ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΑΠΟ ΤΗ SARMED Η ΠΡΩΤΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΦΟΡΤΩΤΙΚΗ (E-CMR) ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ AEOLIX

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21/03/2019

 

Εγκαινιάστηκε επισήμως στις 13 Μαρτίου από τη SARMED το πιλοτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα  AEOLIX, με την πραγματοποίηση της πρώτης δοκιμαστικής εφαρμογής  της ψηφιακής διεθνούς φορτωτικής (e-CMR). Στελέχη της SARMED εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιλογή της εταιρείας από  την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας (ΟΦΑΕ),  η οποία είναι ένα από τα πέντε μέλη της International Road Transport Union (IRU) που συμμετέχουν στο AEOLIX μαζί με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.  

Ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ κ. Απόστολος Κενανίδης δήλωσε ότι «η συμμετοχή της SARMED, μίας από τις πρωτοπόρους ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εφοδιαστικής, έχει καθοριστικό ρόλο στην επιτυχή διένεργεια του πιλοτικού, καθώς πέρα από την πολυετή εμπειρία που διαθέτει στην παροχή υπηρεσιών logistics είναι επίσης γνωστό πως επενδύει στην καινοτομία και στη χρήση νέων τεχνολογιών ως μέσο για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών της και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών που παρέχει στους συνεργάτες της».

Το ευρωπαϊκό πρόγραμμα AEOLIX  (αρχιτεκτονική για την ηλεκτρονική ανταλλαγή πληροφοριών για την εφοδιαστική) στοχεύει στον εξορθολογισμό των δραστηριοτήτων εφοδιαστικής/logistics με την ανάπτυξη μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την ανταλλαγή δεδομένων και υπηρεσιών από τους φορείς. Αποτελεί μέρος της ευρύτερης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ψηφιοποίηση των εγγράφων της μεταφοράς ως εργαλείο για τη διευκόλυνση του εμπορίου και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσω της αύξησης της αποτελεσματικότητας, της μείωσης του διοικητικού κόστους, αλλά και του περιορισμού του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Υπό τον συντονισμό της IRU, στο πρόγραμμα μετέχουν πέντε εθνικές επαγγελματικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τις οδικές εμπορευματικές μεταφορές σε Ελλάδα, Τσεχία, Γερμανία, Σερβία και Ρουμανία. Εκπρόσωπος της Ελλάδας είναι η ΟΦΑΕ και εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένονται και νέες δοκιμαστικές εφαρμογές, ενώ το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τα τέλη του Ιουνίου 2019.

«Aπώτερος σκοπός για την ψηφιοποίηση της διεθνούς φορτωτικής είναι η βελτίωση της ποιότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια. Σήμερα ολοένα και περισσότερες χώρες υιοθετούν το e-CMR ενώ στο άμεσο μέλλον η εφαρμογή του θα είναι η μόνη λύση. Στόχος μας είναι αυτή τη φορά και η Ελλάδα να βρίσκεται μπροστά στις εξελίξεις πριν από την υποχρεωτική διεθνώς εφαρμογή της ψηφιακής φορτωτικής», τόνισε ο κ. Κενανίδης.

Το έντυπο της διεθνούς φορτωτικής CMR αποτελεί επίσημο συνοδευτικό έγγραφο μιας διασυνοριακής εμπορευματικής μεταφοράς, στο οποίο συμβάλλονται ο αποστολέας, ο μεταφορέας και ο παραλήπτης. Λειτουργεί ως αποδεικτικό για την ολοκληρωμένη διαδικασία παραλαβής/παράδοσης των εμπορευμάτων και τηρείται από  τον οδηγό εντός του οχήματος που μεταφέρει τα εν λόγω εμπορεύματα.

Με τη χρήση του e-CMR τόσο οι αποστολείς όσο και οι μεταφορείς θα μπορούν να εισάγουν ηλεκτρονικά τα δεδομένα μιας εμπορευματικής μεταφοράς, να τα αποθηκεύουν σε ηλεκτρονικά αρχεία και να ανταλλάσουν δεδομένα και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Η έγκαιρη καταγραφή των δεδομένων σημαίνει πως όλοι οι συμβαλλόμενοι λαμβάνουν άμεσα τις πληροφορίες για τα μεταφερόμενα εμπορεύματα, έτσι ώστε κάθε απαιτούμενη ενέργεια, όπως η τιμολόγηση, η λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης κλπ. θα μπορεί να λαμβάνει χώρα ταχύτερα και με χαμηλότερο κόστος.

Φυσικά η τάση αυτή έχει και περιβαλλοντικές διαστάσεις καθώς με την ψηφιοποίηση των εγγράφων μειώνεται ο αντίκτυπος του διεθνούς εμπορίου στο περιβάλλον, με τη λιγότερη χρήση χαρτιού και την ελαχιστοποίηση των αναγκών αρχειοθέτησης. Περιορίζει το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους και μπορεί να εφαρμοστεί ταυτόχρονα σε πλατφόρμες διαθέσιμες σε πολλές γλώσσες για την απρόσκοπτη διεθνή λειτουργία τους.

 

 

 

 

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ: EXPORT SUMMIT VII, ΣΕΒΕ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Παρακολουθήστε ζωντανά από τις ιστοσελίδες της "Τεχνοεκδοτική / Τ-Press" τις ερηασίες του διεθνούς συνεδρίου "Export Summit VII, Fostering Maritime Economy". Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο ξεν...

ΕΩΣ ΤΟ 2023 Η ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Η σύνδεση της σιδηροδρομικής γραμμής με το λιμάνι της Πάτρας θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2023, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ΕΡΓΟΣΕ. Μετά την υπόγεια διέλευση της οδού Κανελλοπούλου, η κατασκευή το...

ΠΤΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΚΑΙ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΤΟ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟ 2019

Μείωση κατά 3,8% σημείωσε ο δείκτης κύκλου εργασιών στις χερσαίες μεταφορές και μεταφορές μέσω αγωγών το α' τρίμηνο 2019 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του α' τριμήνου 2018, σύμφωνα με τα στοιχ...

Κλείσιμο [X]