ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ 88 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 18/07/2019

 

Τη δημιουργία 88 επιχειρηματικών πάρκων, εκ των οποίων τα 55 θα αφορούν την εξυγίανση άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων, προτείνει το «Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων Βιομηχανίας και Εφοδιαστικής 2018-2040», η δημόσια διαβούλευση για το οποίο ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Ειδικά για την Αττική, το  Περιφερειακό Σχέδιο Δράσης προβλέπει την οργάνωση 12 Επιχειρηματικών Πάρκων Εξυγίανσης,  συνολικού προϋπολογισμού 221 εκατ. ευρώ, στα οποία θα ενταχθούν  28 περιοχές άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων στο ανατολικό και στο δυτικό τμήμα της.

 Ήδη η αρχή έγινε με την έγκριση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης  από την προηγούμενη κυβέρνηση, για την κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου Τύπου Β’ Ασπροπύργου (Νότιος Τομέας) από την εταιρεία «Φορέας Βιομηχανικού Πάρκου (ΒΙΠΑ) Ασπροπύργου Νότιος Τομέας» που φέρει τον διακριτικό τίτλο «ΒΙΠΑΝΟΤ Ασπροπύργου» και στον οποίο συμμετέχουν γνωστοί επιχειρηματικοί όμιλοι.

Η «ΒΙΠΑΝΟΤ Ασπροπύργου»

Όπως έγινε γνωστό στο “Logistics & Management”, η έκταση που πρόκειται να αναπτυχθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο καλύπτει επιφάνεια 2.061,82 στρεμμάτων, βρίσκεται νότια του οδικού άξονα της λεωφόρου ΝΑΤΟ και διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Ασπροπύργου. Ως έδρα έχει δηλωθεί η διεύθυνση Λεωφόρος ΝΑΤΟ 100 και η επιχείρηση αποτελεί μέλος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς. Το ύψος της προβλεπόμενης δαπάνης ανέρχεται συνολικά σε 25,023 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει καθαρές δαπάνες 20,180 εκατ. ευρώ και ΦΠΑ 4,843 εκατ.

Ανάλογες επενδύσεις στην Αττική προγραμματίζονται για το Κορωπί, το Μαρκόπουλο, τα Καλύβια, το Λαύριο, τον Αυλώνα, το Κρυονέρι, τα Μέγαρα, τη Φυλή, τη Μαγούλα και τη Μάνδρα.

Επίσης έχει ήδη αδειοδοτηθεί  το επιχειρηματικό πάρκο Βαμβακιάς Ελευσίνας και η κατασκευή του προγραμματίζεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο, καθώς έχει εξασφαλιστεί και η σχετική χρηματοδότηση.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου

Σύμφωνα με το σχετικό χρονοδιάγραμμα , κατά την πρώτη φάση, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2027, προτείνεται να οργανωθούν 10.800 στρέμματα βιομηχανικής γης, με το κόστος για την επένδυση να προϋπολογίζεται στα 108 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2040 προβλέπεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι υπόλοιπες επενδύσεις πανελλαδικώς. Βάσει του σχεδίου, τα Επιχειρηματικά Πάρκα στη χώρα, νέα και εξυγίανσης άτυπων συγκεντρώσεων, θα καλύπτουν συνολικά επιφάνεια 22.100 στρεμμάτων.

Τα βασικά σημεία του παρουσιάστηκαν στις 26 Ιουνίου, στην ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) με θέμα την επιρροή της χωροθέτησης και της αδειοδότησης των Επιχειρηματικών Πάρκων στο λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων.

Ανοίγοντας την ημερίδα, ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέλυσε το «Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων Βιομηχανίας και Εφοδιαστικής Αλυσίδας 2018-2040» και απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους εκπροσώπους φορέων, επιμελητηρίων, ΟΤΑ και επιχειρήσεων, ζήτησε τις υποδείξεις και τις παρατηρήσεις τους για τη βελτίωσή του, με σκοπό την υιοθέτησή του, αλλά και την υλοποίηση του περιεχομένου του από τους αρμόδιους. Κοινό σημείο όλων των τοποθετήσεων και των προτάσεων των ομιλητών, καθώς και κοινή αγωνία όλων, ιδίως των εκπροσώπων της βιομηχανίας, ήταν ότι το ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης και των άτυπων συγκεντρώσεων πρέπει να διευθετηθεί άμεσα. Συμφώνησαν επίσης ότι η δημιουργία Επιχειρηματικών Πάρκων που αποτελεί μια καθιερωμένη πρακτική διεθνώς για την προσέλκυση επενδύσεων, τη στήριξη της βιομηχανικής παραγωγής και του εμπορίου και την προστασία του περιβάλλοντος, είναι μια αναγκαία θεσμική τομή. Τόνισαν δε ότι τα Επιχειρηματικά Πάρκα είναι το πιο φιλικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων για την κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη και στάθηκαν στην ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης του νομοθετικού περιβάλλοντος, ειδικά σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική νομοθεσία και σε κάθε περίπτωση την κατάρτιση και υλοποίηση ειδικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων ενίσχυσης αυτών των επενδύσεων.

 

 

 

MANAGEMENT

ΣΤΙΣ 14 ΙΟΥΛΙΟΥ ΤΟ CYBER CONFERENCE «ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΑ LOGISTICS» ΤΟΥ ILME

Στην εποχή μετά την κρίση του κορονοϊού, η συνεργατικότητα αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία για όλη την αγορά των Logistics. Γι’ αυτό και στο cyber conference που διοργανώνει στις 14 Ιουλίου το Ινστιτούτ...

ΧΟΡΗΓΙΑ ΤΗΣ CPI ΣΤΟ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Τη δωρεάν χορήγηση 2 ΟΚΙ εκτυπωτικών μηχανημάτων στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας ανακοίνωσε η CPI. Στόχος της δωρεάς είναι τα μηχανήματα να καλύψουν τις εκτυπωτικές ανάγκες που έχουν προ...

ΤΑ ΡΟΜΠΟΤ PEPPER ΤΟΥ ΔΑΑ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Νέα εφαρμογή για τα ρομπότ Pepper ανέπτυξε η Mobile Technology, αυτή τη φορά για την ενημέρωση του επιβατικού κοινού ως προς τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό που πρέπει να τηρούνται εντός του αερο...

Κλείσιμο [X]