ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ο Αδάμ Κελεσίδης (3Μ), ο Μπάμπης Σιαφλάς στο βήμα (Sarmed) και ο Χρήστος Κωνσταντινίδης, executive logistics consultant της Sarmed και διευθυντής του Κέντρου Διανομής 3Μ κατά την παρουσίαση στο περυσινό συνέδριο της ΕΕL.

SARMED: Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΤΩΝ LOGISTICS ΤΗΣ 3Μ

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΘΕΣΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ LOGISTICS SARMED ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΗΤΑΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΟ. WIN-WIN ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΤΗΣ 3M ΣΤΟ ΣΕΝΤ ΠΟΛ, ΣΤΗ ΜΙΝΝΕΣΟΤΑ…

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 29/10/2013

 

Στα μέσα του 2011 η διοίκηση της 3Μ στην Ελλάδα αποφάσισε να δώσει τη διαχείριση της αποθήκης της σε εταιρεία 3PL, και ο μελλοντικός συνεργάτης ήταν υποχρεωμένος να ακολουθήσει το σύστημα λειτουργίας που έχει υιοθετήσει με επιτυχία εδώ και δεκαετίες η αμερικανική πολυεθνική εμποροβιομηχαική εταιρεία. Η εταιρεία που ανέλαβε τη δουλειά ήταν η Sarmed της οικογένειας Σαραντίτη, μια από τις πλέον έμπειρες στη διαχείριση εφοδιαστικών αλυσίδων ελληνική εταιρεία. Το έργο υλοποιήθηκε μέσα το καλοκαίρι του 2011.

Η Sarmed ανέλαβε με ευθύνη το έργο, το οποίο προϋπέθετε την παραμετροποίηση του WMS της Sarmed προκειμένου να υποστηριχτούν όλες οι ανάγκες του πελάτη. Το έργο παρουσίασε ο logistics manager της Sarmed Μπάμπης Σιαφλάς στο 16ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, ο οποίος θυμάται: «Βιώσαμε σημαντικές προκλήσεις, καθώς σε περιορισμένο διάστημα τεσσάρων μηνών έπρεπε να παντρέψουμε δύο WMS σε ένα και να δουλέψουμε σε τέσσερα διαφορετικά συστήματα».

Η ομάδα εργασίας που δημιουργήθηκε από στελέχη και των δύο εταιρειών (ο executive logistics consultant της Sarmed και διευθυντής του Κέντρου Διανομής 3Μ Χρήστος Κωνσταντινίδης, και ο υπεύθυνος WMS και 3PL Supervisor για την 3Μ Αδάμ Κελεσίδης, ήταν επικεφαλής αντίστοιχα) έπρεπε να διευθετήσει δύο ζητήματα: α) να μην πέσει το επίπεδο παραγωγικότητας στην αποθήκη ούτε για μια μέρα και β) να μη… χαθεί ο λογαριασμός εξαιτίας της Βαβέλ των συσκευασιών που χαρακτηρίζει την 3Μ. Το γεγονός ότι η 3Μ απευθύνεται σε επτά διαφορετικές αγορές, δυσκόλευε το έργο. «Είναι σαν να αρχίσαμε να δουλεύουμε με επτά διαφορετικούς πελάτες οι οποίοι μάλιστα χρησιμοποιούν διαφορετική λέξη για την έννοια "κιβώτιο"» ανέφερε ο Χρήστος Κωνσταντινίδης. Η Sarmed διαχειρίζεται πάνω από 9.200 κωδικούς της 3Μ και στέλνει τα προϊόντα της σε 13.045 σημεία στην Ελλάδα.

 

Η διαδικασία

Η Sarmed έπρεπε να διευθετήσει το διαχωρισμό ανάμεσα σε παλέτα, κιβώτιο, κουτί και τεμάχιο, καθώς και να βρει κοινή γλώσσα με την εμποροβιομηχανική εταιρεία για να διεκπεραιώσει το μεγάλο όγκο των παραγγελιών. Χρησιμοποιήθηκε αυτόματο barcode picking, bulk/group picking (ομαδοποίηση και στη συνέχεια σπάσιμο του picking σε μικρότερες παραγγελίες και sorting out), ενώ η ύπαρξη navigation στο σύστημα βοήθησε στο να αποφευχθούν τα λάθη. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα ταυτοποίησης και παρακολούθησης του κιβωτίου, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για αυτόματη εκτύπωση του shipping label. «Η αγορά στην πλειοψηφία της δυστυχώς δεν αξιοποιεί όλα αυτά τα εργαλεία, ανέφερε στην παρέμβασή του ο Αδάμ Κελεσίδης. Ελπίζουμε όμως ότι στο μέλλον θα τα βάλει στα ενδιαφέροντά της». Το έργο υλοποιήθηκε εντός των προβλεπόμενων χρονικών πλαισίων και χωρίς προβλήματα. Την πρώτη μέρα λειτουργίας της αποθήκης από την Sarmed εξυπηρετήθηκαν 1.600 γραμμές picking κι εκδόθηκαν 400 δελτία αποστολής.

Στο σύντομο χαιρετισμό του και με αφορμή το συγκεκριμένο έργο, ο Ιωάννης Σαραντίτης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Sarmed, εξήρε τον κομβικό ρόλο των Logistics («που μπορούν να τα κάνουν όλα αν τους ανατεθεί») και τόνισε: «Οι μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις εμπιστεύονται πλέον όλο και περισσότερο τις ελληνικές εταιρείες logistics για τη λειτουργία τους, και με τον τρόπο αυτό δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά».

 

 

 

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

ΣΤΙΣ 10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ SUPPLY CHAIN INSTITUTE ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΣΤΑ LOGISTICS

Με την επιστημονική υποστήριξη της Planning θα διεξαχθεί το επόμενο συνέδριο του Supply Chain Institute, στις 10 Απριλίου, με τίτλο “Human Asset Management in Logistics”. Οι σύνεδροι θα εστιάσουν στ...

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ LOGISTICS: ΤΡΕΙΣ ΑΞΟΝΕΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2019

Με την εξαγγελία των στόχων και των δράσεων της Ελληνικής Εταιρείας Logistics για το 2019 πραγματοποιήθηκε η ετήσια κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Οργανισμού, παρουσία δεκάδων μελών της EEL, δημο...

ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΙΙ

Σε δύο φάσεις θα διενεργηθεί ο διαγωνισμός για τον Εμπορευματικό Σιδηροδρομικό Σταθμό και Σταθμό Διαλογής (ΕΣΣΣΔΙ) του ΟΣΕ στο Θριάσιο, γνωστό και ως «Θριάσιο ΙΙ», ο οποίος προκηρύχθηκε πρόσφατα....

Κλείσιμο [X]