ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 26/11/2013

 

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα «Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών: Η Ελλάδα πύλη του Διεθνούς Εμπορίου» που διοργανώθηκε από την Εγνατία Οδός στη Θεσσαλονίκη.

Στην ημερίδα μίλησαν ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εγνατία Οδός Παρασκευάς Σαββαΐδης, ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας) Τάσος Κονακλίδης και το στέλεχος της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών Αλέξανδρος Σωτηρίου.

Ο  γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων Στράτος Σιμόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επισήμανε ότι «ο αναπτυξιακός προσανατολισμός της Βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλονίκης δεν αποτέλεσε τα προηγούμενα χρόνια μέρος ενός ευρύτερου και υλοποιήσιμου σχεδίου» κ αι συμπλήρωσε: «ήρθε η ώρα από τα λόγια να περάσουμε στην πράξη και να εκπονήσουμε αυτό το σχέδιο που θα καταστήσει μεταξύ άλλων τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα κομβικό σημείο στα διευρωπαϊκά δίκτυα μεταφορών».

Ταυτόχρονα υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει το λιμάνι της πόλης ως ένα διαμετακομιστικό κέντρο της νοτιανατολικής Ευρώπης και σημείωσε πως δρομολογείται η σύνδεση της ΠΑΘΕ και της Εγνατίας οδού με τον 6ο προβλήτα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, όπως και η σιδηροδρομική του σύνδεση με τον άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη – Ειδομένη.

Αναφέρθηκε ακόμα στις εργασίες επέκτασης του αεροδιαδρόμου προσαπογειώσεων, οι οποίες θα επιτρέψουν στο 2015-2016 στο αεροδρόμιο Μακεδονία  το 2015-2016 να δεχθεί υπερατλαντικές πτήσεις.  

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εγνατία Οδός  Π. Σαββαΐδης τόνισε ότι το έργο  κατασκευάστηκε με όλα τα standards που θέτει η Ε.Ε. για τα διευρωπαϊκά δίκτυα και για το λόγο αυτό ο οδικός άξονας έχει ενταχθεί σε αυτά. Συγκεκριμένα επισήμανε: «ο κεντρικός άξονας κόστισε 5,5 δισ. ευρώ, ενώ στους κάθετους έχουν δαπανηθεί μέχρι σήμερα 1,1 δισ. ευρώ» προσθέτοντας πως είναι ένα πολύτροπο και δύσκολο έργο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων 177 μεγάλες γέφυρες με μήκος 40 χλμ., και δεκάδες σήραγγες με 50 + 50 χλμ., μήκος, σε διπλή κατεύθυνση.

Ο κ. Σαββαΐδης παρουσίασε, επίσης, πλειάδα στοιχείων που καταδεικνύουν τη σημασία του οδικού άξονα για την οικονομία και τις μεταφορές των περιοχών από όπου διέρχεται, αλλά και της Ελλάδας εν γένει (π.χ. ανέφερε ότι το 50% της κίνησης προέρχεται από την Κ. Μακεδονία, το 11% από Βαλκάνια και το 3% από Ευρώπη). Επίσης, αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις που είχε το άνοιγμα σε κυκλοφορία του διασυνοριακού οδικού άξονα Νυμφαία-Κομοτηνή τον περασμένο Σεπτέμβριο και κατέληξε στο συμπέρασμα πως η Εγνατία οδός μπορεί να αποτελέσει πύλη προς την Ευρώπη για εμπορεύματα και φυσικά πρόσωπα από όλο τον κόσμο.

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

DHL EXPRESS: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» - ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΕΝΤΡΟ LOGISTICS

Ψήφο εμπιστοσύνης στις αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλονίκης ως διεθνούς εμπορικού κόμβου δίνει DHL Express η οποία ξεκινά μία σημαντική επένδυση αναβαθμίζοντας την παρουσία της στο αεροδρόμιο «Μακ...

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΒΨ&L ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη στις 24 Σεπτεμβρίου το επίκαιρο επιχειρηματικό – επιστημονικό συνέδριο με θέμα «Sustainable Energy in Supply Chain & Design for Packaging» που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση...

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΣΤΟ ΣΥΝΈΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΒΨ&L

Με ομιλία του κ. Νίκου Παπαθανάση, υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδιου για θέματα Βιομηχανίας και Εμπορίου, θα ανοίξουν την ερχόμενη Τρίτη, 24 Σεπτεμβρίου, οι εργασίες του επίκαιρου βιομηχ...

Κλείσιμο [X]