ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΑ ΥΔΑΤΟΔΡΟΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 20/03/2019

 

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο «Υδατοδρόμια-Κρουαζιέρα-Αεροδρόμια-Ανάπτυξη-Ασφάλεια» πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Μαρτίου στο Λουτράκι με ιδιαίτερη επιτυχία. Στο συνέδριο που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός ενόψει της ανάπτυξης δικτύου υδατοδρομίων στην ελληνική επικράτεια, συμμετείχαν περισσότεροι από 200 σύνεδροι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι της πολιτείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορείς από τα τμήματα Τουρισμού, Μεταφορών και Υποδομών, Ναυτιλίας και Ασφάλειας λιμανιών και αερομεταφορών καθώς και σημαντικοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού και πανεπιστημιακού χώρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γ.γ. Λιμένων κ. Χρήστος Λαμπρίδης, ο οποίος δήλωσε πως "οι υποπαραχωρήσεις στα περιφερειακά λιμάνια παρέχουν πλέον την ευκαιρία για επενδύσεις στην κρουαζιέρα, το yachting και τα υδροπλάνα". Ο γενικός γραμματέας, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση, τόνισε τη σημασία υδατοδρομίων για την ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά και του κλάδου των θαλάσσιων μεταφορών.

Οι εισηγητές επεσήμαναν κατηγορηματικά ότι είναι κοινή η βούληση και επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθεί ένας σημαντικός κόμβος υδατοδρομίων, ο οποίος θα αποτελέσει το διαβατήριο και το προωθητικό  εργαλείο για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού, σε συνδυασμό με την προσέλκυση της κρουαζιέρας, υπό το πρίσμα φυσικά της εφαρμογής καινοτόμων λύσεων αλλά και συστημάτων ασφαλείας στον ελληνικό αεροπορικό χώρο, αλλά και στον τομέα ασφάλισης των λιμένων.

Χαρακτήρισαν ως αναμφισβήτητη την ανάγκη χρήσης των υδροπλάνων στην Ελλάδα -με ό,τι θετικό αυτό συνεπάγεται στον κοινωνικό, τουριστικό και οικονομικό τομέα, τόνισαν την αναγκαιότητα άμεσης δημιουργίας υδάτινων πεδίων που η υλοποίησή της προϋποθέτει αποκλειστικά και μόνον μία ΚΥΑ και αναφέρθηκαν στους απαραίτητους κανόνες ασφάλειας και εύκολης πρόσβασης που πρέπει να υιοθετηθούν.

Παράλληλα έδωσαν έμφαση στην εφαρμογή ενός στοχευμένου και σταθερού νομικού πλαισίου και ανάλογης στρατηγικής, που να καλύπτουν τις δραστηριότητες και την εκμετάλλευση των υδροπλάνων, όπως ακριβώς εκείνων που ισχύουν για την περίπτωση των ελικοπτέρων και ανέλυσαν διεξοδικά τους τομείς δραστηριοποίησης και πολυποίκιλης συμβολής των υδροπλάνων, όπως είναι  η μεταφορά επιβατών και υλικών, η διευκόλυνση της επισκεψιμότητας, η αεροδιακομιδή, η έρευνα και η διάσωση, το αίσθημα ασφάλειας σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, η εξυπηρέτηση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου.

Αρκετοί από τους εισηγητές ζήτησαν από το βήμα του συνεδρίου να επιλυθούν άμεσα προβλήματα δεκαετιών όπως είναι:

-           Οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης και ασφάλειας υδατοδρομίων, που αποτελούν το πρώτο βήμα, αλλά όχι και το μοναδικό για τη μελλοντική επιχειρησιακή λειτουργία των υδροπλάνων.

-           Η πληθώρα των εμπλεκόμενων δημόσιων φορέων και υπηρεσιών με αποτέλεσμα να υπάρχει σημαντικό έλλειμμα συντονισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην υλοποίηση των σχετικών επενδύσεων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εντύπωση προκάλεσε στους παρευρισκόμενους η επίδειξη υψηλής τεχνολογίας συστημάτων ασφαλείας από ειδικούς συνέδρους από το εξωτερικό.

 

 

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: EXPORT SUMMIT VII, ΣΕΒΕ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Παρακολουθήστε ζωντανά από τις ιστοσελίδες της "Τεχνοεκδοτική / Τ-Press" τις ερηασίες του διεθνούς συνεδρίου "Export Summit VII, Fostering Maritime Economy". Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο ξεν...

ΕΩΣ ΤΟ 2023 Η ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Η σύνδεση της σιδηροδρομικής γραμμής με το λιμάνι της Πάτρας θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2023, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΡΓΟΣΕ. Μετά την υπόγεια διέλευση της οδού Κανελλοπούλου, η κατασκευή το...

ΠΤΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΟ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟ 2019

Μείωση κατά 3,8% σημείωσε ο δείκτης κύκλου εργασιών στις χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών το α' τρίμηνο 2019 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α' τριμήνου 2018, σύμφωνα με τα στοιχ...

Κλείσιμο [X]