ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

Ο Θεόδωρος Αξούριστος, διευθυντής της εφοδιαστικής αλυσίδας της ΑΛΟΥΜΥΛ.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑLUMIL

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 07/08/2013

 

Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΩΝ ΗΤΑΝ (ΚΑΙ ΓΙΑ) ΤΗΝ ALUMIL Ο ΚΥΡΙΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ LOGISTICS. ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΙΓΕΙ Η ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΛΑΤΗ;

Μέσα στο καλοκαίρι  του 2012 ολοκληρώθηκε το σχέδιο αναδιοργάνωσης των logistics του ομίλου της ΑΛΟΥΜΥΛ, ένα ογκώδες σε μέγεθος και σύνθετο στην ανάπτυξή του έργο. Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Αξούριστο, διευθυντή της εφοδιαστικής αλυσίδας της ΑΛΟΥΜΥΛ, στο πλαίσιο μιας πολύχρονης, συνεχούς ανοδικής πορείας, η εταιρεία έθεσε κάποια στιγμή νέες προτεραιότητες, μεταξύ των οποίων η μείωση των αποθεμάτων με ταυτόχρονη διατήρηση του επιπέδου εξυπηρέτησης και συνέχιση της ανάπτυξης του ομίλου, με εξάπλωση στις απαιτητικές αγορές των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Μέσης Ανατολής. Ταυτόχρονα, ο όμιλος επιθυμούσε να βελτιώσει τη χρήση των κεφαλαίων του και να αυξήσει τη ρευστότητα σε μια εποχή που το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων υποφέρει από την έλλειψή της.

Η ΑΛΟΥΜΥΛ, με παρουσία σε 45 χώρες και με 27 θυγατρικές, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους παίκτες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο στο βιομηχανικό τομέα όσο και στο retail. Διαθέτει προσεγμένο δίκτυο, διανομής το οποίο βασίζεται σε εθνικά κέντρα και περιφερειακά κέντρα και σε καταστήματα λιανικής. Ο όμιλος αποφάσισε πέρυσι να μειώσει τα αποθέματά του από 41 εκατ. ευρώ (που υπολογίζονταν όταν ξεκίνησε η όλη διαδικασία) σε περίπου 35 που είναι ο στόχος. Η εταιρεία σε πρώτη φάση αποφάσισε γενναίο «κούρεμα» των αποθεμάτων της κατά 25%, το οποίο, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε ζημίες.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής των logistics της ΑΛΟΥΜΥΛ, το κούρεμα έγινε μέσα από την ανακύκλωση του υπερβάλλοντος αποθέματος σε αλουμίνιο, με την πώλησή του σε τιμές κάτω του κόστους και με την επιστροφή στον προμηθευτή σε τιμές κάτω του κόστους (ισχύει και για τις επιστροφές των θυγατρικών στη μητρική). Την ίδια στιγμή όμως χρησιμοποίησε και άλλες μεθόδους για πετύχει τους στόχους της. Βελτιστοποίησε της ποσότητες αναπαραγγελίας, αναδιάταξε το δίκτυο διανομής μετατρέποντας ορισμένα εθνικά κέντρα διανομής σε περιφερειακά και, τέλος, ενοποίησε θυγατρικές.

Αποτελέσματα

Η μετατροπή των εθνικών κέντρων διανομής σε περιφερειακά εξασφάλισε μείωση των αποθεμάτων κατά 40%. Το έλλειμμα εξυπηρέτησης που προκλήθηκε καλύφθηκε με συχνότερες αποστολές, ενώ το κόστος της διαχείρισης των αποθεμάτων σε τοπικό επίπεδο μειώθηκε αισθητά –αυξήθηκε όμως το κόστος των μεταφορικών λόγω των αλλαγών που υπέστη το δίκτυο διανομής.

Η ενοποίηση θυγατρικών είχε κι αυτή σημαντικά αποτελέσματα. Οι ενοποιήσεις οδήγησαν σε μείωση των αποθεμάτων κατά περίπου 20%, και έδωσαν τη δυνατότητα να «βλέπει» εύκολα μια αποθήκη το απόθεμα των υπολοίπων. Ενοποιήθηκαν επίσης οι μεταφορικοί στόλοι, δημιουργήθηκαν κοινά δρομολόγια και έπεσε το κόστος της διαχείρισης. Ασφαλώς μια τέτοια διαδικασία, η οποία συνεχιζόταν μέχρι πρόσφατα, παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες υλοποίησης, κυρίως στο επίπεδο της γραφειοκρατίας (ενοποίηση αρχείων για είδη, πελάτες και προμηθευτές), ενώ αναμενόμενες ήταν και οι δυσκολίες διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. Τα αποτελέσματα της όλης διαδικασίας είναι όμως ρευστά. «Υπάρχουν αυξομειώσεις στην αξία των αποθεμάτων χωρίς να έχουμε κατ’ ανάγκη αυξομειώσεις ποσοτήτων, κι αυτό διότι το αλουμίνιο είναι χρηματιστηριακό προϊόν» εξηγεί ο επικεφαλής των logistics του ομίλου.

Ο Θ. Αξούριστος εξομολογείται ότι η εταιρεία είχε σχεδιάσει από χρόνια τη μείωση των κωδικών και τον περιορισμό των αποθεμάτων, γνωρίζοντας καλά ότι αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει ζημίες. Το κόστος όμως της πρόσκαιρης αναδιάρθρωσης έρχεται σε δεύτερο επίπεδο. «Έχουμε μεγάλο ιδιόκτητο στόλο και δεν θέλαμε να δουλέψουμε με κάποια 3PL εταιρεία. Θέλουμε να δουλεύουμε με τους δικούς μας ανθρώπους με τη χαρακτηριστική στολή και τα χρώματα της εταιρείας» λέει χαριτολογώντας. Ομολογεί όμως ότι η επιλογή ενός εξωτερικού συνεργάτη είναι μονόδρομος. «Πρέπει να πάμε σε 3PL. Δυστυχώς είναι καλύτεροι, διότι ξέρουν τη δουλειά καλύτερα από μας!» παραδέχεται.

 

 

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

ΣΤΙΣ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ SUPPLY CHAIN INSTITUTE ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΣΤΑ LOGISTICS

Με την επιστημονική υποστήριξη της Planning θα διεξαχθεί το επόμενο συνέδριο του Supply Chain Institute, στις 10 Απριλίου, με τίτλο “Human Asset Management in Logistics”. Οι σύνεδροι θα εστιάσουν στ...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ LOGISTICS: ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2019

Με την εξαγγελία των στόχων και των δράσεων της Ελληνικής Εταιρείας Logistics για το 2019 πραγματοποιήθηκε η ετήσια κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Οργανισμού, παρουσία δεκάδων μελών της EEL, δημο...

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΙΙ

Σε δύο φάσεις θα διενεργηθεί ο διαγωνισμός για τον Εμπορευματικό Σιδηροδρομικό Σταθμό και Σταθμό Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ) του ΟΣΕ στο Θριάσιο, γνωστό και ως «Θριάσιο ΙΙ», ο οποίος προκηρύχθηκε πρόσφατα....

Κλείσιμο [X]