ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑΣ ΣΤΟΝ ΟΛΠ – ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Ο ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 12/07/2013

 

Την ικανοποίηση του εξέφρασε κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διευθυντών ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γιώργος Ανωμερίτης για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έγκριση του έργου της επέκτασης του νότιου λιμένα κρουαζιέρας με συγχρηματοδότηση από κοινοτικούς, εθνικούς και πόρους του ΟΛΠ.

Το έργο αυτό έχει όλες τις προϋποθέσεις να ολοκληρωθεί καθώς έχει εγκριθεί:  (α) από την Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων, (β) έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και (γ) έχει προκηρυχθεί από την ΕΔΑ του ΠΕΠ Αττικής, αποτελεί έργο κλειδί για τη  μετατροπή σε κόμβο (hub) κρουαζιέρας της Μεσογείου του λιμένα Πειραιά.

Σύμφωνα με τον ΟΛΠ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα ανησυχεί για τις προθέσεις της πολιτείας να κατασκευάσει λιμάνι κρουαζιέρας στο Νέο Φάληρο, θεωρεί ότι «η επέκταση του λιμένα κρουαζιέρας για πλοία νέας γενιάς (άνω των 300μ.) αποτελεί ένα ώριμο έργο με πλήρεις μελέτες, το οποίο προσαρμοσμένο τεχνικά μπορεί να ολοκληρωθεί εντός της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Το έργο αυτό και η έγκρισή του έχουν όμως τεράστια σημασία για όλο το λιμενικό σύστημα της χώρας, αφού με την εισήγηση της Γ.Δ. Ανταγωνισμού και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αποτελέσει “πιλότο” θεσμικά για την κατασκευή λιμένων με κρατική ενίσχυση και κοινοτική χρηματοδότηση».

 Το πιο σημαντικό στοιχείο της έγκρισης αποτελεί σίγουρα το οικονομικό σκέλος της πρότασης: η Επιτροπή ενέκρινε κρατική ενίσχυση ύψους 113,9 εκ. Ευρώ εκ των οποίων τα 96,9 εκ. αποτελούν χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά Ταμεία της Ε.Ε.  Αυτό σημαίνει ότι επί του προϋπολογισμού του έργου ύψους 120 εκατ. ευρώ (χωρίς εκπτώσεις) τα 96,9 εκατ. συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., 17 εκατ. ευρώ αποτελούν την εθνική συνδρομή και τα 6,1 εκ. ιδιωτική συμμετοχή του ΟΛΠ. Το ποσοστό ενίσχυσης διαμορφώνεται στο 95% και ίσως είναι το υψηλότερο ποσοστό ενίσχυσης που έχει λάβει λιμάνι στην Ευρώπη, απόρροια των τεκμηριωμένων θέσεων του ΟΛΠ και των εθνικών αρχών.  

 Όπως δήλωσε ο Γιώργος Ανωμερίτης: «η απόφαση αυτή φέρνει 120 εκατ. ευρώ στον Πειραιά, ενισχύει την ελληνική κρουαζιέρα, δικαιώνοντας τις προσπάθειες μας για τη μετατροπή του λιμένα Πειραιά σε Πύλη Τουρισμού και Πολιτισμού».

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Κ. ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟ VIOLETA BULC

Το ρόλο της ναυτιλίας στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο δίκτυο μεταφοράς αγαθών και στην ενίσχυση των παραμέτρων εκείνων που αναδεικνύουν αυτόν το ρόλο, υπογράμμισε ο Υπου...

ΠΛΩΡΗ ΤΟΥ ΟΛΠ ΓΙΑ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Σπάζοντας το όριο των 5 εκατ. TEU, ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά έρχεται πολύ κοντά στην πρώτη θέση στη Μεσόγειο στον τομέα της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων....

ΣΕΒ: ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών από επιχειρήσεις – μέλη του, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ (Τετάρτη, 30/10/2019), το εργαστήριο ExportReady Master με θέμα: «Στρατηγικές και Πρακτικές Διείσ...