ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΒΨ&L ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10/10/2019

 

Περισσότερα από 170 στελέχη της εφοδιαστικής αλυσίδας και του  ευρύτερου επιχειρηματικού κόσμου παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εργασίες του συνεδρίου που διοργάνωσε στις 24 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics με θέμα «Αειφόρος Ενέργεια και Συσκευασία στην Ψυχρή Εφοδιαστική Αλυσίδα». Τις εργασίες άνοιξε με ομιλία του ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ.  Νίκος Παπαθανάσης, αρμόδιος για θέματα  βιομηχανίας και εμπορίου, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι τα Logistics δεν αποτελούν απλώς ένας κλάδο παροχής υπηρεσιών, αλλά «διαχέουν πλούτο», ενώ ειδικότερα οι διαδικασίες και οι εξελίξεις στην ψυχρή εφοδιαστική  καθοδηγούν και «διαμορφώνουν  το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο του κλάδου».  Στη συνέχεια ο κ. Αναστάσιος Μητιακούδης, διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Βιομηχανίας και Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος στην ομιλία του υπογράμμισε ότι «μας  απασχολεί ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας των επιχειρήσεων», με αξιοποίηση κάθε  δυνατού μέσου που παρέχει σήμερα η πολιτεία, αλλά και η ιδιωτική πρωτοβουλία.

Το επιχειρηματικό forum πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης &  Επενδύσεων, με την επιστημονική  συμβολή του  Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης - ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ  και με τη συνεργασία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας , της Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Επιστημόνων Τροφίμων, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών και Συσκευασίας,  του Ελληνικού Συνδέσμου Ετικετοποιών, του Ελληνικού Ινστιτούτου Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΕΛ.ΙΝ.ΗΟ.), του επιχειρηματικού φόρουμ  A-Energy  Investments και άλλων φορέων  και  εκπροσώπων της αγοράς.

Η προφανής ανάγκη  της ελληνικής βιομηχανίας να προβεί  στους απαραίτητους εκσυγχρονισμούς για την αειφόρο ενέργεια και ειδικότερα για τη συσκευασία στην ψυχρή εφοδιαστική αλυσίδα    επισημάνθηκε  ως ευκαιρία από το σύνολο των 23 διακεκριμένων ομιλητών από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι αναφέρθηκαν σε δημιουργικές πρακτικές αλλά και τεχνολογικές προτάσεις.

Στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου παρουσιάστηκαν οι κίνδυνοι που επιφέρει η κλιματική αλλαγή, ένα φαινόμενο υπαρκτό στις μέρες μας,  και οι λύσεις έξυπνης διαχείρισης για την εξοικονόμηση ενέργειας και την εφαρμογή των  νέων  μεθόδων υπολογισμού του ανθρακικού αποτυπώματος (Carbon footprint).

 Ο κ. Βασίλης Λιόγκας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρθηκε στην εφοδιαστική αλυσίδα συνολικότερα και στις πολιτικές περιβάλλοντος με έμφαση στους στόχους για βιώσιμη ανάπτυξη.  Παρουσιάστηκε η μέχρι σήμερα εμπειρία από τους ενεργειακούς ελέγχους και από την εφαρμογή συστημάτων ενεργειακής διαχείρισης, ενώ αναδείχτηκε η αξία της έξυπνης συσκευασίας στην ψυχρή εφοδιαστική αλυσίδα και τα αποτελέσματα της ηλεκτροκίνησης και των City Logistics τα οποία κατακτούν ανάλογη θέση στην αγορά. 

Σύγχρονες λύσεις

Οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν με την παρουσίαση πρακτικών και τεχνικών εξοικονόμησης ενέργειας, όπως είναι οι λύσεις για τα προϊόντα ελεγχόμενης θερμοκρασίας, και αντιστοίχως οι λύσεις για τη συσκευασία ελεγχόμενης θερμοκρασίας, οι οποίες απαντούν στην ανάγκη ικανοποίησης του καταναλωτή στο ζήτημα της ασφάλειας. Ειδική παρουσίαση έγινε για τη σημασία της συσκευασίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το οποίο έχει αυξηθεί ραγδαία το τελευταίο χρόνο και κινείται ολοένα και πιο αυξητικά, για να αναδειχτούν τα κριτήρια και οι τάσεις που επικρατούν σήμερα στο χώρο του seafood sector, λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα μακρομεγέθη της κοινωνίας μας. Εκτενής αναφορά έγινε επίσης στην ανάγκη πιστοποίησης των σχημάτων της αειφορίας και του ανθρακικού αποτυπώματος, εξαιτίας της επίδρασής τους στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Η ενότητα έκλεισε με το θέμα του τομέα της  ασφάλισης, η σπουδαιότητα του οποίου είναι υψηλή για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής με τη σωστή οργάνωση και πρόβλεψη των κινδύνων.

Η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης

Σημαντικοί επιχειρηματικοί  φορείς  που  υποστήριξαν  το συνέδριο ζήτησαν από την πολιτεία να ενθαρρύνει τις επενδύσεις στις μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας, να επαναπροσδιορίσει τις τρέχουσες εξελίξεις και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση, την οργάνωση  και τη λειτουργία των επιχειρηματικών πάρκων, να  τοποθετηθεί για τις νέες τάσεις και τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη συσκευασία, να μελετήσει τις προοπτικές απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων Logistics και να δώσει κίνητρα για έγκαιρη  προσαρμογή των βιομηχανικών - μεταποιητικών επιχειρήσεων του τομέα των τροφίμων στις απαιτήσεις της  κλιματικής  αλλαγής.

Οι εργασίες του συνεδρίου έκλεισαν με την πρόταση του προέδρου της Ένωσης κ. Διονύση Γρηγορόπουλου προς όλους τους συνδέσμους, να συνεργαστούν στην πορεία για τη δημιουργία ενός υπερφορέα  προς όφελος τόσο των εταιρειών μελών τους όσο και της εθνικής οικονομίας.

Χορηγοί και υποστηρικτές

Χρυσός  Χορηγός του συνεδρίου ήταν  η εταιρεία “Mediline”, Αργυροί Χορηγοί ήταν οι “Emicert” & “ Envirometrics”  και χορηγός η «Sustchem».  Υποστηρικτές  ήταν   η “Truck & Cargo Insurance Brokers ” και η “Cargo 360”.

 

 

  • Χορηγοί έντυπης και ηλεκτρονικής επικοινωνίας του συνεδρίου ήταν τα περιοδικά Logistics & Management και Car & Truck και οι ιστοσελίδες www.logistics-management.gr και www.car-truck.gr

 

 

 

 

 

 

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

Η ACMON SYSTEMS ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ EPS ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Τον εκσυγχρονισμό σημαντικού τμήματος του εργοστασίου της εταιρείας Monotez (μέλους του Ομίλου Ravago) στα Οινόφυτα Βοιωτίας, ολοκλήρωσε με επιτυχία η Acmon Systems, έργο εξαιρετικά απαιτητικό λόγω τη...

ΣΥ.ΒΙ.Π.Υ.Σ.: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Στην πρωτοβουλία SAVE FOOD συμμετέχει και φέτος ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Παραγωγής Υλικών & Συσκευασίας, με δραστηριότητες οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Μάιο στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσ...

ΣΒΠΕ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΑΒΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ

Με το γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κωνσταντίνο Αραβώση συναντήθηκαν στις 21 Οκτωβρίου μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ)....

Κλείσιμο [X]