ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΓΡΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΑΥΞΑΝΕΙ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (ΚΥΡΙΩΣ ΦΡΕΣΚΩΝ ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ), ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΟΥΣ.

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 19/07/2013

 

Επιμέλεια: Θανάσης Αντωνίου

Σε μια τέτοια προσπάθεια έχει αποδυθεί και ο χημικός όμιλος της Clariant, που ειδικεύεται –εκτός πολλών άλλων– στο σχεδιασμό και την κατασκευή προϊόντων ελέγχου της ατμόσφαιρας - θερμοκρασίας για φαρμακευτικές βιομηχανίες. Το πιο πρόσφατο από τα προϊόντα της εταιρείας, το οποίο σχεδιάστηκε για την καλύτερη μεταφορά αγροτικών προϊόντων, είναι το Container Dri® II. Το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να προστατεύσει τα πολύτιμα και ιδιαίτερα ευπαθή γεωργικά αγαθά από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της υγρασίας κατά τη διάρκεια των (όλο και μακρύτερων) ταξιδιών τους.

Το χημικό προϊόν Container Dri II που διατίθεται σε διάφορες συσκευασίες, αποτελεί μοναδική φόρμουλα η οποία παγιδεύει την υγρασία σε ένα ειδικό ζελέ από το οποίο δεν μπορεί να υπάρξει διαρροή. Παράλληλα, το σύστημα αυτό μειώνει τη δροσιά που αναπτύσσεται εντός του κοντέινερ και η οποία δημιουργεί το φαινόμενο του container rain (σταγόνες που πέφτουν από την οροφή). Σύμφωνα με τους σχεδιαστές, η συγκεκριμένη λύση προσφέρει εντυπωσιακή ευελιξία κατά τη φόρτωση αλλά και πολύ καλή απόδοση της μεταφοράς.

 

Μεταφορές νωπών

Ποιους μπορεί να ενδιαφέρει μια τέτοια τεχνολογία; Ασφαλώς τις χώρες με μεγάλη πρωτογενή παραγωγή και ισχυρή εξαγωγική παρουσία, και η Ελλάδα είναι μια από αυτές. Προς το παρόν, όμως, οι κατασκευαστές του νέου υλικού έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στις ΗΠΑ, η οποία παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια αύξηση των εξαγωγών νωπών αγροτικών προϊόντων προς τις ασιατικές αγορές. Οι τελευταίες έχουν αρχίσει εδώ και μια δεκαετία περίπου να προσεγγίζουν το δυτικό γευστικό πολιτισμό και να εντάσσουν στην κουζίνα τους όλο και περισσότερα νωπά προϊόντα από τη Δύση.

Ωστόσο, οι intermodal μεταφορές μεγάλων αποστάσεων αντιμετωπίζουν σήμερα σημαντικά προβλήματα από τις καταστροφικές συνέπειες της υγρασίας, με σημαντικότερες από αυτές τη μούχλα, την ξήρανση και την αλλοίωση. Ομοίως, αποστολές άλλων προϊόντων εκτός των τροφίμων μπορούν να εμφανίσουν διάβρωση. Την ώρα που οι τιμές των βασικών προϊόντων αυξάνονται, το τελευταίο πράγμα που θέλουν να αντιμετωπίσουν οι μεταφορείς είναι η καταστροφή έστω και μικρού μέρους του φορτίου τους και η απώλεια της αξιοπιστίας –της δικής τους και των συνεργατών τους.

«Τα ξηραντικά υλικά στο Container Dri της Clariant ΙΙ καθιστούν απλούστερη και λιγότερο επικίνδυνη τη μεταφορά εμπορευμάτων σε μακρινές τοποθεσίες εν μέσω διαφορετικών συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας» σχολίασε η Johanna Knyrim, ειδική στο σχεδιασμό εμπορευματοκιβωτίων. Η σχεδιάστρια (θυγατρική) εταιρεία Performance Packaging συνεργάζεται με πελάτες της Clariant για να καθορίσουν το βέλτιστο τύπο αλλά και την άριστη ποσότητα των ξηραντικών που απαιτούνται για την προστασία των εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους. «Είμαστε υπερήφανοι για την προσφορά εξειδικευμένων λύσεων και για τη χρήση υψηλής τεχνολογίας, στην προσπάθεια να βοηθήσουμε τους πελάτες να αυξήσουν τα κέρδη τους και να ενισχύσουν την εταιρική παρουσία τους» συμπλήρωσε η Johanna Knyrim.

 

 

Κύρια χαρακτηριστικά  Container Dri II της Clariant

- Η αφυγραντική τεχνολογία του Container Dri II απορροφά μέχρι τρεις φορές περισσότερη ποσότητα σταγονιδίων και τα «παγιδεύει» μέσα σε ένα παχύ τζελ.

- Αποσπώντας την υγρασία από τον αέρα, μειώνει τη θερμοκρασία του εσωτερικού και αποτρέπει την περαιτέρω  δημιουργία σταγονιδίων από τη διαφορά θερμοκρασίας. Με τη χρήση των ξηραντικών, τόσο το εσωτερικό περίβλημα του κοντέινερ όσο και το εμπόρευμα παραμένουν ξηρά.

- Τα ξηραντικά μπορούν να τοποθετηθούν σε διάφορες μορφές: α) σακούλες/τσάντες των 125 γραμ. που τοποθετούνται περιφερειακά στο εσωτερικό του κοντέινερ, β) αυτοκόλλητες ταινίες που τοποθετούνται μέσα στα κυματοειδή αυλάκια των κοντέινερ με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφεύγεται η οποιαδήποτε επαφή τους με το εμπόρευμα ή και με τα δόντια των ανυψωτικών, αλλά και γ) μπάρες των 750 ή 500 γραμ. που τοποθετούνται στην οροφή.

 

Το ξηραντικό της Clariant τοποθετείται σε διάφορα σημεία στο εσωτερικό ενός κοντέινερ μεταφοράς νωπών οπωροκηπευτικών.

 

 

ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ

ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑΣ

Την τροποποίηση -σύμφωνα με την εκτελεστική απόφαση 2019/665 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- της απόφασης 2005/720 για τον καθορισμό των πινάκων του συστήματος βάσεων δεδομένων σύμφωνα με την οδηγία 94/62...

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΜΙΑΣ ΧΡΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 3 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021

Μπατονέτες, μαχαιροπήρουνα, πλαστικά πιάτα, μπουκάλια και κυπελλάκια, καλαμάκια και άλλα συναφή προϊόντα θα πρέπει να αποσυρθούν από την αγορά σε λιγότερο από δύο χρόνια, ενώ σταδιακά θα ακολουθήσουν ...

ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Η ΕΚΘΕΣΗ FOODTECH ΓΙΑ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

Μια νέα έκθεση απόλυτα στοχευμένη στη βιομηχανία τροφίμων είναι η FoodTech που θα πραγματοποιηθεί 12-14 Οκτωβρίου στο Metropolitan Expo. Αφορά τις τεχνολογίες παραγωγής, επεξεργασίας, συσκευασίας, απ...

Κλείσιμο [X]