ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΤΕΡΑΣΤΙΑ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ “18TH NAVIGATOR FORUM 2018”

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 28/09/2018

 

 

Με μεγάλη επιτυχία διοργανώθηκε από τη NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS το “18ο NAVIGATOR FORUM 2018” στο πλαίσιο του 1ου NAVIGATOR - THE SHIPPING DECISION MAKERS WEEKEND, 21-23 Σεπτεμβρίου 2018, στο πανέμορφο νησί των καραβοκυραίων και ναυτανθρώπων, τη Χίο, με τη χαρακτηριστική φιλοξενία των Xιωτών, ενώ συγκινητική υπήρξε η πρωτοφανής συμμετοχή περίπου 300 εξεχουσών στελεχών ναυτιλιακών εταιρειών, οργανισμών και Τύπου, εκπροσώπων του Λιμενικού, πρεσβειών, καθηγητών και φοιτητών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως και καθηγητών και σπουδαστών των ΑΕΝ Οινουσών και Χίου.

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου, επίτευγμα του φετινού NAVIGATOR FORUM ήταν «ο ανοιχτός διάλογος που διεξήχθη μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα από εκπροσώπους όλου του φάσματος της ναυτιλιακής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων της Λιμενάρχη Χίου, Ειρήνης Αργύρη, του Διοικητή της ΑΕΝ Οινουσσών, Πλωτάρχη Παντελεήμονος  Βατούση, της Διευθύντριας Σπουδών της ΑΕΝ Χίου, Μαρίας Μακκά, όπως και ναυτικών που ταξιδεύουν σε ελληνικά βαπόρια, αφού ίσως για πρώτη φορά ετέθησαν όχι  μόνο τα προβλήματα του κλάδου αλλά και προτάσεις άμεσης επίλυσης τους».

Η CEO της Navigator, κυρία Δανάη Μπεζαντάκου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Forum υπογράμμισε ότι βασικές προϋποθέσεις προκειμένου να διατηρηθεί  η πρωτοκαθεδρία της ελληνικής ναυτιλίας παγκοσμίως είναι να υπάρχουν: ΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΜΕΘΟΔΟΣ-ΔΟΥΛΕΙΑ-ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΓΝΩΣΗ… αλλά και αφύπνιση της επόμενης γενιάς από τώρα, καθώς ήδη είναι αργά για αργότερα!

Ο πρόεδρος της Navigator,  Capt. Δημήτρης Μπεζαντάκος, τόνισε  ότι αξία των εννοιών της ΣΥΝΕΡΓΕΙΑΣ και του ‘’HANDS ON’’ (δηλαδή της προσωπικής επαφής και φροντίδας), είναι το κλειδί της  επιτυχίας στην επίτευξη στόχων.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Φώτης Κουβέλης, τόνισε ότι «το Υπουργείο αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη  της  ναυτικής εκπαίδευσης και προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων, έχοντας  ξεκινήσει, σε συνεργασία  με φορείς του εφοπλισμού,  μια τεράστια προσπάθεια για την αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης, με τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών εγκαταστάσεων των ΑΕΝ, του προγράμματος σπουδών τους και τη σύνδεση των σχολών με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, ελληνικά και του εξωτερικού. Με τον τρόπο αυτό δεν εξασφαλίζονται μόνο άρτια εκπαιδευμένοι ναυτικοί, αλλά και άξια ναυτιλιακά στελέχη, αυριανοί συνάδελφοι».

Ο Dr. Γιώργος Πατέρας, Managing Director της AEGEUS SHIPPING S.A. και πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας πραγματοποίησε τον εναρκτήριο χαιρετισμό και  στο πλαίσιο της τοποθέτησής του με τίτλο «Τo scrub or not to scrub?»  υπογράμμισε πως «το θέμα των  scrubbers είναι μια εμπορική συζήτηση και όχι μια περιβαλλοντική διαβούλευση».   

 

«Το μέλλον της ναυτιλίας: ο ρόλος της τεχνολογίας, οι περιβαλλοντικές εξελίξεις  και οι αλλαγές στο ανθρώπινο δυναμικό» ήταν ο τίτλος του πρώτου πάνελ, συντονίστρια του οποίου ήταν η κυρία  Έλενα Αθουσάκη, Head of Maritime Sustainable Center  - PwC, η οποία μίλησε για την ατζέντα που έχει τεθεί για το μέλλον (Agenda 2030) από τον ΙΜΟ και η οποία έχει θέσει 17 στόχους και περισσότερους από 160 υποστόχους για το περιβάλλον, τον άνθρωπο, την τεχνολογία, την καινοτομία και εν τέλει την παγκόσμια ειρήνη.

Στο  πάνελ συμμετείχαν οι: Κατερίνα Σκουρτανιώτη, Managing Director της VENLYS Maritime Specialisation Services, Ρομπέρτο Κούστας, συνιδρυτής και CEO της DEEPSEA TECHNOLOGIES, Κωστής Αχλαδίτης, Managing Director της GOLDEN CARGO και Β’ Αντιπρόεδρος του ΕΒΕΠ, Άννα-Μαρία Κοτρίκλα, επίκ. καθηγήτρια του τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ο Capt. Γιώργος Τσουρής, πρόεδρος της Chios Marine Club και Operations Manager της BLUE PLANET SHIPPING S.A..

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν αφορούσαν τη  σπουδαιότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και τις δυνατότητες ανάπτυξης που προσφέρει μετατρέποντας τη στρατηγική θέση των λιμανιών της χώρας σε hubs μέσω των οποίων μπορούν εμπορεύματα από την Ανατολή να μεταφέρονται στη Δύση. Ο κ. Κωστής Αχλαδίτης υπογράμμισε πως  η εφοδιαστική αλυσίδα αποτελεί πλέον τον τρίτο πυλώνα ανάπτυξης της χώρας μετά τη ναυτιλία και τον τουρισμό, η οποία όμως έχει χώρο για βελτίωση τεχνολογικά.

Επίσης, ο κ. Ρομπέρτο Κούστας, ανέλυσε την τεχνολογία blockchain, η οποία θα συνδυάζει αμέτρητα δεδομένα με καταλύτη την υπερβολική ταχύτητα με σκοπό τη συλλογή χρήσιμων αποτελεσμάτων για  τον άνθρωπο. Επίσης η κ. Κατερίνα Σκουρτανιώτη εστίασε στον ανθρώπινο παράγοντα, «η σημασία του οποίου ήταν, είναι και μελλοντικά θα εξακολουθήσει να είναι ανυπέρβλητη, τόσο ώστε να συντελεί στο να διίστανται οι απόψεις για το unmanned ship», ενώ  η άποψη ότι η τεχνολογία είναι απαραίτητη, χωρίς όμως να μπορεί να αντικαταστήσει τον άνθρωπο  βρήκε σύμφωνους όλους τους ομιλητές.  

Στο δεύτερο πάνελ με τίτλο «Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον», το οποίο συντόνισε ο  Capt. Γιώργος Τσουρής, πρόεδρος της Chios Marine Club και  Operations Manager της BLUE PLANET SHIPPING S.A. συμμετείχαν οι:

Γιώργος Τσαβλίρης, Principal του Tsavliris Salvage Group, Θεόφιλος Ξενακούδης, Director της Worldwide Business Operations / Managing Director της IRI/The Marshall Islands Registry, Γιώργος Αλεξανδράτος, General Manager της APOLLONIA LINES S.A. και  αντιπρόεδρος  του Ναυτικού Επιμελητηρίου της  Ελλάδας,  Γιώργος Ξηραδάκης, Managing Director της XRTC  BUSINESS CONSULTANTS LTD. και πρόεδρος του  THE  PROPELLER  CLUB (PORT OF PIRAEUS), Άντζυ Χάρτμαν, Εxecutive Vice President της STARBULK S.A. και πρόεδρος της WISTA HELLAS, Ντίνος Αρκουμάνης, πρόεδρος του ακαδημαϊκού συμβουλίου του  Μητροπολιτικού Κολλεγίου, Γιώργος Γεωργούλης, Πλοίαρχος Ε.Ν., μέλος Ε.ΔΙ.Π. του τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του  Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο κ. Γιώργος Ξηραδάκης επεσήμανε την ανάγκη επιστροφής στις παραδοσιακές ναυτικές αξίες, καθώς η γενιά των πενηντάρηδων είναι η τελευταία γενιά που ταξίδεψε σε ελληνικά πλοία, ενώ η Angie Hartmann τόνισε πως για την καλύτερη επικοινωνία πλοίου - γραφείου θα πρέπει όλοι να ζήσουν ένα διάστημα επάνω στο πλοίο για να μπορούν να καταλαβαίνουν τις ανάγκες των ναυτικών.

«Πρέπει στη ζωή να έχεις ήθος, να είσαι θρήσκος, πιστός, ταπεινός και ευγενικός για να έχεις θέση στη ναυτιλία. Η δημιουργία και οι νέες ιδέες πηγάζουν από τη φτώχεια και όχι από τον πλούτο. Πλούσιος σημαίνει “πλήρης ουσίας”. Η τεχνολογία δε γίνεται να υπάρχει χωρίς να δουλεύει η ψυχή και η λεβεντιά του ανθρώπου», υποστήριξε ο κ. Γιώργος Τσαβλίρης.

Ο καθηγητής κ. Ντίνος Αρκουμάνης τόνισε ότι η εκπαίδευση είναι 50% γνώση και 50% προσωπικότητα, ανέφερε δε, ότι εκτός από το κόστος, το περιβάλλον έχει πολύ μεγάλη απήχηση στους νέους, ενώ υποχρέωση των μεγαλύτερων είναι να στηρίξουν και να βοηθήσουν περαιτέρω στη διατήρηση αυτής της τάσης. Εξάλλου, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα και συνεισφορά  και της ιδιωτικής εκπαίδευσης παράλληλα με τη δημόσια, στην απόκτηση ναυτιλιακών γνώσεων.

Στη συνέχεια, ο κ. Θεόφιλος Ξενακούδης μίλησε για τη θετική ανταπόκριση από την αγορά ως προς τους κανονισμούς. Συνέστησε «λίγη προσοχή στις αποφάσεις που λαμβάνονται στον IMO, διότι ακόμα και εκεί το δίκαιο των ισχυρών συμφερόντων επικρατεί και το όποιο βάρος πέφτει στις πλάτες των πλοιοκτητών».

Ο Capt. Γιώργος Τσουρής υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της ανάπτυξης επαγγελματικής κουλτούρας των στελεχών ως προς την ορθή διαχείριση πληροφοριών  που διαχειρίζονται καθημερινά.

Ο   κ. Γιώργος Αλεξανδράτος τόνισε την αναγκαιότητα ελληνικών συνεδρίων, ελληνικών πληρωμάτων, αλλά πάνω από όλα την εισαγωγή του μαθήματος ναυτιλίας επιτέλους στα σχολεία, πράγμα που αποτελεί και θεμέλιο λίθο του  YES Forum.

«Οι νέες προκλήσεις της ναυτιλίας και ο ρόλος της  εκπαίδευσης» ήταν ο τίτλος του τρίτου πάνελ, το οποίο συντόνισε ο καθηγητής κ. Σεραφείμ Κάπρος, πρόεδρος του τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Συμμετείχαν: η κοσμήτορας του τμήματος, Μαρία Λεκάκου, καθηγήτρια, Κοσμήτορας Σχολής Επιστημών της Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Μαρία Μακκά, Διευθύντρια Σπουδών ΑΕΝ Χίου, Γιώργος Τσουρής, πρόεδρος του Chios Marine Club και Ops. Manager της BLUE PLANET SHIPPING S.A., Μιχάλης Φραγκιάς, Πλοίαρχος Ε.Ν., DPA Sun Enterprises LTD, Κώστας Καλαργυρός, Group HR Director, Latsco Shipping Ltd , Γιώργος Γεωργούλης, Πλοίαρχος Ε.Ν., μέλος Ε.ΔΙ.Π. τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του  Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Ο πρόεδρος του τμήματος,  καθηγητής Σεραφείμ Κάπρος ανέφερε ότι βασικός πυλώνας του Πανεπιστημίου Αιγαίου είναι η ορθή γνώση αλλά και η διαδικασία απόκτησης πρακτικής άσκησης. Η κοσμήτορας σημείωσε: «Εφαρμόζουμε μοντέλα επιχειρηματικότητας που βασίζονται στην τεχνολογία και χρησιμοποιούμε το νησί σαν ένα εργαστήριο γνώσης». Η κ. Μαρία Μακκά τόνισε πως τα νέα παιδιά επιτέλους στρέφονται στη ναυτιλία και ήδη περίπου 100 σπουδαστές της ΑΕΝ Χίου συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά ταξίδια. Με τον τρόπο αυτό, τα νέα παιδιά μπαίνουν στο εργασιακό τους περιβάλλον από τα 18 τους χρόνια. Η δια βίου μάθηση είναι πλέον κομμάτι της ζωής του ναυτικού.

«Είχα την τύχη να διαχειριστώ νέους, την επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό, σε μία εταιρεία που η πλειονότητα είναι Έλληνες ναυτικοί. Σήμερα έρχονται δόκιμοι και τους καμαρώνεις. Με τις γνώσεις τους, την αφοσίωσή τους, τα αγγλικά τους. Βιοποριστικά τα παιδιά αυτά έχουν εξασφαλιστεί. Μετά από 50 και πλέον χρόνια στη θάλασσα μπορώ με σιγουριά να πω ότι το νερό που τρέχει στις ναυτιλιακές βρύσες είναι αξιόλογο», ανέφερε ο κ. Μιχάλης Φραγκιάς.

«Πρέπει να γνωρίσεις τον άνθρωπο που θα επιλέξεις. Δεν μπορείς να ασκήσεις διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού αν δεν καταλάβεις τις ιδιαιτερότητες και την κουλτούρα της εταιρείας. Θα ήθελα οι εταιρείες να είναι πολύ πιο κοντά με τα πανεπιστήμια. Οι αξίες της ναυτιλίας πρέπει να γίνονται γνωστές στους φοιτητές», υπογράμμισε ο κ. Κώστας Καλαργυρός.

Η κυρία Δανάη Μπεζαντάκου τόνισε πως θα πρέπει να γίνουν βήματα θεσμοθέτησης της εθελοντικής εργασίας, ώστε οι νέοι να αποκτήσουν εμπειρία και προϋπηρεσία. O καθηγητής κ. Σεραφείμ Κάπρος  πρότεινε τη διεξαγωγή τουλάχιστον δύο workshops ετησίως, στα οποία θα συμμετέχουν φοιτητές και στελέχη της ναυτιλίας, με τον πρόεδρο του Ναυτικού Επιμελητηρίου, Γιώργο Πατέρα, να χαιρετίζει την πρόταση και να συμπληρώνει πως θα ήθελε να είναι συντονιστής σε ένα πάνελ το οποίο θα στελεχώνουν φοιτητές και σπουδαστές των ΑΕΝ.

Στο πλαίσιο του  1ου Ναυτιλιακού Σαββατοκύριακου στη Χίο πραγματοποιήθηκε χιώτικο γλέντι στη Λαγκάδα, αλλά και εκδρομή στα γραφικά Μαστιχοχώρια και ξενάγηση στο Ναυτικό Μουσείο και το Μουσείο της Μαστίχας, έτσι ώστε το  Forum να γεμίσει από χιώτικα χρώματα και ευωδιές, προς μεγάλη ικανοποίηση των συνέδρων.

H NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία, καθώς και τους χορηγούς της διοργάνωσης και  ιδιαίτερα την (P.C.O) ΚΕΦΙ S.A.. Ξεκινάει δε από τώρα τις προετοιμασίες για το 19ο  NAVIGATOR 2019 - “The Shipping Decision Makers Forum” το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, το Νοέμβριο του 2019.

 

 

 

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΓΡΗΓΟΡΟ ΤΕΣΤ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ

Στρατηγική συνεργασία με τον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών εγκαινιάζει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, με σκοπό τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου για την COVID-19 στο χώρο του αεροδρομίου. Σύμφωνα με την κοινή ...

ΝΕΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΣΤΟΝ ΟΛΠ - ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο CAPT. FU CHENGQIU

Την παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και εκτελεστικού μέλους της ΟΛΠ Α.Ε. υπέβαλε με επιστολή του, στις 24 Ιουλίου, ο Capt. Fu Chengqiu. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, τ...

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΟΛΘ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Με το νέο εκτελεστικό πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της ΟΛΘ Α.Ε. κ. Θάνο Λιάγκο συναντήθηκε στις 29 Ιουλίου ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο γενικός ...

Κλείσιμο [X]