ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

KPMG: ΑΝΑΛΥΣΗ 180 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΞΑΓΟΡΩΝ

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΞΑΓΟΡΩΝ ‘ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ LOGISTICS ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΕΠ;

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09/07/2013

 

Επιμέλεια: Θανάσης Αντωνίου

Η πολυεθνική συμβουλευτική KPMG ανέλυσε 180 περιπτώσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο των logistics / μεταφορών σε βάθος τεσσάρων χρόνων, σε παγκόσμιο επίπεδο και αφού συγκρότησε ένα κατάλογο κριτηρίων (διαθεσιμότητα πληροφοριών, ξεκάθαρη διατύπωση στόχων σε συγκεκριμένους τομείς κ.λπ.) προχώρησε σε εκτιμήσεις και αποτίμηση των ενεργειών σε συνολική βάση και κατά περίπτωση.

Το πρώτο πράγμα που κατέγραψε η έρευνα είναι ότι ο αριθμός των συγχωνεύσεων ανά έτος συνδεόταν άμεσα με τη γενικότερη εικόνα της αγοράς αλλά και με τη μέση αξία κάθε αγοράς. Όσο καλύτερη είναι η αγορά, τόσο περισσότερες πράξεις συναλλαγών γίνονταν και τόσο ακριβότερη ήταν η αξία της μέσης συναλλαγής. Η αγορά όμως τα τελευταία χρόνια κάθε άλλο παρά ευοίωνη ήταν, με αποτέλεσμα η δραστηριότητα συγχωνεύσεων/ εξαγορών να ‘μετακινηθεί’ προς άλλους λιγότερο ριψοκίνδυνους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας.

Η αγορά των logistics

Η αγορά των logistics/ μεταφορών υποχώρησε σημαντικά από το 2007 μέχρι και το 2009, ενώ παρουσίασε ανάκαμψη από το 2010.  Βέβαια η ανάκαμψη της αγοράς δεν ήταν αντίστοιχη με την ανάκαμψη του αριθμού των deals και της συνολικής αξίας τους. Αυτό θα πρέπει να είναι μια υπενθύμιση προς όλους όσους διαπραγματεύονται σε τιμές υψηλότερες της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη το πόσο ασταθείς είναι τελικά οι αγορές και το πόσο ευάλωτες στέκονται απέναντι στην οικονομική κρίση. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι η έρευνα εκτιμάει πως ο λόγος της καθαρής θέσης της εταιρείας προς τις πωλήσεις παρέμεινε σχετικά σταθερός κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων.

Σύμφωνα με την έρευνα της KPMG για την πορεία των εξαγορών και των συγχωνεύσεων στο κλάδο των Logistics/ μεταφορών, το 2010 παρατηρήθηκε  μια σημαντική ανάκαμψη η οποία εκφράστηκε με αύξηση της μέσης αξίας των deals κατά 187,8%. Η εξέλιξη αυτή κατά τους συντάκτες της έρευνας σήμανε την «επιστροφή των θαρραλέων συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο». Δύο ‘χτυπητά’ παραδείγματα εκείνης της περιόδου ήταν: α) η εξαγορά του (υπολοίπου) 78,07% της Burlington Northern Santa Fe  από τον γίγαντα της Berkshire Hathaway, εξαγορά η οποία κόστισε, κατά εκτιμήσεις, 36,77 δισ. δολάρια και β) η εξαγορά του   100 % της Continental Airlines  από την UAL Corp (United Air Lines Corp) έναντι 3,7 δισ. δολαρίων.

Η έρευνα ανέδειξε τις σημαντικές διαφορές δυναμικότητας που έχουν οι συγχωνεύσεις / εξαγορές στον κλάδο μεταφορών logistics ανά γεωγραφική περιοχή. Η εταιρεία χωρίζει τον  παγκόσμιο επιχειρηματικό στίβο σε τρεις μεγάλες περιοχές: Ευρώπη- Μέση Ανατολή, Ασία- Ειρηνικός και Αμερική και διαπιστώνει διαφορές. Παλιότερες αναλύσεις και ιστορικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τη συσχέτιση ανάμεσα στις εξαγορές/ συγχωνεύσεις και την πορεία του παγκόσμιου ΑΕΠ. Με δεδομένο ότι σε ορισμένες σημαντικές αγορές του κόσμου η οικονομική κρίση υποχωρεί (ή θα υποχωρήσει το επόμενο διάστημα), η KPMGεκτιμάει ότι ο κλάδος των logistics και των μεταφορών μπορεί να ελπίζει σε ανάκαμψη.

-----------------------------------------------------------

Το 2010 είχαμε 892 deals συγχωνεύσεων και εξαγορών  (24% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά) και η συνολική αξία τους ξεπέρασε τα 94 δισ. δολάρια.

Το 2010, η μέση αξία συγχωνεύσεων και εξαγορών πλησίασε τα 96 εκατ. δολάρια κι ήταν 188% μεγαλύτερη της αντίστοιχης του 2009. Όπως σημειώνει η KPMG τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από το  superdeal  μεταξύ Burlington Northern Santa Fe και Berkshire Hathaway.

 

 

MANAGEMENT

SUPPLY CHAIN AWARDS 2020, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ EΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ, ΣΤΑ LOGISTICS ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Διανύοντας μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις για τον κλάδο, τα Supply Chain Awards 2020 πρόκειται να αναδείξουν τους κορυφαίους της εφοδιαστικής αλυσίδας, των Logistics και των μεταφορών, για 5η χρονιά. Σ...

ON LINE ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ YES FORUM ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο 10ος διαδικτυακός ανοιχτός διάλογος του YES FORUM πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου, ολοκληρώνοντας έτσι, εν όψει του Αυγούστου, την πρωτοβουλία της ομάδας, η οποία «γεννήθηκε» το Μάρτιο, εξαιτίας ...

«GREECE MEETS GERMANY» ΣΤΗΝ 85Η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Γερμανικοί όμιλοι και θυγατρικές τους στην Ελλάδα, φορείς της παραγωγής και του εμπορίου καθώς και της ελληνογερμανικής συνεργασίας, υπουργεία και φορείς του γερμανικού Δημοσίου, μελετητικά και ερευνη...

Κλείσιμο [X]