ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΜΕ E-CMR, ΥΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΟΦΑΕ, SARMED, MED FRIGO ΚΑΙ NESTLE

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09/04/2019

 

Το πιλοτικό πρόγραμμα e-CMR, το οποίο στη χώρα μας συντονίζεται από την Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ)  βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με όλες τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτό να έχουν ξεκινήσει δυναμικά τις δοκιμαστικές εφαρμογές. Η πρώτη δοκιμαστική εφαρμογή της ψηφιακής διεθνούς φορτωτικής έγινε από τη SARMED Α.Ε. (δείτε εδώ http://www.logistics-management.gr/news/1244) και ακολούθησε η MED FRIGO και πιο πρόσφατα η NESTLE.

Το πιλοτικό σκέλος που διενεργείται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος AEOLIX, αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την ψηφιοποίηση των εγγράφων της μεταφοράς ως εργαλείων για τη διευκόλυνση του εμπορίου και για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας, μέσω της αύξησης της αποτελεσματικότητας και της μείωσης του διοικητικού κόστους. Το έντυπο της διεθνούς φορτωτικής CMR αποτελεί επίσημο συνοδευτικό έγγραφο μιας εμπορευματικής μεταφοράς, στο οποίο συμβάλλονται ο αποστολέας, ο μεταφορέας και ο παραλήπτης. Λειτουργεί ως αποδεικτικό για την ολοκληρωμένη διαδικασία παραλαβής/παράδοσης των εμπορευμάτων, και τηρείται από  τον οδηγό εντός του οχήματος που μεταφέρει τα εν λόγω εμπορεύματα.

Με τη χρήση του e-CMR, τόσο οι αποστολείς όσο και οι μεταφορείς θα μπορούν να εισάγουν ηλεκτρονικά τα δεδομένα μιας εμπορευματικής μεταφοράς, να τα αποθηκεύουν σε ηλεκτρονικά αρχεία και να ανταλλάσσουν δεδομένα και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο. Η έγκαιρη καταγραφή των δεδομένων σημαίνει πως όλοι οι συμβαλλόμενοι λαμβάνουν άμεσα τις πληροφορίες για τα μεταφερόμενα εμπορεύματα, έτσι ώστε κάθε απαιτούμενη ενέργεια, όπως είναι η τιμολόγηση, η λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης κλπ. να λαμβάνει χώρα ταχύτερα και με χαμηλότερο κόστος.

Φυσικά η τάση αυτή έχει και περιβαλλοντικές διαστάσεις, καθώς με την ψηφιοποίηση των εγγράφων μειώνεται ο αντίκτυπος του διεθνούς εμπορίου στο περιβάλλον, με τη λιγότερη χρήση χαρτιού και με την ελαχιστοποίηση των αναγκών αρχειοθέτησης. Περιορίζει το ενδεχόμενο ανθρώπινου λάθους και μπορεί να εφαρμοστεί ταυτόχρονα σε πλατφόρμες διαθέσιμες σε πολλές γλώσσες για την απρόσκοπτη διεθνή λειτουργία τους.

O πρόεδρος της ΟΦΑΕ, κ. Απόστολος Κενανίδης, δήλωσε: «Απώτερος σκοπός για την ψηφιοποίηση της διεθνούς φορτωτικής είναι η βελτίωση της ποιότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα και τη διαφάνεια. Σήμερα ολοένα και περισσότερες χώρες υιοθετούν το e-CMR, ενώ στο άμεσο μέλλον η εφαρμογή του θα είναι η μόνη λύση. Στόχος μας είναι αυτή τη φορά και η Ελλάδα να βρίσκεται μπροστά στις εξελίξεις, πριν από την υποχρεωτική διεθνώς εφαρμογή της ψηφιακής φορτωτικής».

Το παράδειγμα της MED FRIGO

Της επίσημης υιοθέτησης του e-CMR από τον ελληνικό μεταφορικό κλάδο μέσω της ΟΦΑΕ έχουν προηγηθεί πετυχημένες πρακτικές εφαρμογές του εδώ και αρκετά χρόνια, από προηγμένες τεχνολογικά επιχειρήσεις, όπως η εταιρεία MED FRIGO, μια από τις επιχειρήσεις που επίσης συμμετέχει στο πρόγραμμα AEOLIX.  Η ΜΕD FRIGO  εφαρμόζει διαδικασίες για τη συμπλήρωση και την έκδοση των έντυπων CMR από το 1999 και μηχανογραφικά μέσω λογιστικής εφαρμογής από το 2003, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της διεθνούς αγοράς.

Η συμμετοχή της NESTLE, με DIAKINISIS και  PTL

Πρόσφατα μπήκε στο πιλοτικό πρόγραμμα και η Nestlé, ξεκινώντας τις δοκιμαστικές εφαρμογές κατά τη διενέργεια μεταφοράς εμφιαλωμένων νερών από το εργοστάσιό της «ΚΟΡΠΗ» που λειτουργεί στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας.

Τη μεταφορά των εμπορευμάτων πραγματοποίησε η εταιρεία οδικών εμπορευματικών μεταφορών, Papageorgiou Transport & Logistics (PTL) με έδρα την Άρτα, η οποία διατηρεί πολυετή συνεργασία με τη Nestlé Hellas.

Τα εμφιαλωμένα νερά ΚΟΡΠΗ μεταφέρθηκαν από φορτηγό της PTL στις εγκαταστάσεις της εταιρείας παροχής υπηρεσιών logistics DIAKINISIS. Η ανταλλαγή των δεδομένων της μεταφοράς μεταξύ των τριών συμβαλλομένων έγινε ψηφιακά και σε πραγματικό χρόνο, ενισχύoντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη διαφάνεια καθώς και την ταχύτητα ολοκλήρωσης των διαδικασιών.

Nestlé Hellas και DIAKINISIS θα συνεχίσουν τις δοκιμαστικές εφαρμογές e-CMR, ενώ παράλληλα προγραμματίζουν και την επέκτασή τους σε νέα δρομολόγια μεταφοράς εμπορευμάτων από το εργοστάσιο της Nestlé Hellas στα Οινόφυτα, καθώς και σε διεθνή δρομολόγια εισαγωγών της εταιρείας από την Ισπανία στη χώρα μας με φορτηγά οχήματα της Medfrigo, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην παροχή χρήσιμων πληροφοριών στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΣΤΙΣ 12/4 Η ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΥΠΡΟΣ - ΧΑΪΦΑ

Μια νέα εμπορική γραμμή, που θα συνδέει τη Θεσσαλονίκη με την Κύπρο και τη Χάιφα εγκαινιάζει ο όμιλος Salamis, στο πλαίσιο της επέκτασης των δραστηριοτήτων του στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών. Τα δ...

ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία αποφάσισαν τη δημιουργία κοινής βάσης δεδομένων για τα βαρέα επαγγελματικά οχήματα, ώστε να διευκολυνθούν οι έλεγχοί τους. Αυτό ανακοίνωσε ο υπ...

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΟΔΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΤΟ 2018 – ΑΝΟΔΟΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΣΕ ΤΟΝΟΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ

Την ανοδική τροχιά του κλάδου των οδικών εμπορευματικών μεταφορών καταδεικνύουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για το τρίτο τρίμηνο του 2018. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευ...

Κλείσιμο [X]