ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 15/03/2013

 

Γιάννης Κασελίμης
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον κλάδο των πλαστικών αλλά και τα μελλοντικά πλάνα του συνδέσμου.
Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο
Φωτογραφίες: Γιώργος Διαμαντάκης


Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και με άλλους συνδέσμους προκειμένου να επιτύχουν καλύτερες και οικονομικότερες υπηρεσίες στους καταναλωτές. Παράλληλα, επισημαίνεται πως δεν επηρεάζονται από τις αυξομειώσεις του πετρελαίου και λειτουργούν με τα δικά τους κριτήρια. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε στο ‘Logistics & Management’ ο Πρόεδρος των Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος, κ. Γιάννης Κασελίμης.

LM: Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον όμιλο ICAP, διαπιστώθηκε μια μείωση τόσο στην παραγωγή, όσο και στην κατανάλωση των πλαστικών ειδών συσκευασίας. Πού το αποδίδετε αυτό;
Κυρίως είναι δύο οι παράγοντες. Ο πρώτος σίγουρα είναι η μείωση της κατανάλωσης και ο δεύτερος και αν θέλετε και ο επικρατέστερος είναι η βελτίωση της ποιότητας των πλαστικών προϊόντων που έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση του πάχους του συνόλου μονάδας συσκευασμένων προϊόντων. Όπως καταλαβαίνετε όταν μειώνεται το πάχος κατ΄ επέκταση μειώνεται και το βάρος. Για να γίνουμε πιο κατανοητοί ας χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα, πριν 40 χρόνια, μια πλαστική τσάντα του σούπερ μάρκετ ζύγιζε περίπου 21 γραμμάρια, σήμερα το ίδιο μέγεθος σακούλας ζυγίζει περίπου 7 γραμμάρια.
Σε αυτά τα γραμμάρια θα πρέπει να αφαιρέσουμε το 15% που είναι αδρανής ύλη, ποσοστό το οποίο δεν επηρεάζει τις ιδιότητες του προϊόντος και άρα πέφτουμε ουσιαστικά στα 6 γραμμάρια. Έχουμε λοιπόν μια μείωση του βάρους κατά 70%. Το ίδιο βέβαια ισχύει και στις δύσκαμπτες συσκευασίες, στα τελάρα, στα τάπερ. Κάποτε ένα τελάρο ζύγιζε 500γραμμαρια, ενώ σήμερα αυτό το τελάρο ζυγίζει 300. Ένα απλό παράδειγμα είναι το μπουκαλάκι του νερού το οποίο ζυγίζει 18γραμμάρια ενώ παλαιότερα ζύγιζε 30γραμμάρια. Σαν συνέπεια όλων των παραπάνω παραγόντων, μπορούμε και εξασφαλίζουμε τους φυσικούς πόρους όπως πχ το πετρέλαιό. Με όσο λιγότερο πετρέλαιο μπορεί να γίνει η δουλεία μας τόσο το καλύτερο. Σε αυτό το σημείο να επισημάνω κάτι πολύ σημαντικό, το πετρέλαιο δεν είναι πρώτη ύλη των πλαστικών. Η πρώτη ύλη του πλαστικού είναι τα παράγωγα του πετρελαίου και όχι το ακατέργαστο πετρέλαιο, παρά τα όσα ακούγονται.

Σήμερα ποίο είναι το προϊόν που παρουσιάζει την μεγαλύτερη ζήτηση στον τομέα της πλαστικής συσκευασίας;
Μεγαλύτερη ζήτηση μέχρι πριν τρία χρόνια την είχε η κατηγορία σάκοι, σακούλες, τσάντες. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει και αυξάνεται η κατηγορία φύλλα φιλμς. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται η αυτόματη συσκευασία στην Ελλάδα. Για παράδειγμα άλλοτε αγόραζες ένα ψάρι το οποίο έβαζες σε μια σακούλα και μετά στον καταψύκτη, ενώ σήμερα βάζεις ένα φιλμ σε μια αυτόματη μηχανή και σακουλοποιεί τη ίδια στιγμή. Από την μία μεριά το φιλμ και από την άλλη το ψάρι και προκύπτει ένα όμορφο αισθητικά προϊόν. Για να μπορέσεις όμως να κάνεις αυτές τις αυτόματες διαδικασίες σημαίνει πως η ποιότητα των προϊόντων σου έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Αυτό συνεπάγεται με βελτίωση των πρώτων υλών και ταυτόχρονα την βελτίωση των μηχανημάτων.

Από θέμα κόστους οι βιομηχανίες προτιμούν την διαδικασία αυτόματης συσκευασίας; Είναι πιο κερδοφόρο;
Τις βιομηχανίες πλαστικών τις συμφέρει ότι εξυπηρετεί τον καταναλωτή. Όσο ο καταναλωτής εξυπηρετείται καλύτερα, τόσο πλησιάζει προς τα εκεί. Το συμφέρον για εμάς τις βιομηχανίες θα ήταν ένα υλικό συσκευασίας που ζυγίζει 50γραμμάρια να το κάνουμε 80 για να αυξήσουμε την κατανάλωση. Όμως η δουλεία μας αυξάνεται όταν ο κόσμος βρίσκει ελκυστικό το προϊόν μας.

Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου πώς έχει επηρεάσει τον κλάδο της βιομηχανίας πλαστικών;
Αν συγκρίνουμε την τιμή του πετρελαίου με όποια σκαμπανεβάσματα και αν έχει, και την τιμή του πλαστικού θα δούμε πως είναι ανεξάρτητες. Δηλαδή υπάρχουν διαστήματα που η τιμή του πετρελαίου παρουσιάζει αύξηση ενώ η τιμή των πλαστικών μειωνόταν, ή και αντίστροφα. Ενδεικτικά, το δεύτερο εξάμηνο της περασμένης χρονιάς το πετρέλαιο άρχισε να πέφτει, τα πλαστικά όμως αυξάνονταν. Αντιμετωπίζεται το προϊόν σαν ένα χρηματιστηριακό είδος, και οι εταιρείες που το ελέγχουν δεν είναι τόσες πολλές, μιλάμε δηλαδή για εφτά με οχτώ κολοσσούς ανά τον κόσμο οι οποίοι ελέγχουν ουσιαστικά όλη την αγορά. Επομένως, για την βιομηχανία των πλαστικών οι αύξηση της τιμής του πετρελαίου είναι μεν δυσμενής εξέλιξη αλλά όχι ο μοναδικός λόγος αύξησης της τιμής των πλαστικών. Εξάλλου πάντα υπήρχαν αυτές οι αυξομειώσεις στην τιμή του πετρελαίου και πλέον είμαστε συνηθισμένοι σε αυτές ενώ ταυτόχρονα ξέρουμε και πώς να τις αντιμετωπίσουμε.

Ο σύνδεσμος σας σκοπεύει να λάβει πρωτοβουλίες προσέγγισης συναφών φορέων και οργανισμών όπως λχ για τα logistics;
Έχουν ήδη γίνει κάποιες πρωτοβουλίες. Βρισκόμαστε σε στενή επαφή με το Υπ. Οικονομίας, στο οποίο μετέχουμε σε μία επιτροπή εκπροσωπόντας τον ΣΕΒ , και αφορά την αξιολόγηση των επισημάνσεων των διαφόρων προϊόντων τα οποία φέρουν οικολογικούς χαρακτηρισμούς. Σήμερα ο καθένας παίρνει ένα προϊόν και το βαπτίζει είτε βιολογικό είτε οικολογικό. Για αυτό το λόγο έρχεται το κράτος και θέτει κάποιους κανόνες ώστε να μπορεί να χαρακτηριστεί οικολογικό μόνο όταν πληρεί αυτούς τους κανόνες. Την ίδια στιγμή ο σύνδεσμος των πλαστικών έχει βιομηχανίες πρώτων υλών και προμηθευτές πρώτων υλών. Δημιουργήσαμε λοιπόν μια κατηγορία μελών την οποία ονομάσαμε επίτιμα μέλη και τα οποία δεν έχουν απευθείας σχέση με την παραγωγή των πλαστικών, αλλά έμμεση σχέση. Για παράδειγμα οι εταιρείες logistics, και ο αντίστοιχος σύνδεσμο τους, βρίσκεται σε επαφή με εμάς προκειμένου να διοργανώσουμε ημερίδες από κοινού με απώτερο στόχο να προσφέρουμε καλύτερες και οικονομικότερες υπηρεσίες στα μέλη μας.

Θεωρείτε πως πρέπει να ενισχυθεί η αγορά με συγκεκριμένα μέτρα, όπως η ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο;
Οι αναπτυξιακοί νόμοι είναι πάντα καλοί και βοηθάνε, αρκεί τα κριτήρια που περιλαμβάνουν να είναι σωστά. Το πιο σημαντικό από όλα είναι πως το κράτος θα πρέπει να βάλει σε μια τάξη τα πράγματα. Πρέπει να προχωρήσει σε ενέργειες ώστε να φτιάξει τις κατάλληλες συνθήκες για να μπορούν οι επιχειρήσεις να παράγουν. Το θετικό πάντως είναι πως ο επιχειρηματικός κόσμος έχει συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να ξοδεύει περισσότερα από όσα παράγει. Η οικονομική κρίση που περνάει η χώρα μας σίγουρα μας πηγαίνει όλους πίσω, το θέμα είναι όμως να την εκμεταλλευτούμε σωστά για να υπάρξει γρήγορη ανάπτυξη.

 

 

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟ E-COMMERCE ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΜΒΑΚΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ Α.Ε.

Με τη νέα ηλεκτρονική της πλατφόρμα η εταιρεία εμπορίας βιομηχανικού εξοπλισμού Βαμβακάς Α.Ε. απαντά στη σύγχρονη πρόκληση του e-commerce προσφέροντας στους πελάτες της μια εύκολη και γρήγορη λύση για...

ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ EUMOS ΕΝΤΑΧΘΗΚΕ Η DENELPACK – ΔΕΝΕΛΑΒΑΣ ΑΕΒΕ

Η γνωστή εταιρεία παροχής ολοκληρωμένων λύσεων συσκευασίας DENELPACK – Δενελάβας ΑΕΒΕ (μηχανήματα, υλικά -stretch film, αυτοκόλλητες ταινίες, shrink film - υπηρεσίες συσκευασίας) έγινε πρόσφατα μέλος ...

ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΔΩΣΑΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΚΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το ετήσιο ευρωπαϊκό συνέδριο για την κυκλική οικονομία, 6-7 Μαρτίου, στο πλαίσιο του οποίου συζητήθηκαν διεξοδικά και θέματα που αφορούν τη βιομηχανία της συσκευασ...

Κλείσιμο [X]