ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΙΔΡΥΘΗΚΕ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ (ΕΑΝΕΠ) ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 06/09/2019

 

Με αρχικούς μετόχους τις εταιρείες ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε., ΣΥΜΕΤΑΛ Α.Ε. και Goldair Cargo Α.Ε., καθώς και το Επιμελητήριο Βοιωτίας, ιδρύθηκε το πρώτο Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης στην Ελλάδα, η Εταιρεία Ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου (ΕΑΝΕΠ) Οινοφύτων. Βάσει του καταστατικού της, στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΝΕΠ μετέχουν, λόγω της θεσμικής τους θέσης, και ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ο δήμαρχος Τανάγρας και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ).

Πρόκειται για ένα υψηλής σπουδαιότητας βήμα στην προσπάθεια εξυγίανσης των άτυπων βιομηχανικών περιοχών, το οποίο γίνεται μάλιστα στην ιδιαίτερα ευαίσθητη και περιβαλλοντικά επιβαρυμένη περιοχή των Οινοφύτων. Στην περιοχή αυτή, λόγω της εγγύτητάς της στην Αττική και στα εθνικά οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα, σήμερα λειτουργούν περισσότερες από 250 επιχειρήσεις χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, με δεκάδες προβλήματα στις αδειοδοτήσεις, στην έναρξη νέων εργασιών και στην πρόσβαση σε ευρωπαϊκά και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και με τις γνωστές σε όλους επιπτώσεις στο οικοσύστημα του Ασωπού ποταμού και στις παρακείμενες εκτάσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι η βιομηχανική δραστηριότητα στην άτυπη συγκέντρωση των Οινοφύτων αντιπροσωπεύει πλέον το 30% του συνόλου της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας και το 12%-15% των εξαγωγών της ελληνικής βιομηχανίας. Επομένως η εξυγίανσή της αναμένεται να συμβάλει δυναμικά στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρεται στο καταστατικό της ΕΑΝΕΠ Οινοφύτων, σκοπός της εταιρείας είναι η ανάπτυξη Επιχειρηματικού Πάρκου Εξυγίανσης με την αξιοποίηση του νομοθετικού πλαισίου όπως αυτό συμπληρώθηκε πρόσφατα. Το έργο αφορά συνολική έκταση 11.300 στρεμμάτων και ο προϋπολογισμός του έχει υπολογιστεί αρχικά στα 85 εκατ. ευρώ, τα οποία  θα προέλθουν από ίδια συμμετοχή των μετόχων (equity και δανεισμό) καθώς και από εισφορές των ήδη εγκατεστημένων επιχειρήσεων. Με την ολοκλήρωση του έργου, θα δημιουργηθούν 4.200 στρέμματα νέας οργανωμένης γης για βιομηχανικές και συναφείς επιχειρηματικές δραστηριότητες.   

Προτεραιότητες της ΕΑΝΕΠ είναι η δημιουργία δικτύων (ύδρευσης, ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων, οδικού, οδοφωτισμού κλπ.) καθώς και η κατασκευή Μονάδας Κατεργασίας Αποβλήτων για την ολοκληρωμένη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων. Με τα έργα αυτά, σε συνδυασμό με παράλληλες συμπληρωματικές παρεμβάσεις του δημόσιου τομέα, αφενός σταδιακά θα δοθούν ολοκληρωμένες λύσεις στα περιβαλλοντικά ζητήματα, και αφετέρου θα διασφαλιστεί η δυνατότητα περαιτέρω νόμιμης ανάπτυξης των ήδη εγκατεστημένων επιχειρήσεων, καθώς και προσέλκυσης νέων, οδηγώντας έτσι και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, και μάλιστα στον τομέα της βιομηχανίας και της μεταποίησης που είναι από τους πιο σταθερούς διαχρονικά.

Το αμέσως επόμενο διάστημα η ΕΑΝΕΠ θα προχωρήσει στην ανάθεση εκπόνησης business plan σε αναγνωρισμένη εταιρεία συμβούλων κατόπιν διαγωνισμού και στη συνέχεια στην αναζήτηση χρηματοδότησης για το έργο.

 

 

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

Εμπεριστατωμένη μελέτη – έρευνα για την ανάπτυξη 88 Επιχειρηματικών Πάρκων το διάστημα 2018-2040 απέστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επε...

ΡΟΜΠΟΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ Η YALE ΣΤΗΝ IMHX 2019

Στη μεγαλύτερη έκθεση Logistics και Supply Chain του Ηνωμένου Βασιλείου, που θα γίνει 24-27 Σεπτεμβρίου στο Μπέρμιγχαμ, θα συμμετάσχει η Yale® Europe Handling. Η εταιρεία θα παρουσιάσει λύσεις ρομποτ...

ΕΠΤΑ «ΘΥΡΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» ΣΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΟ ΕΒΕΠ

Στην αναβάθμιση των επιμελητηρίων σε σύγχρονα «κέντρα εξυπηρέτησης επιχειρήσεων» και σε «κέντρα ψηφιακών γνώσεων», αναφέρθηκε στη συγχαρητήρια επιστολή του προς τον νέο πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκ...

Κλείσιμο [X]