ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

O Capt. Πάρης Δράγνης, πρόεδρος και ιδρυτής του GOLDENPORT GROUP of Companies και η κ. Δανάη Μπεζαντάκου, Concept Founder του YES Forum και CEO της NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS.

ΗΧΗΡΟ «ΝΑΙ» ΣΤΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ YES TO SEA TOURISM FORUM

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10/06/2019

 

Με τη συμμετοχή 300 και πλέον νέων και στελεχών από το χώρο της ναυτιλίας και του θαλάσσιου τουρισμού, πραγματοποίηθηκε το φετινό  YES to Sea Tourism Forum στις 29 Μαΐου, κατά τη λήξη της Διεθνούς Έκθεσης Θαλάσσιου Τουρισμού «Posidonia Sea Tourism 2019». Η κ. Δανάη  Μπεζαντάκου, ιδρύτρια του YES Forum και CEO της NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS, υπογράμμισε πως σκοπός του YES είναι προτρέψει τους νέους της χώρας μας να κατανοήσουν πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να μείνουν εδώ και να αντιληφθούν ότι η ναυτιλία και ο τουρισμός μας είναι οι δύο βασικοί πυλώνες της ελληνικής οικονομίας  στους οποίους μπορούν να ακουμπήσουν, να προκόψουν μέσα από αυτούς και να επιτύχουν κάνοντάς μας περήφανους διεθνώς.

Η επικεφαλής του YES Forum παρουσίασε στους συμμετέχοντες τη δράση «YES to Schools», σκοπός της οποίας είναι να μπει η ναυτιλία και ο τουρισμός μας στα σχολεία, στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ώστε οι μαθητές από μικρή ηλικία να γνωρίσουν τα χαρακτηριστικά των δύο κλάδων και  την ιστορία τους και να τους συμπεριλάβουν συνειδητά στις επιλογές τους όταν κληθούν να αποφασίσουν τι θα σπουδάσουν. Το εγχείρημα αυτό έγινε πράξη καθώς φέτος πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις στις ημέρες καριέρας περισσότερων από 10 σχολείων, φροντιστηρίων και εκδηλώσεων των δήμων της Αττικής, όπου περισσότεροι από 1.000 μαθητές είχαν την  ευκαιρία να μάθουν τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης στους τομείς αυτούς.

H ομάδα ΤΟΥ YES FORUM (YES FORUM TEAM)

 

Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Τουρισμού, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων. Ο κ. Γιώργος Αλεξανδράτος,  β’ αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου, υπογράμμισε την αξία των συνεργειών και παρακίνησε τους νέους να αναζητήσουν το επάγγελμα που τους ταιριάζει ανάμεσα στις 80 και πλέον ειδικότητες που υπάρχουν στη ναυτιλιακή βιομηχανία και στο  φάσμα των υπηρεσιών της.  Η Δρ. Παναγιώτα Διονυσοπούλου, γενική διευθύντρια Τουριστικής Πολιτικής,  κατά τον χαιρετισμό της υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού αποτελεί προτεραιότητα στους στρατηγικούς πυλώνες της εθνικής τουριστικής πολιτικής, ως ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η ειδική επιστήμονας της γενικής γραμματείας Νέας Γενιάς, κ. Ντόρα Γιαννάκη  τόνισε ότι ανάμεσα στους  στόχους της νέας εθνικής στρατηγικής για τη νέα γενιά της χώρας μας περιλαμβάνονται επτά θεματικοί στόχοι, μεταξύ των οποίων, η «Προσιτή Εκπαίδευση – Κατάρτιση & Μαθητεία», η «Αξιοπρεπής Εργασία και η Ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας των Νέων» και η «Δημιουργία Πόλεων Φιλικών προς τους Νέους και στη Δημογραφική Ανανέωση της Υπαίθρου».  «Εκδηλώσεις όπως το Yes to Sea Forum εξυπηρετούν και εντάσσονται στους εθνικούς σχεδιασμούς, γι’ αυτό και έχουν την αμέριστη υποστήριξή μας», δήλωσε η ίδια  χαρακτηριστικά. 

Έχοντας τις πιο καθαρές και διαυγείς θάλασσες της Μεσογείου διαθέτουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε και να αξιοποιήσουμε προϊόντα και υπηρεσίες γύρω από το θαλάσσιο τουρισμό.  Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η ανάπτυξη του «θεματικού τουρισμού», των νεοφυών επιχειρήσεων, του χειμερινού τουρισμού και η δημιουργία «οικοδιαχειριζόμενων θαλάσσιων βιότοπων».

H κ. Χριστίνα Μπεζαντάκου, CEO της KEFI S.A.,  η κ. Δανάη Μπεζαντάκου, Concept Founder του YES Forum και CEO της NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS, η κ. Θεοδώρα Ρήγα, Manager of Strategic Planning & Marketing του ΟΛΠ, ο κ. Μηνάς Τσαμόπουλος, δημοσιογράφος (Πρώτο Θέμα) και ο κ. Κωστής Αχλαδίτης, διευθύνων σύμβουλος της GOLDEN CARGO και β' αντιπρόεδρος του ΕΒΕΠ.

 

Η κ. Ξένια Κούρτογλου, Co-Founder & Managing Director της Focus Bari  παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό του YES Forum. Στόχος ήταν η σύγκριση των απόψεων των νέων και των εταιρειών για την προσφορά και τη ζήτηση εργασίας στο θαλάσσιο τουρισμό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 54% των συμμετεχόντων που ερωτήθηκαν δεν εργάζονται, το 30% εργάζονται σε άλλο τομέα, ενώ ένα 16% εργάζεται ήδη στη ναυτιλία. Το 45% των ερωτηθέντων σημείωσε ότι επιθυμεί να εργαστεί στη ναυτιλία και το 7% συμμετείχε στο συνέδριο επειδή ενδιαφέρεται να εργαστεί στο θαλάσσιο τουρισμό.

Οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα απάντησαν ότι οι Έλληνες υποψήφιοι για εργασία σε ποσοστό 54% δεν είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικοί. Όσον αφορά το βαθμό δυσκολίας εξεύρεσης εργασίας στον κλάδο, οι εταιρείες θεωρούν ότι είναι αρκετά υψηλός. Επίσης, σε ποσοστό 92% πιστεύουν ότι οι νέοι δεν έχουν την κατάλληλη κατάρτιση και σε ποσοστό 80% ότι δεν διαθέτουν αρκετή εμπειρία. Οι εταιρείες πιστεύουν ότι ο κρισιμότερος παράγοντας είναι η εμπειρία στο  συγκεκριμένο εργασιακό τομέα, αλλά και τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας των υποψηφίων. Σε ποσοστό 77% οι ερωτηθέντες  τόσο από τις εταιρείες όσο και από τους νέους απάντησαν ότι θαλάσσιος τουρισμός σημαίνει κρουαζιέρα.

Κεντρικός ομιλητής του  Forum  ήταν ο Ιδρυτής και πρόεδρος του Ομίλου  GOLDENPORT  Capt.  Πάρης Δράγνης ο οποίος υπογράμμισε πως, εάν στόχος είναι η πρωτοκαθεδρία της  ελληνικής ναυτιλίας παγκοσμίως, τότε καθήκον όλων είναι η υποστήριξη της νέας γενιάς των Ελλήνων που ετοιμάζεται να σταδιοδρομήσει, συμπληρώνοντας πως εκείνος θα είναι από τους πρώτους που θα το κάνει καθώς πιστεύει στις δυνατότητες των νέων.

Ο Capt. Πάρης Δράγνης πρότεινε στους νέους Έλληνες να σκεφτούν πολύ σοβαρά τα επαγγέλματα της θάλασσας, διότι, όπως είπε, είναι προικισμένοι για αυτά χωρίς να το ξέρουν. «Τούτο δεν σημαίνει ότι θα τους έρθουν όλα εύκολα ή πως δεν θα υπάρξουν στερήσεις και δυσκολίες. Όμως η ναυτιλία ξέρει να ανταμείβει, τόσο αυτούς που είναι μέσα στα κύματα όσο και τους άλλους που ασκούν τις υπόλοιπες υπηρεσίες από ένα γραφείο στη στεριά. Είναι οι πιο ακριβοπληρωμένες δουλειές στη χώρα μας και το μέγεθος της ναυτιλίας μας μαρτυρά ότι θα μπορούσαμε να απορροφήσουμε πολύ περισσότερους νέους με ικανότητες και σπουδές».

Συντονιστής της συζήτησης για το θαλάσσιο τουρισμό ήταν ο δημοσιογράφος από το «Πρώτο Θέμα» κ. Μηνάς Τσαμόπουλος και ομιλητές η κ. Μαρία Δεληγιάννη, Government and Public Affairs Representative Eastern Mediterranean - Cruise Lines International Association (CLIA), ο Capt. Βασίλης Γκαζίκας, Marine Operations Director της Celestyal Cruises, ο κ. Θάνος Πάλλης, καθηγητής Οικονομικής και Πολιτικής Λιμένων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πρόεδρος της  Διεθνούς Ένωσης Ναυτιλιακών Οικονομολόγων και ο κ. Αλέξανδρος Σερεμέλης, λέκτορας του  Μητροπολιτικoύ Κολλεγίου.

Ο Capt. Βασίλης Γκαζίκας συμβούλεψε τους νέους να ψάχνουν κάθε νέα προοπτική και ευκαιρία και να μη μένουν στάσιμοι. Εξάλλου η ναυτιλία και ο θαλάσσιος τουρισμός είναι μονοπάτια που πρέπει να εξερευνήσει κανείς για να πετύχει είτε ακολουθεί καριέρα στη θάλασσα είτε στη στεριά! Η κ. Μαρία Δεληγιάννη, υπογράμμισε πως η θέληση και η προσωπικότητα μαζί με τη γνώση είναι το κλειδί της επιτυχίας και πως κανείς δε πρέπει να το βάζει ποτέ κάτω. Ο Δρ. Θάνος Πάλλης εστίασε στο κομμάτι των λιμένων, το ρόλο τους στον κλάδο της κρουαζιέρας και τις προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης που προσφέρει. Ο κ. Αλέξανδρος Σερεμέλης, δουλεύοντας πάντοτε κοντά στους νέους και συμμεριζόμενος την αγωνία και την καθημερινή προσπάθειά τους κατά τη διάρκεια του  Bachelor ή του Master τους και τη μετέπειτα ή παράλληλη έρευνα για ανεύρεση εργασίας, συμβούλεψε τους νέους πως με όπλο τη γνώση και το πείσμα θα διακριθούν και θα ξεχωρίσουν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε και φέτος η συζήτηση που έγινε με στελέχη ναυτιλιακών εταιρειών και εταιρειών παροχής ναυτιλιακών υπηρεσιών αλλά και εκπροσώπων δημόσιων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που παρουσίασαν τα μεταπτυχιακά τους προγράμματα στις ναυτιλιακές σπουδές.

Η κ. Χριστίνα Μπεζαντάκου, CEO της KEFI S.A.,  ο κ. Γιώργος Αλεξανδράτος, γενικός διευθυντής της Apollonia Lines S.A. και  β' αντιπρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, η κ. Δανάη Μπεζαντάκου, Concept Founder του YES Forum και CEO της NAVIGATOR SHIPPING CONSULTANTS, η κ. Ιωάννα Μαρτίνου,Thenamaris Ships Management Inc. και ο κ.  Αθανάσιος Μπούσιος, εκτελεστικός σύμβουλος της "ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ".

 

Μέρος των εσόδων του YES to Sea Tourism Forum θα διατεθεί για τους σκοπούς της «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ». Ο εκτελεστικός σύμβουλος της «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» κ. Αθανάσιος Μπούσιος ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και τόνισε ότι η συμβολή τέτοιων ενεργειών στο έργο της μη κερδοσκοπικής εταιρείας κοινωνικής προσφοράς του ελληνικού εφοπλισμού «ΣΥΝ-ΕΝΩΣΙΣ» είναι ιδιαίτερα σημαντική. 

H κ. Δανάη Μπεζαντάκου στην αποφώνηση του Forum παρότρυνε τους νέους να κρατούν θετική στάση και να μη μεμψιμοιρούν, να αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που γίνονται από πολλές εταιρείες, στελέχη και οργανισμούς της ναυτιλίας και του θαλάσσιου τουρισμού, να είναι αφοσιωμένοι στο στόχο τους και,  όταν άνθρωποι του χώρου τούς αφιερώνουν  λίγο από το χρόνο που δεν έχουν, να τους αποδεικνύουν ότι το άξιζαν με την πρόοδό τους και ότι ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους.

Το YES to Sea Tourism Forum 2019 έκλεισε με την παρουσίαση όλων των εθελοντών επί σκηνής και ανανέωσε το ραντεβού του για  την Παρασκευή 5 Ιουνίου, στα Ποσειδώνια 2020, λέγοντας ακόμα μια φορά ένα μεγάλο «ναι» στη ναυτιλία!

 

* Χορηγοί επικοινωνίας ήταν και φέτος τα περιοδικά Logistics & Management και Car & Truck.

 

 

MANAGEMENT

ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΗ SARMED ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ SELIS

Στο πρωτοποριακό ευρωπαϊκό έργο έρευνας και καινοτομίας SELIS συμμετείχε με επιτυχία η Sarmed, η οποία επιλέχθηκε για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα δίπλα σε μερικές από τις κορυφαίες εταιρείες logistics ...

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΕΠΙΛΗΤΗΡΙΩΝ

Με θέμα «Το Όραμα της Ευρώπης» διοργανώνεται φέτος στην Αθήνα, 19-20 Σεπτεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Συνέδριο των Διμερών Γερμανικών Επιμελητηρίων. Στόχος της εκδήλωσης, που θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Hilt...

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ SOLUTIONS 7 ΤΟΥ SUPPLY CHAIN INSTITUTE ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ

Με θέμα «Logistics beyond economic crisis: το μοντέλο της επόμενης 5ετίας», το Supply Chain Institute διοργανώνει στις 16 Οκτωβρίου άλλο ένα ενδιαφέρον συνέδριο, το έβδομο της επιτυχημένης σειράς εκδη...

Κλείσιμο [X]