ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ Η ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 27/06/2019

 

Στη Σμύρνη, 20-21 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε  η τέταρτη συνάντηση της Κοινής Ομάδας Ναυτιλιακής Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας (Joint Maritime Working Group between Greece and Turkey), στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της Ελλάδας και του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας. Η συνάντηση έγινε στη βάση της διμερούς ναυτιλιακής συμφωνίας των δύο χωρών και της υφισταμένης θεσμικής συνεργασίας σε κυβερνητικό επίπεδο από το 2013.

Επικεφαλής των αντιπροσωπειών των ναυτιλιακών διοικήσεων των δύο χωρών ήταν, από ελληνικής πλευράς, ο διευθυντής Κλάδου Ναυτιλίας του ΥΝΑΝΠ Υποναύαρχος ΛΣ Αγησίλαος Αναστασάκος και από τουρκικής πλευράς ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών κ. Okay Kiliç. Συμμετείχαν επίσης η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Σμύρνη, εκπρόσωποι των διευθύνσεων Ποντοπόρου Ναυτιλίας & Ασφάλειας Ναυσιπλοΐας ΥΝΑΝΠ,  των κεντρικών λιμεναρχείων Λαυρίου και Θεσσαλονίκης, καθώς και ο σύνδεσμος του Α/ΛΣ - ΕΛ. ΑΚΤ στην ελληνική πρεσβεία της Άγκυρας. Από τουρκικής πλευράς παραβρέθηκαν αξιωματούχοι  των γεν. διευθύνσεων Θαλάσσιας και Εσωτερικής Ναυσιπλοΐας και Εμπορικής Ναυτιλίας του Υπουργείου Μεταφορών & Υποδομών καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη των Οργανισμών Λιμένων της Σμύρνης και του Τσεσμέ.

Βάσει της από κοινού συμφωνηθείσας ημερήσιας διάταξης οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, αποδίδοντας έμφαση: (α) στη βελτίωση της διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας στη βάση του υφιστάμενου συμβατικού θεσμικού πλαισίου (Bilateral Maritime Cooperation between Turkey and Greece), (β)  στην εγκαθίδρυση νέων θαλάσσιων συνδέσεων μεταξύ των ηπειρωτικών περιοχών των δύο χωρών (Λαυρίου - Τσεσμέ, Σμύρνης - Θεσσαλονίκης), ως σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης των παράκτιων περιοχών τους και του θαλασσίου εμπορίου (Establishment of Maritime Lines between the two countries), (γ) στη συνεργασία στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (Cooperation within the context of IMO), (δ) στη συνεργασία επί θεμάτων  Ελέγχου Κράτους Λιμένα (Cooperation on Issues related to Port State Control) και (ε) στην περαιτέρω ανάπτυξη θεματικών αντικειμένων ναυτιλιακού ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της υποστήριξης της τρέχουσας τουριστικής περιόδου.

Ειδικότερα εξετάσθηκαν  θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο του ΙΜΟ με ιδιαίτερη αναφορά σε επίκαιρα ζητήματα μείωσης αερίων εκπομπών από τα πλοία, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις και βέλτιστες πρακτικές επί θεμάτων ελέγχων πλοίων από το κράτος λιμένα (Port State Control) στη βάση των διεθνών συμβάσεων του ΙΜΟ και του Paris MoU.

Οι δύο αντιπροσωπείες επισκέφθηκαν τους λιμένες της Σμύρνης και του Τσεσμέ, όπου και πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους επικεφαλείς των αρχών διαχείρισης των δύο λιμένων και των τοπικών λιμεναρχών, αποδίδοντας έμφαση στις υφιστάμενες λιμενικές υποδομές αλλά και επιχειρησιακές / διοικητικές διαδικασίες των αρμοδίων αρχών. Οι διαδοχικές συναντήσεις εργασίας ολοκληρώθηκαν  σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα με την υπογραφή σχετικών πρακτικών και τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν την πρόθεση για την ενίσχυση της διμερούς ναυτιλιακής συνεργασίας τους και την ανάπτυξη των θαλασσίων μεταφορών και του θαλασσίου εμπορίου προς αμοιβαίο όφελος των εθνικών οικονομιών.

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε η περαιτέρω στενή παρακολούθηση του συνόλου των θεμάτων ναυτιλιακού ενδιαφέροντος στοχεύοντας στην ομαλή ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου, του θαλάσσιου τουρισμού και της «γαλάζιας οικονομίας» μεταξύ των δύο κρατών.

 

 

ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΕΣ

Ο ΔΡ. ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΜΔΙΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΕΡΓΟΥ CYBER-MAR ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ

Με δυναμική εκπροσώπηση συμμετέχει η Ελλάδα στο έργο Cyber-MAR για την κυβερνοασφάλεια στη ναυτιλία, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Έρευνας και Καινοτ...

ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.) τοποθετώντας τον ναυτιλιακό κλάδο μεταξύ των πρωταρχικών του στόχων ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχα...

ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΥ Ε.Ε.ΣΥ.Μ. ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν στις 7 Αυγούστου οι συναντήσεις αντιπροσωπείας της Διοίκησης του Ελληνικού Επιμελητηριακού Συνδέσμου Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.) με τον κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, Υπο...

Κλείσιμο [X]