγγράφων (52%), την αυτοματοποίηση των διαδικασιών (48%) και τα big data analytics (41%).

Τρίτο πυλώνα του συνεδρίου  αποτέλεσαν οι νέες λύσεις εκτέλεσης του έργου logistics στην εποχή του Logistics 4.0, Στην τρίτη ενότητα η κα Νέλλη Ιωακειμοπούλου, Chief Operating Officer στη SONEL, μας παρουσίασε την εφαρμογή εξειδικευμένου λογισμικού για forecasting που χρησιμοποιεί η εταιρεία για την βελτιστοποίηση των λειτουργιών στη μετάβαση προς τα logistics 4.0. Πιο συγκεκριμένα, η κα Ιωακειμοπούλου μας επεξήγησε πως το λογισμικό αυτό λαμβάνει υπ’ όψιν μέσω του αλγόριθμου που τρέχει τις πωλήσεις, τις πολιτικές εξελίξεις, τα promotion και τον ανταγωνισμό για να επιστρέψει ένα αποτέλεσμα forecasting ζήτησης στον χρήστη με ακρίβεια 87%.

Στη συνέχεια, ο κος Γιώργος Φαφαλιός, Marketing Development στην Τoyota Material Handling, μας τόνισε την ανάγκη της μετατροπής του στόλου της αποθήκης σε smart trucks και μας παρουσίασε τα νέα προϊόντα της εταιρείας που βοηθούν τις επιχειρήσεις στην υλοποίηση αυτού του στόχου.

Ο κος Ταξιάρχης Δανιάς Logistic Systems Sales Engineer της Jungheinrich πρόσθεσε τη συνεισφορά της εταιρείας του στην μετάβαση στο industry 4.0 για τις επιχειρήσεις με τα νέα προϊόντα της.

Ακολούθησε ο κος Δημήτρης Γκαργκάσουλας, Distribution Manager Greece & Cyprus της Coca Cola που παρουσίασε τα οφέλη αλλά και την αναγκαιότητα της ψηφιοποίησης στην διανομή των προϊόντων στο industry 4.0 , ενώ ο κος Ευριπίδης Σακελλαρίου Logistics Operations Manager της PEARL έδειξε την αναγκαιότητα της ύπαρξης control tower για την επίτευξη πλήρους ορατότητας στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Επιπροσθέτως, ο κος Δημήτρης Μποσνίδης, Customer Logistics & Logistics Excellence Manager (GR & CY) CCHBC αναφέρθηκε στην δρομολόγηση 4.0 και στο automated routing optimization το οποίο οδηγεί σε μείωση του κόστους φόρτωσης, του κόστους μεταφοράς αλλά του ανθρακικού αποτυπώματος, ενώ συμπλήρωσε και την αναγκαιότητα της δυναμικής δρομολόγησης και των loading optimization συστημάτων.

Τα αποτελέσματα του televoting και σ’ αυτήν την ενότητα ήταν πολύ ενδιαφέροντα με την πλειοψηφία του κοινού να υποστηρίζει πως τα Logistics 4.0 πρέπει να επέμβουν στο e-planning/forecasting (62%), στη μεταφορά/διανομή (55%), στη πληροφόρηση του πελάτη για το status (53%) και στην e- τιμολόγηση/είσπραξη (45%). Επίσης, μέσω του televoting διαφαίνονται οι τεχνολογικές καινοτομίες που το κοινό θεώρησε ότι θα επηρεάσουν άμεσα τη λειτουργία των logistics με κυρίαρχο το Warehouse automation & smart picking (73%), το real time route optimization & rescheduling (58%), την Ψηφιοποίηση εγγράφων (58%) και το οn demand pick-up & delivery (37%).

Όλοι οι παρευρισκόμενοι έφυγαν με νέα δεδομένα, περισσότερες γνώσεις σχετικά με τα Logistics 4.0, ενδιαφέρουσες και πρωτοποριακές λύσεις, benchmarks και στοιχεία που θα τους βοηθήσουν να χαράξουν τη στρατηγική της επόμενης 3ετίας. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MANAGEMENT

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ACEIN ΚΑΙ ΤΗΝ CARDLINK

Το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών ολοκλήρωσε τη συνεργασία του με την πάροχο υπηρεσιών δικτύου Cardlink, μέλος του ομίλου Quest, για τ...

ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΟΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Στη Βρετανική Πρεσβευτική Κατοικία πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη ετήσια κοινή δεξίωση για την κοπή της πίτας της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου....

Ε.Β.Ε.Π.: ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΤΗΣΙΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Πέντε σημαντικές προσωπικότητες της επιχειρηματικής και της ναυτιλιακής κοινότητας βραβεύτηκαν από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς στις 13 Ιανουαρίου, στο πλαίσιο της ετήσιας εκδήλωσ...

Κλείσιμο [X]