ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

Αναμνηστική φωτογραφία από την επίσκεψη της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στη Γερμανία.

ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ LOGISTICS

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21/03/2019

 

Δύο μεγάλα κέντρα εμπορευματικών μεταφορών της Γερμανίας, στη Βρέμη και στο Αμβούργο, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν, 12-15 Μαρτίου, ανώτερα στελέχη ελληνικών επιχειρήσεων, με πρωτοβουλία του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΕΒΕ). Την ελληνική επιχειρηματική αποστολή διοργάνωσε το ΕΕΒΕ με σκοπό την τόνωση των ελληνογερμανικών εμπορικών, επενδυτικών αλλά και ακαδημαϊκών σχέσεων στον τομέα των logistics,  την ενημέρωση των στελεχών της εγχώριας αγοράς για το υψηλό, τεχνολογικά και οργανωτικά, επίπεδο υποδομών logistics στη Γερμανία, την  απόκτηση τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών,την ανταλλαγή εμπειριών, καθώς και τη δικτύωση μεταξύ ελληνικών με μεγάλες γερμανικές εταιρείες του κλάδου, όπως και την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Στην αποστολή μετείχαν οι επικεφαλής και ανώτατα στελέχη των εταιρειών Intertrans, Elikon Transport, Goldair Cargo, Transcombi Express, Ηartsas, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ κ. Σωτήριος Θεοφάνης μαζί με μέλη της διοικητικής ομάδας του οργανισμού, καθώς και ανώτερα στελέχη του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά.

Η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε το Λιμένα Βρέμης στο Bremenhaven και περιηγήθηκε στις  εγκαταστάσεις ενός από τα μεγαλύτερα Container Terminal της Ευρώπης, ενώ αρμόδιοι του Bremenports και του Eurogate Terminal παρείχαν αναλυτική ενημέρωση για τις υποδομές, τη λειτουργία, αλλά και τη συμβολή του λιμένα στο εμπόριο και στην οικονομική ανάπτυξη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Επίσης, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Κέντρο Αποθηκευτικών Χώρων (Freight Village) Deutsche GVZ-Gesellschaft mbH, το μεγαλύτερο από τα 40 που υπάρχουν στη Γερμανία, όπου είναι συγκεντρωμένες 150 εταιρείες logistics, απασχολώντας 8.500 εργαζόμενους και όπου γίνεται διαχείριση μεγάλων όγκων φορτίων με προηγμένες τεχνικές συνδυασμένων μεταφορών. Την αποστολή από την Ελλάδα υποδέχτηκε και η εταιρεία dbh, που αναπτύσσει ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα και εφαρμογές και παρέχει συμβουλευτική στη διαχείριση λιμενικών λειτουργιών και υπηρεσιών.

Ακόμη, στο πλαίσιο εκδηλώσεων που οργανώθηκαν στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Βρέμης και στο Σύνδεσμο Εταιρειών Logistics και Λιμένων Hafenclub, δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες στην αποστολή για επαφές και συζητήσεις με τοπικές εταιρείες προς αναζήτηση νέων συνεργασιών.

Κατά την επίσκεψη στο λιμένα του Αμβούργου, τον τρίτο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, ο οποίος δέχεται 18.000 εμπορικά πλοία ετησίως και απασχολεί 156.000 εργαζόμενους, η ελληνική αποστολή είχε την ευκαιρία να δει τον αυτοματοποιημένο τερματικό σταθμό HHLA Container Terminal Altenwerder (CTA) με προηγμένης τεχνολογίας συστήματα διαχείρισης container, ενώ στο Logistics-Initiative Hamburg e.V., που συγκεντρώνει 560 εταιρείες και ερευνητικά ινστιτούτα της περιοχής ενημερώθηκε για εξελιγμένα προγράμματα παράδοσης εμπορευμάτων και νέες ψηφιακές εφαρμογές σε όλες τις φάσεις της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι παρουσιάσεις των προπτυχιακών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών εξειδικευμένων  προγραμμάτων για logistics, τα οποία παρέχει το Πανεπιστήμιο Logistics (Kühne Logistics University) το οποίο έχει ιδρύσει η πρωτοπόρος εταιρεία Kühne + Nagel για την επιστημονική κατάρτιση του στελεχιακού δυναμικού του κλάδου. Στο πλαίσιο σχετικών επαφών συμφωνήθηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης στα logistics στην Ελλάδα.

Ακόμη πραγματοποιήθηκαν ενδιαφέρουσες επισκέψεις και ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις των κορυφαίων εταιρειών STILL (κατασκευή περονοφόρων οχημάτων), DAKOSY (εξελιγμένα  πληροφοριακά προγράμματα για διαχείριση λιμένων) και Gebr. Heinemann (καταστήματα αφορολογήτων), DACHSER (groupage logistics), όπου διευθυντικά στελέχη παρουσίασαν σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις και καλές πρακτικές που εφαρμόζουν και από τις οποίες οι συμμετέχοντες άντλησαν χρήσιμα στοιχεία που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν στην Ελλάδα.

Η οργάνωση της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Γερμανία, που εντάσσεται στο έργο της Κλαδικής Ομάδας Εργασίας Μελών του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου με θέμα τα logistics, θα έχει συνέχεια με τη δυναμική παρουσία 13 αντιπροσωπευτικών ελληνικών εταιρειών στο Ελληνικό Ομαδικό Περίπτερο που οργανώνει το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο στην κορυφαία παγκοσμίως Διεθνή Έκθεση Μέσων και Οργάνωσης Μεταφορών, transport logistic, στις 4 – 7 Ιουνίου 2019, στο Μόναχο.

 

 

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για την εφοδιαστική αλυσίδα και ειδικότερα τα Κέντρα Αποθήκευσης και Διανομής (ΚΑΔ) πέρασαν στο νόμο 4712/2020 του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, με τίτλο «Διυπηρεσιακή Μονάδα ...

Ο Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΠΑΝΟΤ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

Η συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στην υλοποίηση των αναγκαίων οδικών έργων που προβλέπει ο σχεδιασμός για την ολοκλήρωση του Επιχειρηματικού Πάρκου Ασπροπύργου, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντ...

Η SARMED ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ «DIAMONDS OF THE GREEK ECONOMY 2020»

Βραβείο για τις αναπτυξιακές και τις οικονομικές επιδόσεις της, καθώς και για τον υπεύθυνο κοινωνικά ρόλο της απέσπασε και φέτος η SARMED, μοναδική εκπρόσωπος από τον κλάδο των logistics στο θεσμό των...

Κλείσιμο [X]