ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

Στιγμιότυπο από την εορταστική εκδήλωση του ΔΑΑ. Από αριστερά, o Διευθυντής της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος ΔΑΑ, κ. Michael O’Connor, η τυχερή νικήτρια από τη Ρόδο, κ. Αρμονία Αντωναράκη, η Διευθύντρια Επικοινωνίας & Μάρκετινγκ ΔΑΑ, κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου και ο Διευθυντής Μάρκετινγκ & Πωλήσεων της Kosmocar-Volkswagen, κ. Θανάσης Κονιστής.

Ο «ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΧΑΡΤΗΣ» ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09/07/2019

 

Σε ειδική εκδήλωση για την επέτειο των 18 χρόνων του «Ελευθέριος Βενιζέλος», η εταιρεία του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών παρουσίασε τον «Πράσινο Χάρτη» της από την ίδρυσή του στις 28 Μαρτίου 1996 μέχρι σήμερα, ενώ δώρισε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην τυχερή νικήτρια του διαγωνισμού που διοργάνωσε στα social media. Έμφαση δόθηκε στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, όπου ο ΔΑΑ έχει καταφέρει να μειώσει θεαματικά το οικολογικό αποτύπωμά του και αποτελεί ηγετικό μέλος της οικογένειας των ευρωπαϊκών αεροδρομίων που αποδεικνύουν έμπρακτα την ισχυρή περιβαλλοντική δέσμευσή τους. Στην καθημερινή ατζέντα της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος περιέχονται θέματα όπως η ποιότητα του αέρα και του νερού, ο θόρυβος, η διαχείριση των απορριμμάτων, η ανακύκλωση, η προστασία της μοναδικής πανίδας και χλωρίδας της περιοχής, οι σχέσεις με τις τοπικές κοινότητες, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η εκπαίδευση και η σωστή χρήση της ενέργειας.

Ο «Πράσινος Χάρτης» του αεροδρομίου, από το 1996 (έτος σύστασης της εταιρείας αεροδρομίου) αλλά και από το 2001, όταν ξεκίνησαν οι πτήσεις, περιλαμβάνει σημαντικές στιγμές και πολλούς αξιομνημόνευτους σταθμούς στην πορεία του:

 •         Συστήματα περιβαλλοντικής και ενεργειακής διαχείρισης: Ο ΔΑΑ έχει σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης πιστοποιημένο σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 14001 από το 2000 και είναι το πρώτο ελληνικό αεροδρόμιο που διαθέτει σύστημα ενεργειακής διαχείρισης πιστοποιημένο από το 2017 σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 50001.

 •         Παρακολούθηση ποιότητας αέρα εντός και εκτός του αεροδρομίου από το 1998: Μείωση εκπομπών μονοξειδίου από τα αεροσκάφη κατά 35% από το 2002.

 •         Παρακολούθηση θορύβου και ρύπανσης: Εγκατάσταση και λειτουργία σταθμών στους δήμους γύρω από το αεροδρόμιο και λήψη μέτρων για τη μείωση της ρύπανσης όχι μόνο από τα αεροσκάφη αλλά και από τα οχήματα και άλλες πηγές.

 •         Διαχείριση υδάτινων πόρων: Κατασκευή και λειτουργία Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων και Μονάδας Επεξεργασίας Βιομηχανικών Αποβλήτων.

 •         Μέτρα για τη μείωση κατανάλωσης νερού: 40% μείωση κατανάλωσης ανά επιβάτη από το 2002.

 •         Διαχείριση απορριμμάτων και ανακύκλωση: Αύξηση ανακύκλωσης από 3% το 2001 σε 83% το 2018.

 •         Προστασία πολιτιστικής κληρονομιάς:  300.000 επισκέπτες στη  μόνιμη έκθεση αρχαιολογικών ευρημάτων (Μουσείο αεροδρομίου).

 •         Προστασία της βιοποικιλότητας: Παρακολούθηση και προστασία οικοσυστημάτων στην περιοχή των Μεσογείων –215 είδη πουλιών έχουν παρατηρηθεί στο αεροδρόμιο.

 •         Κοινωνική δέσμευση: Περιβαλλοντική εκπαίδευση σε 700 μαθητές τοπικών λυκείων. Στους 2.300 οι επισκέπτες το 2018 στον υγρότοπο της Βραυρώνας που έχει «υιοθετηθεί» και προστατεύεται από το αεροδρόμιο.

 ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

 •         Συμμετοχή του ΔΑΑ στο εθελοντικό πρόγραμμα Airport Carbon Accreditation από το 2009 και πιστοποίησή του στο ανώτατο επίπεδο: Ουδέτερο Ισοζύγιο Άνθρακα από το 2017.

 •         Μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 50%.

 •         Εκπόνηση της πρώτης μελέτης για την προσαρμογή του ΔΑΑ στην κλιματική αλλαγή, η οποία διερευνά το πώς πρόκειται να αλλάξει το τοπικό κλίμα επηρεάζοντας τη λειτουργία του αεροδρομίου.

 •         Κάλυψη 25% των ενεργειακών αναγκών του ΔΑΑ (13% των ενεργειακών αναγκών του αεροδρομίου) από την παραγωγή του φωτοβολταϊκού πάρκου.

 

 

 

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ

ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΑΝΟΔΟ Η ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΣ

Ανοδικές τάσεις εξακολουθεί να παρουσιάζει η αεροπορική κίνηση σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστ...

Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΣΤΗ Ν. ΕΥΡΩΠΗ

Στο πλαίσιο των Skytrax World Airport Awards, της μεγαλύτερης ετήσιας παγκόσμιας έρευνας ικανοποίησης των αεροπορικών ταξιδιωτών, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών βραβεύτηκε, με τις ψήφους των επιβατών, ...

ΝΕΑ ΔΙΕΘΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΕΘΝΗ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΑΘΗΝΩΝ

Άλλη μια σημαντική διεθνή διάκριση επέτυχε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών για την υλοποίηση του “Internet of (noisy) Things”, μιας ολοκληρωμένης Internet of Things λύσης στο πλαίσιο των βραβείων WITSA 2...

Κλείσιμο [X]