ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΟΣΧΟΥΡΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ, ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 27/11/2013

 

Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου

Ο Σωκράτης Μοσχούρης, επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς (ΠΑ.ΠΕΙ.) στο Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας, αισθάνεται πεπεισμένος ότι τα σύγχρονα στελέχη στους κλάδους των logistics και των προμηθειών είναι άρτια εξοπλισμένα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις των αγορών, ενώ την ίδια στιγμή πιστεύει ότι η χώρα δεν έχει χάσει την ευκαιρία να αποτελέσει διαμετακομιστικό κέντρο εμπορίου.

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με γενικό τίτλο «Οργάνωση και Διοίκηση Βιομηχανικών Συστημάτων» λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια, είναι διαπανεπιστημιακό (ΠΑ.ΠΕΙ. και ΕΜΠ - Σχολή Χημικών Μηχανικών) και έχει δύο ειδικεύσεις. Η μια ειδίκευση είναι «Συστήματα Εφοδιασμού και Διακίνησης Προϊόντων» και η δεύτερη ειδίκευση είναι «Συστήματα Διαχείρισης της Ενέργειας και Προστασίας Περιβάλλοντος». Πρόκειται για δύο δημοφιλείς ειδικεύσεις που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον μεγάλου αριθμού υποψηφίων μεταπτυχιακών σπουδαστών.

«Το ενδιαφέρον είναι αμείωτο. Υπάρχει μια ελαφρά κάμψη λόγω κρίσης, σε σχέση όμως με άλλα μεταπτυχιακά βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Θεωρούμαστε μάλιστα ιδιαίτερα πρωτοποριακοί στην Ελλάδα. Ήταν το πρώτο μεταπτυχιακό στον τομέα των logistics και παραμένει το καλύτερο» μας είπε. Εξηγεί μάλιστα ότι μέρος της αξίας του προγράμματος οφείλεται στο γεγονός ότι η απορρόφηση των σπουδαστών του στην αγορά είναι ιδιαίτερα υψηλή. Οι απόφοιτοι απορροφούνται κυρίως σε εταιρείες 3PL και στη βιομηχανία, στο κομμάτι των προμηθειών, των logistics και της παραγωγής. Αξίζει να σημειώσουμε ότι εδώ και αρκετά χρόνια, το μεταπτυχιακό έχει πετύχει μέσω συμφωνίας με την πολυεθνική εταιρεία SAP την εγκατάσταση συστημάτων της εταιρείας στους χώρους του Πανεπιστημίου, μέσω επίσημων αδειών, πρόγραμμα το οποίο διδάσκεται στους σπουδαστές του μεταπτυχιακού. Η γνώση του SAP θεωρείται σημαντικό πλεονέκτημα για όσους αναζητούν εργασία στο χώρο των logistics.

Οι σπουδαστές του μεταπτυχιακού επισκέφτηκαν στο πρόσφατο παρελθόν μεγάλες αποθήκες και χώρους logistics (όπως η μεγάλη αποθήκη της ΙΚΕΑ) προκειμένου οι σπουδαστές να λάβουν γνώση από πρώτο χέρι σχετικά με το πώς είναι οργανωμένο ένα κέντρο διανομής. «Η τάση είναι τα παιδιά να μην περιορίζονται σε γνώσεις που δίνονται από την έδρα αλλά μέσα από case studies να γνωρίσουν την αγορά. Σταθερός στόχος μας είναι να αυξήσουμε αυτές τις επισκέψεις» μας εξηγεί…

 

Τα logistics είναι σημαντικά

Ο Σ. Μοσχούρης πιστεύει πως, παρά τα όσα έχουν πλήξει τον κλάδο και σε πείσμα όσων ακούγονται, ο κλάδος των logistics έχει μέλλον μπροστά του. Παράλληλα, η ανάπτυξη των logistics εξυπηρετεί τον πάγιο στόχο της χώρας για μετατροπή της σε παγκόσμιο κόσμο διαμετακόμισης. «Θεωρώ ότι τα Logistics είναι πολύ σημαντικά στη λειτουργία των σημερινών οργανισμών, και σε επίπεδο κρατών και σε επίπεδο εταιρειών» μας λέει, και συνδέει άμεσα τα logistics με την προσπάθεια μείωσης του κόστους. «Η σωστή διαχείριση του supply chain management έχει διαπιστωθεί ότι οδηγεί σε σημαντική μείωση του κόστους του προϊόντος που διακινείται προς όφελος του καταναλωτή».

Σε ποια σημεία της αλυσίδας όμως υπάρχουν περιθώρια μείωσης του κόστους; Ευτυχώς σε πολλά, αφού σύμφωνα με το συνομιλητή μας δυνατότητες περιορισμού του κόστους υπάρχουν τόσο στις μεταφορές όσο και στην αποθήκευση, τη διανομή και τις προμήθειες. «Το πρώτο κομμάτι είναι μεταφορές· γι’ αυτό το λόγο εμφανίστηκαν οι συνδυασμένες μεταφορές» μας λέει ο καθηγητής και συμπληρώνει: «Δυνατότητες περιορισμού του κόστους υπάρχουν επίσης στο κομμάτι των προμηθειών μέσα από την εφαρμογή σύγχρονων τεχνικών επιλογής προμηθευτή και την ανάπτυξη μακροχρόνιων συνεργασιών ή συμμαχιών με προμηθευτές μέσα στην πανευρωπαϊκή αγορά, ειδικά με όσους είναι κρίσιμοι για την επιχείρηση κ.ά. Έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ροή υλικών από τον προμηθευτή προς την επιχείρηση για κρίσιμα υλικά της παραγωγικής διαδικασίας».

 

Προμήθειες

Η συζήτησή μας σχετικά με τις προμήθειες, οι οποίες άλλωστε αποτελούν το κεντρικό γνωστικό αντικείμενο του Σωκράτη Μοσχούρη, ξεκίνησε από τη διαπίστωση ότι αυτό το διάστημα οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επιδοθεί σε ατέρμονη αναζήτηση φθηνότερων συνεργατών, προκειμένου να περιορίσουν τα λειτουργικά τους κόστη. «Η κάθε επιχείρηση θα πρέπει πρώτα να εξετάσει πώς μπορεί να βελτιώσει τη συνεργασία της με τους προμηθευτές με τους οποίους ήδη συνεργάζεται· και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από καλύτερες διαπραγματεύσεις, μέσα από την αλλαγή της οπτικής γωνίας με την οποία βλέπουμε τους προμηθευτές» μας λέει ο Σ. Μοσχούρης. Τι σημαίνει όμως να ειδωθεί η συνεργασία από μια άλλη οπτική γωνία; «Στο παρελθόν οι περισσότερες επιχειρήσεις έβλεπαν τους προμηθευτές τους ως ανταγωνιστές» μας λέει ο επίκουρος καθηγητής στο ΠΑ.ΠΕΙ. και συμπληρώνει: «Οι επιχειρήσεις πίστευαν ότι για να κερδίσουν αυτές θα πρέπει αναγκαστικά να ζημιωθεί ο προμηθευτής. Σήμερα πλέον κυριαρχεί το win-win approach: Οι προμηθευτές πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν εταίροι».

Ο Σ. Μοσχούρης θεωρεί εξαιρετικά κρίσιμο παράγοντα τις διαπραγματεύσεις, όπως άλλωστε διδάσκεται και στο σχετικό μάθημα στα πλαίσια του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών. Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, κεντρική θέση έχει η επαναδιαπραγμάτευση μιας συμφωνίας λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες της αγοράς οι οποίες αλλάζουν συνεχώς. «Νομίζω ότι θα πρέπει να εστιαζόμαστε πρώτα στους υπάρχοντες προμηθευτές, επιμένει ο συνομιλητής μας· να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερες συμφωνίες με αυτούς –με αμοιβαίο όφελος πάντα– και στη συνέχεια, εάν διαπιστώσουμε ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλό, να αναζητούμε άλλους. Όχι δηλαδή αναζήτηση νέων προμηθευτών με το παραμικρό».

 

Στελέχη & τεχνολογία

Πώς μπορούν τα σύγχρονα στελέχη να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς και στον έντονο ανταγωνισμό που έχει αναπτυχθεί στον τομέα των προμηθειών; Ο συνομιλητής μας θεωρεί ότι η συνεχής ενημέρωση, η μελέτη των επαγγελματικών περιοδικών και η παρακολούθηση της νομοθεσίας είναι εξαιρετικά εφόδια στη δουλειά του σύγχρονου στελέχους προμηθειών. Ειδικά για τις συμβάσεις επιμένει ότι η συνεχής μελέτη τους είναι καθοριστική για την εύρυθμη λειτουργία της συνεργασίας ανάμεσα σε πελάτες και προμηθευτές.

Στο σημείο αυτό βάλαμε στη συζήτησή μας την τεχνολογία, καθώς τουλάχιστον από τη ζώσα αγορά, φαίνεται πως η χρήση της λύνει πολλά προβλήματα –και όχι μόνο… τεχνολογικά. «Η ικανότητα, η διαίσθηση και το μάτι του manager θα παίζουν πάντα σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων στο εσωτερικό μιας επιχείρησης, αλλά η τεχνολογία μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό υποστηρικτικό ρόλο· δεν θα πρέπει να λαμβάνονται πάντα όλα με βάση την τεχνολογία…» μας είπε ο συνομιλητής μας.

Θέτουμε στο συνομιλητή μας τη θέση που διατυπώνεται από αρκετές πλευρές αυτό το διάστημα ότι η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει μια πολύ αρνητική εικόνα για τον κόσμο της εργασίας και του ζητάμε να τοποθετηθεί. Δεν διστάζει να μας απαντήσει με τον τρόπο που θα περιμέναμε από έναν άνθρωπο της γνώσης, των πανεπιστημίων, της διδασκαλίας: «Ο άνθρωπος είναι το άλφα και το ωμέγα. Καλή η τεχνολογία· αν δεν υπάρχουν όμως οι άνθρωποι με τις κατάλληλες γνώσεις και την απαιτούμενη εμπειρία δεν μπορεί να λειτουργήσει καμία επιχείρηση».

 

 

 

MANAGEMENT

SUPPLY CHAIN AWARDS 2020, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ EΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ, ΣΤΑ LOGISTICS ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Διανύοντας μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις για τον κλάδο, τα Supply Chain Awards 2020 πρόκειται να αναδείξουν τους κορυφαίους της εφοδιαστικής αλυσίδας, των Logistics και των μεταφορών, για 5η χρονιά. Σ...

ON LINE ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ YES FORUM ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο 10ος διαδικτυακός ανοιχτός διάλογος του YES FORUM πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου, ολοκληρώνοντας έτσι, εν όψει του Αυγούστου, την πρωτοβουλία της ομάδας, η οποία «γεννήθηκε» το Μάρτιο, εξαιτίας ...

«GREECE MEETS GERMANY» ΣΤΗΝ 85Η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Γερμανικοί όμιλοι και θυγατρικές τους στην Ελλάδα, φορείς της παραγωγής και του εμπορίου καθώς και της ελληνογερμανικής συνεργασίας, υπουργεία και φορείς του γερμανικού Δημοσίου, μελετητικά και ερευνη...

Κλείσιμο [X]