ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ICAP: ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 15/03/2013

 

Επιμέλεια: Θεμιστοκλής Αλυφαντής
Φωτογραφίες:
Αρχείο “Logistics & Management”

Επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης της αγοράς πλαστικών ειδών συσκευασίας διαπιστώνει η τελευταία κλαδική μελέτη της ICAP που δόθηκε στη δημοσιότητα πρόσφατα. Σύμφωνα με τα στοιχεία τα πλαστικά φύλλα-φιλμ κατέλαβαν το μεγαλύτερο μερίδιο (27%) στη συνολική κατανάλωση πλαστικών ειδών συσκευασίας το 2008. Στα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου συγκαταλέγονται η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου και η εξάρτηση, σε μεγάλο βαθμό, των επιχειρήσεων παραγωγής από ξένες αγορές για την προμήθεια πρώτων υλών.
Συγκεκριμένα, η ένατη έκδοση της κλαδικής μελέτης που εκδόθηκε από τον Όμιλο της ICAP εξετάζονται οι εξής κατηγορίες εύκαμπτων και δύσκαμπτων ειδών πλαστικής συσκευασίας: σάκοι - σακούλες - τσάντες, φύλλα - φιλμ, δεξαμενές - βυτία - ντεπόζιτα, βαρέλια - μπιτόνια - μεγάλα δοχεία, κουτιά - κιβώτια - τελάρα, κύπελλα - βάζα - μικρά δοχεία, φιάλες - φιαλοειδή και λοιπά είδη συσκευασίας, όπως πώματα, δίχτυα, blister κλπ.
Στον κλάδο της πλαστικής συσκευασίας δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το μέγεθος και το εύρος των προϊόντων τους. Οι περισσότερες επιχειρήσεις ανήκουν στον παραγωγικό τομέα, ενώ λίγες σχετικά είναι αυτές που πραγματοποιούν εισαγωγές στα εξεταζόμενα είδη. Παράλληλα, υπάρχουν ορισμένες καθετοποιημένες επιχειρήσεις που παράγουν πλαστικά είδη αποκλειστικά για τη συσκευασία των δικών τους προϊόντων (π.χ. χυμών, αναψυκτικών κ.ά). Ο κλάδος χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό, ιδιαίτερα σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων.
Η συνολική εγχώρια παραγωγή πλαστικών ειδών συσκευασίας αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των ετών από το 1992 έως το 2008, με μέσο ετήσιο ρυθμό 5,2%. Αντίστοιχα, η εγχώρια κατανάλωση πλαστικών ειδών συσκευασίας αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,5% στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Όσον αφορά στην εγχώρια παραγωγή, σύμφωνα με τους συντάκτες της κλαδικής μελέτης, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς πλαστικών ειδών συσκευασίας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, παρατηρείται σημαντική άνοδος και των εξαγωγών οι οποίες αφορούν κυρίως εύκαμπτα είδη πλαστικής συσκευασίας, ενώ οι κατηγορίες των δύσκαμπτων ειδών συσκευασίας χαρακτηρίζονται από χαμηλή εισαγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα, λόγω του υψηλού κόστους μεταφοράς τους.

Τα ποσοστά
Το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής αγοράς ειδών πλαστικής συσκευασίας κατείχε έως και το 2004 η κατηγορία «σάκοι-σακούλες-τσάντες». Ωστόσο, κατά την τελευταία τετραετία που εξετάζεται (δηλαδή τα έτη από το 2005 έως το 2008) μικρό προβάδισμα παίρνουν τα πλαστικά φύλλα-φιλμ, το δε μερίδιό τους στη συνολική κατανάλωση το 2008 διαμορφώθηκε σε ποσοστό 27%. Ακολουθεί η κατηγορία σάκοι-σακούλες-τσάντες, που κατέλαβε το 25,5% της εγχώριας αγοράς, καθώς και οι φιάλες και τα λοιπά φιαλοειδή προϊόντα τα οποία συμμετείχαν με 21% περίπου. Η κατηγορία των πλαστικών κουτιών, κιβωτίων και τελάρων κάλυψε περίπου το 8,5% του συνόλου το 2008.
Η άνοδος των διεθνών τιμών του πετρελαίου και η εξάρτηση, σε μεγάλο βαθμό, των παραγωγικών επιχειρήσεων πλαστικής συσκευασίας από ξένες αγορές για την προμήθεια πρώτων υλών, αποτελούν μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα του κλάδου.
Μάλιστα, η σημαντική άνοδος της τιμής του πετρελαίου τα τελευταία χρόνια οδηγεί σε αντίστοιχη άνοδο των τιμών των παραγώγων του. Αποτέλεσμα των συνθηκών αυτών είναι να αυξάνεται το κόστος παραγωγής των προϊόντων, γεγονός που συμπιέζει τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων οδηγώντας σε ανατίμηση των προϊόντων, με αρνητική επίδραση στην ανταγωνιστικότητά τους.

Τα οικονομικά στοιχεία
Στο πλαίσιο της μελέτης έγινε χρηματοοικονομική ανάλυση αντιπροσωπευτικού δείγματος παραγωγικών επιχειρήσεων πλαστικής συσκευασίας. Επιπλέον, διαμορφώθηκε ομαδοποιημένος ισολογισμός βάσει δείγματος 70 επιχειρήσεων του κλάδου, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα δημοσιευμένα στοιχεία για τα έτη 2007 και 2008. Από την επεξεργασία αυτών προκύπτει ότι, το σύνολο του ενεργητικού των επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκε κατά 11,3% το 2008 σε σχέση με το 2005, ενώ το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων σημείωσε αύξηση 10,7% την ίδια περίοδο.
Οι συνολικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6,8% ενώ η μεταβολή του κόστους πωληθέντων ήταν λιγότερο έντονη, με αποτέλεσμα το μικτό περιθώριο να αυξηθεί κατά 12,8%. Τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 5,3% ενώ το τελικό καθαρό αποτέλεσμα αυξήθηκε μόνο κατά 1,5%, λόγω των αυξημένων λειτουργικών και μη λειτουργικών εξόδων.

 

 

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

ΣΒΠΕ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΑΒΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ

Με το γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Κωνσταντίνο Αραβώση συναντήθηκαν στις 21 Οκτωβρίου μέλη του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος (ΣΒΠΕ)....

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΒΨ&L ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ

Περισσότερα από 170 στελέχη της εφοδιαστικής αλυσίδας και του ευρύτερου επιχειρηματικού κόσμου παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις εργασίες του συνεδρίου που διοργάνωσε στις 24 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Έν...

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Tις ανησυχίες της για τα αυξανόμενα περιστατικά ανακλήσεων που καταγράφονται στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) και τα οποία σχετίζονται με συσκευασ...