ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΕΒΕ & ΕΝΩΣΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΕΩΝ/ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΙΡΑΚ)

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 18/02/2014

 

Υπογράφηκε πρόσφατα από το Επίτιμο Μέλος ΔΣ του ΣΕΒΕ Παντελή Αντάρ Πρωτόκολλο Συνεργασίας με τον Shekh Mustafa Abdulla, Πρόεδρο του Union of Importers-Exporters of the Kurdistan Region-Iraq.

Οι δύο φορείς θα έχουν συνεργασία για την ανάπτυξη των εμπορικο-οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών με ανταλλαγή επιχειρηματικών πληροφοριών αλλά και διοργάνωση  επιχειρηματικών αποστολών στο Ιρακινό Κουρδιστάν και στην Ελλάδα.

Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αποστολής εκπροσώπων επιχειρηματικών φορέων, η οποία συνδιοργανώθηκε από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και το Γραφείο της Αν. Γενικής Γραμματέα ΔΟΣ και ΑΣ του ΥΠΕΞ στη Θεσσαλονίκη, με τη σύμπραξη του Γραφείου ΟΕΥ στο Ερμπίλ.

Το Ερμπίλ είναι η πρωτεύουσα του αυτονομημένου τμήματος του βόρειου Ιράκ, του Κουρδιστάν, μιας χώρας 40.000 τ. χλμ και πληθυσμού 5.300.000, ο οποίος αυξάνεται με ρυθμό 3% ετησίως. Το 2011 και το 2012 η ανάπτυξη στο Κουρδιστάν ήταν 12%. ενώ για την επόμενη πενταετία στόχος είναι ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης να είναι 8%. Το κατά κεφαλήν εισόδημα το 2011 ήταν 4.450 δολ., αυξημένο 1.400% από το 2003. Οι στεγαστικές ανάγκες σημειώνουν συνεχή άνοδο, λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου. Άλλοι τομείς με επενδυτικό ενδιαφέρον είναι η υγεία, η γεωργία, η βιομηχανία και ο τουρισμός. Για το 2014 το Ερμπίλ έχει κηρυχθεί τουριστική πρωτεύουσα του αραβικού κόσμου, ενώ όλες οι γνωστές αλυσίδες ξενοδοχείων δίνουν το παρόν.

Στο χαιρετισμό του ο κ. Αντάρ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Ελληνικού Γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων στο Ερμπίλ και τον κ. Νικ. Δούκα Γραμ. ΟΕΥ Α΄, το οποίο οργάνωσε τη σημαντική αυτή εκδήλωση, ανοίγοντας τις πύλες επικοινωνίας για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ιρακινό Κουρδιστάν. Ανέφερε επίσης ότι η χρονική στιγμή της εκδήλωσης αυτής είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα, δεδομένου ότι κύριος στόχος της χώρας και όλων μας είναι η ενίσχυση των εξαγωγών μας στις διεθνείς αγορές για να βγούμε από την κρίση, σε μια υγιή τροχιά ανάπτυξης.

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Κ. ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟ VIOLETA BULC

Το ρόλο της ναυτιλίας στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο δίκτυο μεταφοράς αγαθών και στην ενίσχυση των παραμέτρων εκείνων που αναδεικνύουν αυτόν το ρόλο, υπογράμμισε ο Υπου...

ΠΛΩΡΗ ΤΟΥ ΟΛΠ ΓΙΑ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Σπάζοντας το όριο των 5 εκατ. TEU, ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά έρχεται πολύ κοντά στην πρώτη θέση στη Μεσόγειο στον τομέα της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων....

ΣΕΒ: ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών από επιχειρήσεις – μέλη του, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ (Τετάρτη, 30/10/2019), το εργαστήριο ExportReady Master με θέμα: «Στρατηγικές και Πρακτικές Διείσ...