ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΣΕ ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣ ΚΟΙΝΟ Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ E-CMR ΚΑΙ AIOLIX ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΦΑΕ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 19/07/2019

 

Τα αποτελέσματα του πιλοτικού προγράμματος για το e-CMR στην Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πλατφόρμας ανταλλαγής δεδομένων για τα Logistics AEOLIX (Living Lab 12) παρουσίασαν σε ενημερωτική εσπερίδα που διοργάνωσαν από κοινού, στις 17 Ιουλίου,  το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών και η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας. Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με διακεκριμένους εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και με συμμετοχή που ξεπέρασε τα 150 άτομα.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Γενικός Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού Μεταφορών και Οδικής Ασφάλειας του ΥΜΕ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο Γενικός Διευθυντής Μεταφορών του ΥΜΕ, Ανδρέας Πολάκις και ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ, Απόστολος Κενανίδης, ενώ στη συνέχεια η Διευθύντρια Οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών του υπουργείου, Ασπασία Γκουρβέλου, μίλησε για το σημερινό νομικό status των συνοδευτικών εγγράφων οδικών εμπορευματικών μεταφορών στην Ε.Ε. και παγκοσμίως, καθώς και για τα επόμενα βήματα για την ψηφιοποίησή τους.

Η Διευθύντρια Ερευνών του Ινστιτούτου Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Δρ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου, παρουσίασε αναλυτικά το AEOLIX και πώς αυτό δημιουργεί υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας και αμέσως μετά, ο Θεόδωρος Ζώτος, Project Manager της IRU Projects (Διεθνής Ένωση Οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών), που είχε και το συνολικό συντονισμό του έργου, ανέπτυξε πώς λειτούργησε το πιλοτικό πρόγραμμα στην Ευρώπη.

Εστιάζοντας στην περίπτωση της Ελλάδας, η Ηρώ Δουμάνη, General Manager της ΟΦΑΕ, τεκμηρίωσε γιατί η χώρα μας υπήρξε μια από τις πρωτοπόρες χώρες πιλοτικής εφαρμογής του e-CMR και παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο ενημερωτικό video για την υλοποίηση του έργου από τις έξι επιχειρήσεις που συμμετείχαν. Στα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα των εφαρμογών εστίασε η παρουσίαση της Μαριλένας Αργυρού, Managing Director του Operations Center.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ήταν αφιερωμένο στους ίδιους τους πρωταγωνιστές της εφαρμογής του e-CMR, οι οποίοι κατέθεσαν την πρακτική εμπειρία τους και απάντησαν στις ερωτήσεις του κοινού. Την ενότητα άνοιξε η Σωτηρία Μαραγκάκη, Transport Specialist της NESTLÉ HELLAS, η οποία παρουσίασε τις πιλοτικές εφαρμογές του e-CMR στην εταιρεία, που πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία των εταιρειών Diakinisis, MED FRIGO, PTL και Skliros Trans. Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης ο Μιχάλης Λυκουργιάς, Inbound Operations Manager της MED FRIGO, αναλύοντας τις προκλήσεις που αντιμετώπισαν κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων της NESTLÉ από την Ισπανία και τις ενέργειες  στις οποίες προέβησαν προκειμένου να τις αντιμετωπίσουν και τελικά να ολοκληρώσουν με απόλυτη επιτυχία τα διεθνή πιλοτικά δρομολόγια της εταιρείας. Ακόμη, συμμετείχε o Κωνσταντίνος Παπαγεωργίου, Managing Director της PTL, η οποία είναι η μοναδική ελληνική μεταφορική επιχείρηση που έχει εφαρμόσει πιλοτικά το e-Call και το e-CMR δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας μέσω της υιοθέτησης της καινοτομίας.

Τη μεγάλη συμβολή της MED FRIGO στην υλοποίηση του έργου και τον τρόπο εφαρμογής του e-CMR στον όμιλο, παρουσίασε ο Logistics Manager της εταιρείας Κώστας Κιαπέκος. Αξίζει δε να σημειωθεί πως η MED FRIGO, πέρα από τα συνολικά 85 διεθνή πιλοτικά που διενήργησε στο πλαίσιο του έργου, συνέβαλε σημαντικά στην αποτύπωση της παρούσας κατάστασης σχετικά με τη διαχείριση των έντυπων CMR, με σκοπό τη λεπτομερή καταγραφή των σημείων προς βελτίωση. Αντίστοιχα, ο Γιώργος Φαρδής, Transport Manager της SARMED, ανέπτυξε τα πλεονεκτήματα που διαπίστωσε η επιχείρηση από την υιοθέτηση της συγκεκριμένης καινοτόμου τεχνολογίας. Η εταιρεία μέσα από την εμπειρία που διαθέτει από τη χρήση νέων τεχνολογιών, καθώς  και από τη διαχείριση πολύ μεγάλου όγκου εγγράφων, είχε καθοριστικό ρόλο σε όλη την πορεία του έργου.

Για την εφαρμογή του e-CMR στη Γερμανία ενημερώθηκαν οι σύνεδροι από τον Guido Koschany, επικεφαλής του  Τμήματος Περιβάλλοντος, Επικινδύνων Εμπορευμάτων & Διαχείρισης Αποβλήτων του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Οδικών Μεταφορών & Logistics – BGL, ο οποίος εστίασε στα πρόσθετα οφέλη από την εφαρμογή του e-CMR, τα οποία ενισχύουν την οδική ασφάλεια, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις πολύ ενδιαφέρουσες τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, όπως το Platooning και το Trolley System. Το event ολοκληρώθηκε με την εισήγηση της Roxana Ilie, Responsible for Representation and Information της Εθνικής Ένωσης Οδικών Μεταφορέων Ρουμανίας – UNTRR, η οποία ανέλυσε την  περίπτωση εφαρμογής του e-CMR από τη Unilever Ρουμανίας μέσω της συνεργαζόμενης μεταφορικής εταιρείας Aquila.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ενότητα των ερωτήσεων και των απαντήσεων αναφορικά με τα επόμενα βήματα για την υιοθέτηση και εφαρμογή του e-CMR. Ακολούθησε το networking cocktail, όπου οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να δικτυωθούν και να συζητήσουν για τρέχοντα θέματα του κλάδου της οδικής μεταφοράς.

 

 

 

 

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Ε.Ε.ΣΥ.Μ.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 29 Ιουνίου η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Επιμελητηριακού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.) μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδ...

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΕΝΑΝΙΔΗΣ ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΦΑΕ

Για πέμπτη συνεχή φορά, το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Εμπορευματικών & Επιβατικών Οδικών Μεταφορών (ΟΦΑΕ), εξέλεξε πρόεδρό του τον Απόστολο Κενανίδη. Μετά τις...

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, στις 13 Ιουνίου, η σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, η οποία, σύμφωνα με τη σχετική διυπουργική απόφαση θα ...

Κλείσιμο [X]