ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΤΕΘΕΣΕ Η Ο.Φ.Α.Ε.

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 03/06/2020

 

Ολοκληρωμένη πρόταση – υπόμνημα για τη στήριξη και την  οικονομική ενίσχυση του κλάδου των οδικών μεταφορών κατέθεσε στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας στις 8 Μαΐου, απευθύνοντας έκκληση για άμεση λήψη μέτρων έναντι των δραματικών επιπτώσεων της πανδημίας κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις (αυτοαπασχολούμενοι αυτοκινητιστές)  και στις μικρομεσαίες.

 

Ο πρόεδρος της Ο.Φ.Α.Ε. κ. Απόστολος Κενανίδης περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στον κλάδο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η μείωση των εσόδων των  επιχειρήσεων οδικών εμπορευματικών μεταφορών το τελευταίο τρίμηνο έφτασε το 50% κατά μέσο όρο, ενώ στις επιβατικές μεταφορές άγγιξε το 100%, με τα τουριστικά λεωφορεία Δ.Χ. να βρίσκονται εκτός λειτουργίας όλο αυτό το διάστημα.

 

Τονίζοντας ότι οι οδικές μεταφορές αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της εθνικής οικονομίας και το «κλειδί» για την επανεκκίνηση του εμπορίου, ο κ. Κενανίδης υπενθυμίζει στην κυβέρνηση «τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε ο κλάδος κατά την  περίοδο της έξαρσης των κρουσμάτων, με επιχειρήσεις και εργαζόμενους να βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» των εξελίξεων για  να διατηρήσουν ομαλή τη ροή των εμπορευμάτων, συνεισφέροντας τα μέγιστα τόσο στην εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας όσο και στην οικονομική δραστηριότητα».

 

«Οι επαγγελματίες οδηγοί των φορτηγών παρέμειναν εν κινήσει, θέτοντας σε ρίσκο την προσωπική τους ασφάλεια και υγεία, εκτελώντας αδιάκοπα δρομολόγια τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό, σε χώρες υψηλού κινδύνου, με μοναδικό σκοπό τη  μεταφορά φαρμάκων, υγειονομικού εξοπλισμού, τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ζητώντας από την κυβέρνηση και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αφενός, βραχυπρόθεσμα μέτρα, τα οποία διακρίνονται σε χρηματοοικονομικά (επιχορηγήσεις, δάνεια, πιστώσεις, αναστολή ορισμένων πληρωμών, παράταση της προθεσμίας εξόφλησης διαφόρων υποχρεώσεων κλπ.) και διαρθρωτικά (πράσινες λωρίδες κυκλοφορίας κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, παροχή υγιεινομικού υλικού στους οδηγούς,  ευελιξία στην εφαρμογή των κανονισμών για τους χρόνους οδήγησης και τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, επέκταση ισχύος ειδικών εγγράφων και πιστοποιητικών κ.ά.), και, αφετέρου, μεσοπρόθεσμους στόχους προτεραιότητας, προκειμένου ο κλάδος να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της εθνικής οικονομίας.

 

«Στη δεδομένη χρονική στιγμή το πιο άμεσο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο είναι η ρευστότητα. Σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση της ζήτησης του μεταφορικού έργου, για πολλές από τις μικρές επιχειρήσεις τίθεται άμεσα θέμα βιωσιμότητας. Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα και να τεθεί σε εφαρμογή ένας μηχανισμός οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου», καταλήγει ο πρόεδρος της Ο.Φ.Α.Ε.

 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), τo διεθνές εμπόριο θα παρουσιάσει μείωση έως 32% μέσα στο 2020 εξαιτίας της Covid-19.

 

 

 

 

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

ΜΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ Ε.Ε.ΣΥ.Μ.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 29 Ιουνίου η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού Επιμελητηριακού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ.) μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδ...

Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΕΝΑΝΙΔΗΣ ΕΠΑΝΕΞΕΛΕΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΦΑΕ

Για πέμπτη συνεχή φορά, το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδας Εμπορευματικών & Επιβατικών Οδικών Μεταφορών (ΟΦΑΕ), εξέλεξε πρόεδρό του τον Απόστολο Κενανίδη. Μετά τις...

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ, στις 13 Ιουνίου, η σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, η οποία, σύμφωνα με τη σχετική διυπουργική απόφαση θα ...

Κλείσιμο [X]