ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ ΧΘΕΣ Η ΟΦΑΕ- ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΩΝ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 21/11/2013

 

Συνάντηση με εκπροσώπους της Τρόικας είχε χθες το μεσημέρι το προεδρείο της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ) στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες οι Έλληνες αυτοκινητιστές αναμενόταν να θέσουν στους ξένους συνομιλητές τους μερικά από τα προβλήματα που ταλανίζουν την αγορά.

Είναι η πρώτη φορά που εκπρόσωποι της Τρόικας συναντιούνται με τους Έλληνες αυτοκινητιστές και το γεγονός έχει ιδιαίτερη σημασία για έναν κλάδο ο οποίος έχει δει το τζίρο του να συρρικνώνεται απειλητικά τα τελευταία χρόνια ενώ παρακολουθεί με έκπληξη διάφορες εκδοχές της παραβατικότητας από εξωγενείς παράγοντες να επηρεάζουν το επάγγελμα.

«Η χώρα μας είναι ένα ξέφραγο αμπέλι. Ο καθένας εισάγει ότι θέλει, όπως θέλει κι όποτε θέλει χωρίς οι έλεγχοι που έχει υποσχεθεί η πολιτεία να μπορούν να περιορίσουν τα φαινόμενα παραβατικότητας» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν το ραντεβού ο πρόεδρος της ΟΦΑΕ Απόστολος Κενανίδης.

Τα θέματα που συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους της Τρόικας ήταν ο καθορισμός τιμής διάθεσης των δελτίων TIR χωρίς κρατική παρέμβαση, η κατάργηση αποθεματικού της Ομοσπονδίας (που άδικα έχει δεσμεύσει η κυβέρνηση), η κατάργηση υποχρέωσης οικονομικής εγγύησης της Ομοσπονδίας, η παράταση ωραρίου λειτουργίας ορισμένων τελωνείων της ενδοχώρας, ο αθέμιτος σε βάρος των Ελλήνων οδηγών ανταγωνισμός (αφορολόγητο πετρέλαιο), η ελάφρυνση φορολόγησης ελληνικών μεταφορικών εταιρειών κ.ά.

Εξανεμίζονται τα κέρδη…

Η Ομοσπονδία αυτό το διάστημα υποστηρίζει καμπάνια για τον περιορισμό της παράνομης μεταφοράς η οποία σύμφωνα με υπολογισμούς της κοστίζει στο ελληνικό δημόσιο σχεδόν το 1% του ΑΕΠ.  Η Ομοσπονδία αποδίδει την έξαρση των παράνομων μεταφορών στην απελευθέρωση του επαγγέλματος χωρίς τη συνακόλουθη αύξηση των ελέγχων και μετά από περίπου τρία χρόνια ‘απελευθερωμένης’ αγοράς διαπιστώνει ότι πάνω από το 60% των μεταφορών πραγματοποιούνται από ξένους μεταφορείς ή από Έλληνες μεταφορείς που έχουν μεταφέρει την έδρα τους σε άλλη χώρα. Από αυτές τις μεταφορές, σύμφωνα με την ΟΦΑΕ, το 80% είναι παράνομες, δηλαδή δεν έχουν τα νομιμοποιητικά έγγραφα για μεταφορά, δεν πληρούν τα οχήματα τους κανόνες ασφαλείας, δεν έχουν ασφαλισμένους οδηγούς κ.λπ. Σύμφωνα με την ΟΦΑΕ, η απώλεια από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ανέρχεται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ, ενώ η αντίστοιχη απώλεια στο ΑΕΠ είναι πάνω από  500 εκατ. ευρώ. «Αν βέβαια υπολογίσει κανείς και τις έμμεσες, η απώλεια μπορεί να υπερβαίνει κατά πολύ το 1% του ΑΕΠ» υποστηρίζει ο Απ. Κενανίδης

Ο Απ. Κενανίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες οδηγοί στα σύνορα και ειδικά στα Σκόπια όπου αυτή την περίοδο δικάζεται Έλληνες οδηγός, κρατούμενος εδώ και μήνες για παραβάσεις με τις οποίες δεν έχει καμία απολύτως σχέση.

Ο πρόεδρος των αυτοκινητιστών ζήτησε από την πολιτεία να χρηματοδοτήσει την αντικατάσταση των παλαιάς τεχνολογίας φορτηγών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα χέρια Ελλήνων οδηγών, προκειμένου να μπορέσουν οι τελευταίοι να παρακολουθήσουν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους.

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

EUROLOG 2019: ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΑΝ Ο MANAGER ΚΑΙ ΤΟ PROJECT ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ILME

Στο επίσημο δείπνο του 25ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου “EUROLOG 2019”, το ILME απένειμε τα βραβεία «Μέγας Αλέξανδρος» και «Γ. Κονετάς», καθώς και τις πιστοποιήσεις ELA σε 13 νέα στελέχη της Εφοδιαστικής Αλυ...

EUROLOG 2019: ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ

Με πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες, παρεμβάσεις και προτάσεις ολοκληρώθηκε το 25ο διεθνές συνέδριο Eurolog19 που φέτος διοργάνωσε στην Αθήνα, 3-4 Απριλίου, ο ELA (European Logistics Association) σε συνερ...

Κλείσιμο [X]