ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

Το πάνελ του 17ου Συνεδρίου της EEL που συζήτησε την Εθνική Στρατηγική για τα Logistics.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ EEL- ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ LOGISTICS

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 03/12/2013

 

Με την επίσημη ανακοίνωση της Εθνικής Στρατηγικής για τα Logistics από τον Υπουργό Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Κωστή Χατζηδάκη, ξεκίνησαν φέτος οι εργασίες του 17ου  Πανελλήνιου Συνεδρίου Logistics της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, το οποίο αποτέλεσε για μια ακόμα φορά το μεγαλύτερο θεσμικό γεγονός για την εφοδιαστική αλυσίδα στη χώρα μας.

Η Εθνική Στρατηγική για τα Logistics

Στη διάρκεια του επίσημου δείπνου του συνεδρίου, στις 28 Νοεμβρίου, ο Υπουργός ανακοίνωσε το σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Logistics, που διαμορφώθηκε από τη Μόνιμη Επιτροπή Logistics. Στόχοι: α) να καταστεί η  Ελλάδα  το σημαντικότερο κέντρο logistics στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, β) να ενισχυθεί η εφοδιαστική αλυσίδα της χώρας προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάκαμψη όλων των άλλων κλάδων της οικονομίας: βιομηχανία, εμπόριο, αγροτική παραγωγή και τουρισμός.

Βασικοί άξονες της στρατηγικής είναι: α) Η ανάπτυξη ενός σύγχρονου, αποτελεσματικού θεσμικού πλαισίου για τα Logistics, β) η ενίσχυση της τεχνογνωσίας και οργάνωσης των επιχειρήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας, γ) η ολοκλήρωση του βασικού σιδηροδρομικού δικτύου, των οδικών αξόνων, η διασύνδεσή  τους με τα λιμάνια του Πειραιά και της  Θεσσαλονίκης και η ανάδειξη του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος ως διαμετακομιστικού κόμβου διεθνούς εμβέλειας, καθώς και δ) η επέκταση και αξιοποίηση της "ενδοχώρας" του λιμανιού του Πειραιά.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ. Χατζηδάκης, η προσπάθεια για τα Logistics θα υποστηριχθεί και από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ σημείωσε πως το επόμενο χρονικό διάστημα, και σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία, θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την εφοδιαστική αλυσίδα στη χώρα μας το οποίο θα στηρίζεται στο σχέδιο  της Μόνιμης Επιτροπής.

Με την ανακοίνωση αυτή από την πλευρά της κυβέρνησης, γίνεται αντιληπτό πως όλες οι προσπάθειες της Ελληνικής Εταιρείας Logistics για ανάδειξη του κλάδου των Logistics ως κυρίαρχου μοχλού της οικονομίας, ευοδώνονται.

Παγκόσμια Τράπεζα, λιανεμπόριο και Omni Channels

Τόσο την πρώτη, όσο και την δεύτερη μέρα, οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν με τρεις κύριους προσκεκλημένους ομιλητές οι οποίοι κέντρισαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων μέσα από τις τοποθετήσεις τους.

Ο Jean-François Marteau, Sector Leader for Transport in the Eastern Europe Region της Παγκόσμιας Τράπεζας, τόνισε πως τα Logistics αποκτούν πλέον όλο και μεγαλύτερη σημασία λόγω της ανόδου του παγκόσμιου εμπορίου και της μείωσης των εισαγωγικών δασμών. Επισήμανε πως οι πολιτικές που αποσκοπούν στη βελτίωση της απόδοσης της αλυσίδας εφοδιασμού είναι ζωτικής σημασίας, καθώς αποτελούν καθοριστικό παράγοντα εθνικής ανταγωνιστικότητας.

Κατά τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, στις 29 Νοεμβρίου, ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, διευθύνων σύμβουλος των Super Market ΜΕΤΡΟ, μίλησε για τα Logistics και τον κλάδο του λιανεμπορίου αναφέροντας χαρακτηριστικά τις ιδιαίτερες πολυπλοκότητες που έχει να αντιμετωπίσει μια αλυσίδα Super Market. Αναφορικά με το μέλλον τόνισε πως η αύξηση μεριδίου οργανωμένου λιανεμπορίου, οι λιγότερες και μεγαλύτερες αλυσίδες, με περισσότερα και καλύτερα κέντρα διανομής οδηγούν στην κεντρικοποίηση με απώτερο στόχο πάντα την παροχή καλύτερης ποιότητας προς τον τελικό καταναλωτή.

O Μιχάλης Μπουρλάκης, καθηγητής Εφοδιαστικής Αλυσίδας στο Πανεπιστήμιο του Cranfield, κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του επισήμανε ότι έρχονται μεγάλες αλλαγές στην εφοδιαστική αλυσίδα, λόγω των νέων τεχνολογιών. Οι καταναλωτές έχουν σήμερα τη δυνατότητα να ψωνίζουν προϊόντα μέσα από το Ίντερνετ, τα tablets, τα κινητά. Πρόκειται για τα Omni Channels στα οποία πρωταγωνιστής αναδεικνύεται η Εφοδιαστική αλυσίδα, από άποψη έμφασης στην εξυπηρέτηση και διανομής του προϊόντος, εκεί που επιθυμεί ο καταναλωτής.

Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, διευθύνων σύμβουλος των Super Market ΜΕΤΡΟ έδωσε μια από τις καλύτερες ομιλίες του διημέρου.

Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών

Tα νέα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Mεταφορών και τα οφέλη για την Ελλάδα, ήταν επίσης ένα θέμα που συζητήθηκε διεξοδικά κατά τη διάρκεια του 17ου Πανελληνίου Συνεδρίου Logistics, μέσα από την συμμετοχή του Γιώργου Κουμουτσάκου, Ευρωβουλευτή – Μέλους της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού και της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημ. Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, στο ιδιαίτερα ενδιαφέρον πάνελ «Καινοτομία και Περιβάλλον». Τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών καθώς και ο Κανονισμός για το νέο χρηματοδοτικό τους εργαλείο "Συνδέοντας την Ευρώπη" τα οποία εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελούν το μεγαλύτερο αναπτυξιακό πρόγραμμα υποδομών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τα επόμενα 15 χρόνια.

Case Studies και βέλτιστες πρακτικές

Στις τέσσερις θεματικές ενότητες του συνεδρίου, παρουσιάστηκαν σημαντικά case studies και καινοτόμες πρακτικές logistics. Κατά τη διάρκεια της στρογγυλής τράπεζας στην οποία συμμετείχαν κεντρικά πρόσωπα της επιχειρηματικής ζωής του τόπου μας, καθώς και εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, αναπτύχθηκε η στρατηγική και οι συνέργειες στον κλάδο των Logistics.

Η αξιοποίηση του κόμβου και των υποδομών του Πειραιά, το θαλάσσιο clustering μέσω σύγχρονων λιμενικών υποδομών, οι μεταβαλλόμενες διεθνείς ροές και ο ρόλος των ελληνικών λιμένων και η Λιμενική Επιχειρηματική Συστάδα (port cluster) συνέθεσαν την ενότητα Ναυτιλία και Logistics.

Στο πάνελ των Agro-Logistics έγινε παρουσίαση του ελληνικού γκότζι και της μελέτης περίπτωσης οργάνωσης στον πρωτογενή τομέα, παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα σημαντικές διαδικασίες εξαγωγής ελαιολάδου σε τρίτες χώρες, όπως ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία, ενώ δόθηκε έμφαση στον ελαιοκομικό τομέα και στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Τέλος, στην τελευταία θεματική της καινοτομίας και του περιβάλλοντος συζητήθηκε το ανθρακικό αποτύπωμά, η σημασία του cloud computing στα logistics, ενώ παρουσιάστηκαν σημαντικές μελέτες περίπτωσης, όπως η καινοτομική διατροπική μεταφορά στο Perpignan της Γαλλίας.

Το φετινό συνέδριο χαιρέτησαν οι κκ. Ν. Σταθόπουλος, Γ.Γ. Μεταφορών, Στ. Κομνηνός, Γ.Γ. Εμπορίου, Μιχαήλ Μαϊλλης, Πρόεδρος ΔΣ. Ελληνο-Γερμανικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Γιαννίδης Πρόεδρος ΔΣ Ελληνο-Κινεζικού Επιμελητηρίου, Β. Μπαρμπαγιάννης, Πρόεδρος ΣΥΝΔΕΕ&L, ενώ χαιρετισμό απέστειλε και ο Κ. Μίχαλος Πρόεδρος ΕΒΕΑ.

  1. Το πάνελ του 17ου Συνεδρίου της EEL που συζήτησε την Εθνική Στρατηγική για τα Logistics.
  2. Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, διευθύνων σύμβουλος των Super Market ΜΕΤΡΟ έδωσε μια από τις καλύτερες ομιλίες του διημέρου.
  3. Ακριβώς την ημέρα της Black Friday, όπου στις ΗΠΑ οι καταναλωτές ποδοπατήθηκαν στα σουπερμάρκετ, ο Μιχάλης Μπουρλάκης, καθηγητής Εφοδιαστικής Αλυσίδας στο Πανεπιστήμιο του Cranfieldμίλησε για τα νέα κανάλια πωλήσεων που ανθίζουν στην Αγγλία.

Ακριβώς την ημέρα της Black Friday, όπου στις ΗΠΑ οι καταναλωτές ποδοπατήθηκαν στα σουπερμάρκετ, ο Μιχάλης Μπουρλάκης, καθηγητής Εφοδιαστικής Αλυσίδας στο Πανεπιστήμιο του Cranfieldμίλησε για τα νέα κανάλια πωλήσεων που ανθίζουν στην Αγγλία.

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΕΛ - OPTILOG ADVISORY SERVICES ΠΡΩΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

Το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριό της συνδιοργανώνει η Ελληνική Εταιρεία Logistics με την OPTILOG Advisory Services, την Τρίτη 5 Μαΐου, από τις 17.00-18.30, με θέμα: «E-COMMERCE LOGISTICS: Lessons Learne...

H SARMED ΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ COVID-19

Η SARMED έχει καταφέρει σε αυτή την αναπάντεχη συγκυρία να υποστηρίζει απρόσκοπτα τους πελάτες της αναδεικνύοντας παράλληλα τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα. Η SARMED στηρίζει τους εργαζομένους της μ...

ΣΥΣΤΑΣΗ ΟΜΑΔΑΣ ΚΡΟΥΣΗΣ «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΨΥΧΟΥΣ & LOGISTICS

Η ΕΝΩΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΨΥΧΟΥΣ & LOGISTICS κατόπιν των εξελίξεων των τελευταίων ημερών σχετικά με τον κορωνοϊό (COVID -19), υλοποιεί Σχέδιο Δράσης προκειμένου να υποστηρίξει τους Επαγγελματίες της Εφοδια...

Κλείσιμο [X]