ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΤΗΝ ‘ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ LOGISTICS’- ΣΕ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 31/10/2013

 

Παρουσιάστηκε σήμερα επίσημα, από τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας, η «Έκθεση για τα Ελληνικά Logistics».

Πρόκειται για κορυφαίο έργο το οποίο υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, με πόρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη συμμετοχή δεκάδων στελεχών της αγοράς  και θεωρείται ως η σημαντικότερη παρέμβαση για τη βιομηχανία της εφοδιαστικής αλυσίδας στη χώρα μας και η βάση πάνω στην οποία θα πατήσει η ελληνική κυβέρνηση για να αλλάξει το σκηνικό στα logistics το επόμενο διάστημα.

Στην παρουσίαση, στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν δύο υπουργοί: ο Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενώ στο ακροατήριο βρέθηκαν δεκάδες προσωπικότητες του κλάδου, πρόεδροι θεσμικών φορέων και ενώσεων, πανεπιστημιακοί, πολλοί επαγγελματίες από όλες τις πτυχές της εφοδιαστικής αλυσίδας, στελέχη διευθύνσεων από παραγωγικά υπουργεία καθώς και σύσσωμη η Μόνιμη Επιτροπή Logistics στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο Κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή το χρονοδιάγραμμα που είχε ο ίδιος θέσει από πέρυσι τηρείται κανονικά: η Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας είναι έτοιμη, σε λίγες εβδομάδες θα παρουσιαστεί η Εθνική Στρατηγική για τα Logistics, ενώ μέχρι τον Ιανουάριο του 2014 θα δοθεί στη δημοσιότητα για διαβούλευση, το πολυαναμενόμενο νέο νομοσχέδιο για την εφοδιαστική αλυσίδα.

«Όπως φαίνεται η συνεργασία μας με τους διεθνείς φορείς όπως η Παγκόσμια Τράπεζα αποδίδει καρπούς. Στόχος μας είναι να διευκολύνουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να δημιουργήσουμε οικονομίες κλίμακας και με την Έκθεση αυτή έχουμε πλέον στα χέρια μας ένα εργαλείο το οποίο εντοπίζει δυνατότητες και αδυναμίες και προτείνει μέτρα» είπε ο υπουργός.

O Rick  Reinermann διευθυντής των προγραμμάτων της Παγκόσμιας Τράπεζας για την Νότια Ευρώπη τόνισε ότι από την έκθεση πηγάζει πως η Ελλάδα έχει τεράστιες προοπτικές τα επόμενα χρόνια. «Η Νότια Ευρώπη και τα κράτη της Ε.Ε. δεν εκμεταλλεύτηκαν στο βαθμό που θα μπορούσαν τη διεύρυνση της Ένωσης προς τα ανατολικά το προηγούμενο διάστημα. Η Ελλάδα όμως, έστω και σήμερα,  πρέπει να κάνει το βήμα. Υπάρχει το ανθρώπινο κεφάλαιο, έχετε μακρά εμπορική παράδοση και είναι μια σημαντική ευκαιρία για να γίνετε πύλη της Ευρώπης» είπε ο αξιωματούχος.

Στην έρευνα της Παγκόσμιας Τράπεζας υπάρχουν συγκεντρωμένα όλα τα στοιχεία που περιγράφουν την ελληνική βιομηχανία logistics και αποτυπώνονται οι μεγάλες αδυναμίες της χώρας, ειδικά σε τομείς όπως οι σιδηροδρομικές μεταφορές και η βασανιστική γραφειοκρατία. Υπάρχουν όμως και 4 ομάδες προτάσεων με εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν μερικές ημέρες η Παγκόσμια Τράπεζα έδωσε στη δημοσιότητα μια άλλη, διεθνή και καταξιωμένη έρευνα με τίτλο Doing Business στην οποία αποτυπώνεται η ανταγωνιστικότητα κρατών για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τις επιχειρηματικές δυνατότητες που παρέχουν. Στη συγκεκριμένη κατάταξη η χώρα ,μας ανήλθε αρκετές θέσεις, είναι όμως ακόμα πολύ χαμηλά στην 72η θέση.

Στο επόμενο τεύχος του Logistics & Management, μπορείτε να διαβάσετε εκτενές άρθρο με την κάλυψη της Έκθεσης του εκπόνησε η Παγκόσμια Τράπεζα.

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

OΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΕ SMART CITIES ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ 3ΗΣ “VERDE.TEC”

Δυναμικές συμμετοχές από επιχειρήσεις, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, περιφέρειες, δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Ιδέες και λύσεις για τη δημιουργία «έ...

ΑΥΞΗΣΗ ΕΞΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΩΝ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΚΤΑΜΗΝΟ 2018, ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τις εμπορευματικές συναλλαγές το πρώτο οκτάμηνο του 2018, όπου καταγράφεται αύξηση των εξαγωγών κατά 17,6% και των εισαγωγών κατά 9%, με...

ΣΕΒΕ: ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΩΝΥΜΙΑΣ ΜΕ ΣΗΜΑΣΙΑ

Στη μετονομασία του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) σε Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (και στην αγγλική γλώσσα «GREEK EXPORTERS’ ASSOCIATION») προχώρησε η διοίκηση του Συνδέσμου, ...

Κλείσιμο [X]