ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

KPMG: ΑΝΑΛΥΣΗ 180 ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΞΑΓΟΡΩΝ

ΤΙ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΞΑΓΟΡΩΝ ‘ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΩΝ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ LOGISTICS ΚΑΙ ΠΟΙΑ Η ΣΧΕΣΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΕΠ;

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09/07/2013

 

Επιμέλεια: Θανάσης Αντωνίου

Η πολυεθνική συμβουλευτική KPMG ανέλυσε 180 περιπτώσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο των logistics / μεταφορών σε βάθος τεσσάρων χρόνων, σε παγκόσμιο επίπεδο και αφού συγκρότησε ένα κατάλογο κριτηρίων (διαθεσιμότητα πληροφοριών, ξεκάθαρη διατύπωση στόχων σε συγκεκριμένους τομείς κ.λπ.) προχώρησε σε εκτιμήσεις και αποτίμηση των ενεργειών σε συνολική βάση και κατά περίπτωση.

Το πρώτο πράγμα που κατέγραψε η έρευνα είναι ότι ο αριθμός των συγχωνεύσεων ανά έτος συνδεόταν άμεσα με τη γενικότερη εικόνα της αγοράς αλλά και με τη μέση αξία κάθε αγοράς. Όσο καλύτερη είναι η αγορά, τόσο περισσότερες πράξεις συναλλαγών γίνονταν και τόσο ακριβότερη ήταν η αξία της μέσης συναλλαγής. Η αγορά όμως τα τελευταία χρόνια κάθε άλλο παρά ευοίωνη ήταν, με αποτέλεσμα η δραστηριότητα συγχωνεύσεων/ εξαγορών να ‘μετακινηθεί’ προς άλλους λιγότερο ριψοκίνδυνους τομείς της παγκόσμιας οικονομίας.

Η αγορά των logistics

Η αγορά των logistics/ μεταφορών υποχώρησε σημαντικά από το 2007 μέχρι και το 2009, ενώ παρουσίασε ανάκαμψη από το 2010.  Βέβαια η ανάκαμψη της αγοράς δεν ήταν αντίστοιχη με την ανάκαμψη του αριθμού των deals και της συνολικής αξίας τους. Αυτό θα πρέπει να είναι μια υπενθύμιση προς όλους όσους διαπραγματεύονται σε τιμές υψηλότερες της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη το πόσο ασταθείς είναι τελικά οι αγορές και το πόσο ευάλωτες στέκονται απέναντι στην οικονομική κρίση. Εδώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι η έρευνα εκτιμάει πως ο λόγος της καθαρής θέσης της εταιρείας προς τις πωλήσεις παρέμεινε σχετικά σταθερός κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων.

Σύμφωνα με την έρευνα της KPMG για την πορεία των εξαγορών και των συγχωνεύσεων στο κλάδο των Logistics/ μεταφορών, το 2010 παρατηρήθηκε  μια σημαντική ανάκαμψη η οποία εκφράστηκε με αύξηση της μέσης αξίας των deals κατά 187,8%. Η εξέλιξη αυτή κατά τους συντάκτες της έρευνας σήμανε την «επιστροφή των θαρραλέων συναλλαγών σε παγκόσμιο επίπεδο». Δύο ‘χτυπητά’ παραδείγματα εκείνης της περιόδου ήταν: α) η εξαγορά του (υπολοίπου) 78,07% της Burlington Northern Santa Fe  από τον γίγαντα της Berkshire Hathaway, εξαγορά η οποία κόστισε, κατά εκτιμήσεις, 36,77 δισ. δολάρια και β) η εξαγορά του   100 % της Continental Airlines  από την UAL Corp (United Air Lines Corp) έναντι 3,7 δισ. δολαρίων.

Η έρευνα ανέδειξε τις σημαντικές διαφορές δυναμικότητας που έχουν οι συγχωνεύσεις / εξαγορές στον κλάδο μεταφορών logistics ανά γεωγραφική περιοχή. Η εταιρεία χωρίζει τον  παγκόσμιο επιχειρηματικό στίβο σε τρεις μεγάλες περιοχές: Ευρώπη- Μέση Ανατολή, Ασία- Ειρηνικός και Αμερική και διαπιστώνει διαφορές. Παλιότερες αναλύσεις και ιστορικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τη συσχέτιση ανάμεσα στις εξαγορές/ συγχωνεύσεις και την πορεία του παγκόσμιου ΑΕΠ. Με δεδομένο ότι σε ορισμένες σημαντικές αγορές του κόσμου η οικονομική κρίση υποχωρεί (ή θα υποχωρήσει το επόμενο διάστημα), η KPMGεκτιμάει ότι ο κλάδος των logistics και των μεταφορών μπορεί να ελπίζει σε ανάκαμψη.

-----------------------------------------------------------

Το 2010 είχαμε 892 deals συγχωνεύσεων και εξαγορών  (24% αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά) και η συνολική αξία τους ξεπέρασε τα 94 δισ. δολάρια.

Το 2010, η μέση αξία συγχωνεύσεων και εξαγορών πλησίασε τα 96 εκατ. δολάρια κι ήταν 188% μεγαλύτερη της αντίστοιχης του 2009. Όπως σημειώνει η KPMG τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από το  superdeal  μεταξύ Burlington Northern Santa Fe και Berkshire Hathaway.

 

 

MANAGEMENT

ACS ΚΑΙ ΠΥΡΝΑ ΔΩΡΙΖΟΥΝ ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΔΗ ΠΡΩΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Στηρίζοντας τις πρωτοβουλίες δημιουργικής απασχόλησης και εκπαίδευσης, ως βασικό παράγοντα της ομαλής ένταξης των μικρών προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, η ACS παρέχει τη δωρεάν μεταφορά ειδών πρώτης...

ΕΩΣ 10/1/2020 ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» ΤΟΥ ILME

Το Ινστιτούτο Logistics Management Ελλάδος (ILME) συνεχίζοντας να ενισχύει το θεσμό των Ελληνικών Βραβείων Αριστείας στα Logistics «Μέγας Αλέξανδρος», ανακοίνωσε στις 6/12 την έναρξη υποβολής των υπο...

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΕΣΠΕΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΕΕL

Με τίτλο “F&B Market: Logistics Needs & Trends” η Ελληνική Εταιρεία Logistics πραγματοποίησε στις 2 Δεκεμβρίου θεματική εσπερίδα, υπό την αιγίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά. Σ...

Κλείσιμο [X]