ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΝΟΦΥΤΑ – ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 29/03/2019

 

Τα χρονίζοντα προβλήματα των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, όπως χαρακτηριστικά είναι αυτή των Οινοιφύτων,  έρχεται να λύσει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την εναρμόνιση της ελληνικής με την κοινοτική οδηγία σε ό,τι αφορά το εμπορικό απόρρητο, καθώς και τη δημιουργία Επιχειρηματικών Πάρκων, το οποίο υπερψηφίστηκε στις 29 Μαρτίου ύστερα από συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής.

Την προηγούμενη μέρα το αρμόδιο υπουργείο είχε καταθέσει  τροπολογία με τίτλο «Μετεγκατάσταση λόγω αλλαγών χρήσεων γης. Είσπραξη και απόδοση της εισφοράς σε χρήμα του άρθρου 52 του Ν 3982/2011. Ρυθμίσεις για τα Επιχειρηματικά Πάρκα και τα Κέντρα  Αποθήκευσης και Διανομής».  Με την τροπολογία αυτή ικανοποιούνται τα αιτήματα για την επίλυση προβλημάτων αδειοδότησης και λειτουργίας των βιομηχανικών δραστηριοτήτων και των δραστηριοτήτων εφοδιαστικής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης:

-Διευκρινίζονται οι διατάξεις ώστε να μην δυσχεραίνεται η θέση υφιστάμενων επιχειρήσεων όταν μεταβάλλονται οι χρήσεις γης, αλλά δεν επιβάλλεται η απομάκρυνσή τους. Διευκρινίζεται επίσης το δικαίωμα επέκτασής τους εντός περιοχών του ίδιου βαθμού όχλησης.

-Απλοποιείται το σύστημα είσπραξης και απόδοσης της εισφοράς σε χρήμα για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις εντός Επιχειρηματικών Πάρκων. Αντί της είσπραξης μέσω των ΔΟΥ και των πολύπλοκων γραφειοκρατικών διαδικασιών απόδοσης του ποσού, προβλέπεται η απόδοση απευθείας στην ΕΑΝΕΠ (φορέας διαχείρισης και ανάπτυξης του ΕΠ), ώστε να είναι δυνατή η άμεση χρηματοδότηση και η έναρξη των απαιτούμενων υποδομών για την ανάπτυξη του Πάρκου.

-Παρατείνονται οι προθεσμίες ολοκλήρωσης των έργων υποδομής (δρόμοι, φωτισμός, βιολογικός καθαρισμός κλπ.) προκειμένου να αντιμετωπιστούν σημαντικές καθυστερήσεις που οφείλονται στο σύνθετο χαρακτήρα τους.

-Διευκρινίζεται το όριο κάλυψης (70%) για τις επιχειρήσεις εντός ΕΠ και αίρεται η σύγκρουση με το νέο Οικοδομικό Κανονισμό.

-Αξιοποιούνται κτίρια εντός Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου (ΖΟΕ) και δίνεται η δυνατότητα λειτουργίας δραστηριοτήτων εφοδιαστικής (logistics) για την ενίσχυση της οικονομίας σε έναν από τους πιο σημαντικούς κλάδους της.

-Δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων εντός ΕΠ να μεταφέρουν υπόλοιπα συντελεστή δόμησης από ένα ακίνητό τους σε ένα άλλο με ανώτατο ποσοστό κάλυψης το 80%. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα της υπέργειας ή υπόγειας ζεύξης ακινήτων εντός Πάρκων όταν παρεμβάλλεται μεταξύ τους δημοτικός ή επαρχιακός δρόμος. Η ζεύξη εγκρίνεται από το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και από τον Φορέα του Πάρκου.

-Απλοποιείται η διαδικασία για την αδειοδότηση των μονάδων παραγωγής και εμφιάλωσης ιατρικών και πεπιεσμένων αερίων, ώστε αντί για ΚΥΑ δύο υπουργών να αρκεί γνωστοποίηση στην αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας.

 

 

 

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΙΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΡΑΖ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ

Με συνολικά έξι προσφυγές διαγκωνίζονται οι τέσσερις υποψήφιοι για το Θριάσιο ΙΙ. Ήδη η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών έχει δικαιώσει μερικώς την Pearl Α.Ε. (συμφερόντων του ομίλου C.O.S.CO.),...

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΚΟΝΤΟΣΙΔΗ ΜΕ ΤΗ MITSUBISHI FORKLIFT TRUCKS

Την Α. & Δ. ΓΚΟΝΤΟΣΙΔΗΣ Α.Ε.Β.Ε. επέλεξε η Mitsubishi Forklift Trucks (Mitsubishi Heavy Industries Ltd) ως επίσημη εισαγωγέα των προϊόντων της, αποκλειστική αντιπρόσωπό της και κατασκευάστρια Ελλάδας,...

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ Κ.Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Ο.Τ.Α. ΣΕ ΦΟΡΕΙΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ

Υπερψηφίστηκε στο Ν. 4610/2019 η πρόταση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας για τα Επιχειρηματικά Πάρκα. Αφορά τη συμμετοχή των δήμων στους φορείς υλοποίησης των Επιχειρηματικών Πάρκων και έρχ...

Κλείσιμο [X]