ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

«Το προσωπικό της επιχείρησης μετακομίσεων πρέπει να είναι εξειδικευμένο, με τεχνικές γνώσεις και πολυετή πείρα, και όχι ανειδίκευτοι μεταφορείς, απλοί εργάτες εμπορευματοκιβωτίων» υποστηρίζει ο Σέργιος Μίχος της Allied Pickfords.

ΣΕΡΓΙΟ ΜΙΧΟ [ALLIED PICKFORDS GREECE]: «ΣΚΗΝΟΘΕΤΩΝΤΑΣ» ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 20/02/2014

 

Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου

Η νέα κινητικότητα των τελευταίων ετών, συνδεδεμένη άμεσα με μια νέα εσωτερική κι εξωτερική «μετανάστευση», δημιουργεί νέες μεταφορικές ανάγκες. Η Allied Pickfords Greece είναι εδώ για να τις καλύψει, κι ο Σέργιος Μίχος μάς εξηγεί το πώς τα καταφέρνει.

H Allied Pickfords διατηρεί σήμερα δίκτυο με περισσότερα από 800 γραφεία σε πάνω από 40 χώρες και αντιπροσώπους σε πάνω από 135 χώρες. Στο πελατολόγιό της βρίσκονται μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες, πρεσβείες, ελληνικές και ξένες τράπεζες, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.ά. Στην Ελλάδα η εταιρεία ιδρύθηκε το 2003 κι έκτοτε έχει σταθερή ανάπτυξη, ακολουθώντας πολιτική μηδενικού δανεισμού. Το κύριο αντικείμενο εργασιών της είναι η διεθνής μετακόμιση.

Το L&M επισκέφτηκε το Σέργιο Μίχο, επικεφαλής της Allied Pickfords στην Ελλάδα, στην έδρα της εταιρείας στο Κολωνάκι, και είχε μαζί του μια μακρά και ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις μεταφορές και τις μετακομίσεις (στις οποίες ειδικεύεται η Allied Pickfords) αλλά καιγια την ευρύτερη επιχειρηματική και οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Το στέλεχος της πολυεθνικής είναι μάλλον αισιόδοξο –αν και ζει μέσα σε έναν κλάδο που υφίσταται τις επιπτώσεις της κρίσης– και θεωρεί ότι η χώρα έχει τις δυνατότητες να ξεφύγει από την ύφεση και να παίξει έναν πιο προβεβλημένο ρόλο στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά των μετακομίσεων;

Η κρίση ωθεί σήμερα τους Έλληνες να επιλέγουν την μετεγκατάσταση εντός Ελλάδος αλλά και στο εξωτερικό σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό. Μεγάλος αριθμός πολιτών εγκαταλείπει τα αστικά κέντρα και μετακινείται στην επαρχία. Άλλο κομμάτι του πληθυσμού που διαμένει σε πολυτελή διαμερίσματα στα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής μετακινείται σε περιοχές εντός πόλης με χαμηλότερο κόστος ζωής. Σε πολλές περιπτώσεις πολίτες μετακομίζουν εντός της ίδιας πολυτελούς περιοχής, αλλά σε φθηνότερο σπίτι. Έχουμε και ένα μεγάλο ποσοστό Ελλήνων και ξένων που διαμένουν στη Ελλάδα και μετακινούνται στο εξωτερικό, κυρίως για την ανεύρεση νέας εργασίας αλλά και καλύτερου βιοτικού επιπέδου. Και πού πάνε όλοι αυτοί οι άνθρωποι;

Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται αυξημένη μετεγκατάσταση προς χώρες της Ε.Ε., αλλά και προς την Αμερική, τον Καναδά και την Αυστραλία, καθώς και προς κάποιες ασιατικές χώρες. Τα μεγαλύτερα ποσοστά από τις ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζουν η Ελβετία, η Αγγλία, η Γερμανία και η Ολλανδία. Επίσης και η Αυστραλία είναι πολύ δημοφιλής προορισμός λόγω της ομογένειας, που βοηθάει στην ανεύρεση εργασίας. Από τις χώρες της Ασίας, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον και για πόλεις της Κίνας όπως η Σαγκάη· ενδιαφέρον το οποίο αναμένεται να ενταθεί τους προσεχείς μήνες.

Αυτό θα πρέπει να σας φέρνει κέρδη…

Η αύξηση στις τοπικές και διεθνείς μετακομίσεις δεν σημαίνει αυτομάτως τεράστια κέρδη για τις εταιρείες μετακομίσεων. Η χρυσή περίοδος των μετακομίσεων 2004 - 2007 δεν συγκρίνεται με το σήμερα. Οι άνθρωποι σε πολλές περιπτώσεις συσκευάζουν οι ίδιοι όλη την οικοσκευή ή μέρος της για να μειώσουν το κόστος. Μας ζητούν να φορτώσουν μόνοι τους την οικοσκευή τους στα φορτηγά μας, ώστε να τους δοθεί μια έκπτωση, ενώ η υπηρεσία της αποσυσκευασίας γίνεται σε πολλές περιπτώσεις από τον πελάτη, για μείωση του κόστους. Υπάρχουν περιπτώσεις υποψήφιων πελατών που ζητούν και λαμβάνουν 8 ή και 10 προσφορές για να συγκρίνουν τιμές.

Σε Κολωνάκι, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη κ.ά. κυκλοφορούν παράνομα μικρά ανοιχτά και κλειστά φορτηγάκια με ΙΧ πινακίδες και εργάτες που δεν είναι επαγγελματίες μεταφορείς, εκτελώντας ανασφαλείς μετακομίσεις. Το περιθώριο κέρδους έχει μειωθεί ενώ ταυτόχρονα τα λειτουργικά έξοδα αυξάνονται. Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση στις τιμές των καυσίμων, που αποτελούν πονοκέφαλο όλων των εταιρειών του κλάδου που έχουν στη ιδιοκτησία τους φορτηγά.

Πώς έχει διαμορφωθεί το κόστος σε μια σύγχρονη μετακόμιση;

Η μετακόμιση σήμερα απαιτεί σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και εκπαιδευμένο προσωπικό. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο σωστό προγραμματισμό, τη σύντομη και ασφαλή ολοκλήρωση της συσκευασίας, της φόρτωσης και παράδοσης με μηδενικές φθορές, ακόμη και στα ασήμαντα αντικείμενα. Αδιαμφισβήτητα, το κόστος μιας σύνθετης μετακόμισης σήμερα είναι υψηλότερο σε σχέση με το χτες· αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι σε αυτό συντελούν η υψηλή αξία ορισμένων αντικειμένων των οικοσκευών, τα ασφάλιστρα πάσης φύσεως, η ταχύτητα μεταφοράς, τα υψηλά κόστη καυσίμων, καθώς και οι εξειδικευμένες απαιτήσεις που έχουν οι πελάτες.

Τι μπορεί να επηρεάσει την τελική τιμή;

Η ποιότητα των υπηρεσιών της μεταφορικής εταιρείας, το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην έναρξη των διαπραγματεύσεων και την ημερομηνία της μετακόμισης, αλλά και η πειθώ και η διαπραγματευτική ικανότητα. Το τελικό κόστος υπολογίζεται με τις προδιαγραφές της κάθε εταιρείας και τον ανταγωνισμό. Στην πράξη όμως τα κύρια στοιχεία που καθορίζουν το τελικό κόστος της μετακόμισης είναι ο όγκος και η αξία των αντικειμένων που πρόκειται να μεταφερθούν, η απόσταση ανάμεσα στα δύο σημεία αναχώρησης - παράδοσης, ή η χώρα προορισμού (με τις όποιες ιδιαιτερότητες ρίσκου ασφαλούς διέλευσης), το μέσο μεταφοράς που θα χρησιμοποιηθεί, οι πιθανές μεταφορτώσεις λόγω ρυμοτομικών δυσχερειών, η χρήση αναβατορίου και γερανού, διοικητικές άδειες (π.χ. Δήμου) για την προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας στο δρόμο όπου πραγματοποιείται η μετακόμιση, οι ειδικές σύνθετες ξυλοκατασκευές για εύθραυστα αντικείμενα, η ανάγκη ειδικού συνεργείου για επανατοποθέτηση και λειτουργία σύνθετων τεχνολογικά αντικειμένων κ.ά.

800 γραφεία σε πάνω από 40 χώρες και αντιπρόσωποι σε πάνω από 135 χώρες. Η Allied Pickfords είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες μετακομίσεων του κόσμου.

Ποια είναι η θέση της εταιρείας σας μέσα σε αυτή την αγορά;

Η Allied Pickfords προσπαθεί για τη συνεχή εκπαίδευση των υπαλλήλων ώστε να μειωθεί το διαχειριστικό κόστος, παρέχοντας πλήρη ασφάλεια της οικοσκευής και των εργαζομένων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ασφάλεια των αντικειμένων, στο χρόνο παράδοσης και στην ικανοποίηση των απαιτήσεων του πελάτη μας. Η εταιρεία σε τακτά χρονικά διαστήματα αξιολογεί όλους τους προμηθευτές και συνεργάτες της. Η επιλογή γίνεται με κριτήρια διεθνών στάνταρ αξιολόγησης, όπως είναι αναφορές από προηγούμενες συνεργασίες και προμήθειες, συνεπής ποσοτική και ποιοτική παράδοση παραγγελιών στη συμφωνηθείσα τιμή, υψηλή ποιότητα στα προϊόντα και στις υπηρεσίες, συνεργασιμότητα με τους πελάτες κτλ. Η εταιρεία μας έχει πολιτική ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας και κυρίως των χάρτινων και ξύλινων κυτίων, κάτι που στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ενταθεί, με στόχο αφενός μεν την εξοικονόμηση πόρων και αφετέρου την προστασία του περιβάλλοντος.

Ποιες είναι οι κυριότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζετε καθημερινά;

Σήμερα η μετακόμιση δεν περιορίζεται στην απλή μεταφορά κάποιων αντικειμένων ή ολόκληρης οικοσκευής, αλλά αποσκοπεί στην πλήρη και ασφαλή μετεγκατάσταση ενός σπιτικού ή ενός επαγγελματικού χώρου. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλες και συχνά αξεπέραστες· κι εκεί κρίνεται η ευρηματικότητα και το κύρος του επαγγελματία στο χώρο. Από τη στιγμή της υπογραφής του συμβολαίου συνεργασίας απαιτείται να βρισκόμαστε σε διαρκή εγρήγορση, μέχρι και την ολοκλήρωση της συνεργασίας. Κάθε μεταφορά για εμάς είναι σαν ένα θεατρικό έργο όπου αν δεν συμβάλλουν όλοι, συγγραφέας, σκηνοθέτης, ηθοποιοί, τεχνολογία, μουσικοί, ο θεατής φεύγει δυσαρεστημένος.

Σας ενοχλούν οι καθυστερήσεις;

Οι καθυστερήσεις μειώνουν την αξιοπιστία της εταιρείας απέναντι στους πελάτες και στην υπόλοιπη αγορά, δεδομένου ότι συχνά λειτουργούμε και ως υπεργολάβοι μεγάλων και αξιόπιστων διεθνών ομίλων μεταφορών.

Άρα ο προγραμματισμός είναι σημαντικός…

Ο επιμελής προγραμματισμός αποτελεί βασική προϋπόθεση περιορισμού του κόστους. Απαιτείται να υπάρχει άμεση συνεργασία με πάσης φύσεως μεταφορικό μέσο, το οποίο σχετίζεται άμεσα με τις δραστηριότητές μας. Οποιαδήποτε ανακριβής πληροφορία μας δοθεί σχετικά με δρομολόγια, αναχωρήσεις ή αφίξεις, θα δημιουργήσει πρόβλημα στον προγραμματισμό της μετακόμισης. Καθημερινά λοιπόν παρακολουθούμε τα μέσα μεταφοράς εντός και εκτός της Ελλάδας και τους παράγοντες που μπορεί να δημιουργήσουν ανωμαλία στο πρόγραμμά τους. Οι απεργίες π.χ. πλοίων, φορτηγών, ναυτεργατών, τελωνειακών υπαλλήλων κτλ., είναι σχεδόν πάντα καταστροφικές, καθώς προκαλούν καθυστερήσεις που δύσκολα μπορούμε να τις διαχειριστούμε και τις περισσότερες φορές μεταφράζονται σε οικονομική ζημιά. Πάνω από όλα, όμως, αυτό που πραγματικά και ουσιαστικά θίγεται είναι η αξιοπιστία της εταιρείας μας, χωρίς ωστόσο αυτή να έχει μερίδιο ευθύνης.

Η μεταφορά θέλει χέρια. Τι γνώμη έχετε για το ανθρώπινο δυναμικό;

Το προσωπικό της επιχείρησης που θα αναλάβει την εκτέλεση της μεταφοράς πρέπει να είναι εξειδικευμένο, με τεχνικές γνώσεις και πολυετή πείρα στον τομέα των μετακομίσεων και όχι ανειδίκευτοι μεταφορείς, απλοί εργάτες εμπορευματοκιβωτίων. Είναι σημαντική η συμμετοχή τεχνιτών με άρτια γνώση διαφόρων ειδικοτήτων, όπως είναι συσκευαστές, οδηγοί διαφόρων τύπων φορτηγών, χειριστές μηχανημάτων αλλά και ψυκτικοί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ηλεκτρονικοί κ.ά. Η καλή συνεργασία όλων των τεχνιτών, η γνώση της ευαισθησίας και της ποιότητας των διαφόρων ειδών και η σωστή εκτίμηση των συνθηκών δυσκολίας σε κάθε περίπτωση, εξασφαλίζουν τη επιτυχία της μετακόμισης. Η επιχείρηση πρέπει επίσης να διαθέτει τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό: Για τη αποσυναρμολόγηση και επανασυναρμολόγηση επίπλων χρειάζονται κατάλληλα εργαλεία· το ίδιο ισχύει και για την αποσύνδεση και επανασύνδεση ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών.

Η συσκευασίες πρέπει να παίζουν σημαντικό ρόλο…

Για τη σωστή συσκευασία του οικιακού ή επαγγελματικού εξοπλισμού απαιτούνται ειδικά υλικά. Σήμερα χρησιμοποιούνται υλικά όπως το ενισχυμένο αεροχάρτ και αεροπλάστ, ειδικές θήκες για στρώματα, ενισχυμένες θήκες για καναπέδες, πολλών τύπων χαρτοκιβώτια, πλαστικά και ξύλινα κιβώτια, ειδικά διαμορφωμέμα κιβώτια-ντουλάπες μεταφοράς ενδυμάτων, κιβώτια-θήκες για πιάτα και ποτήρια κ.ά. Για την άνετη και ασφαλή μεταφορά απαιτείται η χρήση διαφόρων βοηθητικών μέσων και οχημάτων, όπως κλαρκ, παλετοφόρα και χειροκίνητα καρότσια διαφόρων τύπβν, ανυψωτικά, γερανοφόρα και ειδικά φορτηγά και άλλα οχήματα κλειστού τύπου.

Πώς επηρεάζει τη μετακόμιση ο τελικός προορισμός;

Είναι σημαντικό να υπάρχει γνώση της χώρας προορισμού και κυρίως των νόμων που διέπουν την εισαγωγή προσωπικών ειδών. Η εισαγωγή αλκοολούχων προϊόντων π.χ. απαγορεύεται ρητά στις χώρες της Μέσης Ανατολής, και τυχόν λάθος μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες· ακόμα και την κατάσχεση της οικοσκευής. Είναι σημαντικό να υπάρχει δίκτυο συνεργατών σε κάθε χώρα για την ομαλή διεκπεραίωση της εισαγωγής και παράδοσης της οικοσκευής.

Η μετακόμιση δεν περιορίζεται στην απλή μεταφορά κάποιων αντικειμένων ή ολόκληρης οικοσκευής, αλλά στην πλήρη και ασφαλή μετεγκατάσταση ενός σπιτικού ή ενός επαγγελματικού χώρου.

 

 

ΟΔΙΚΕΣ

ΕΛΣΤΑΤ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΔΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ – ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΚΦΟΡΤΩΣΕΙΣ

Τα αποτελέσματα της έρευνας οδικών εμπορευματικών μεταφορών για το πρώτο τρίμηνο του 2019 ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)....

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΕΥΦΥΟΥΣ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΤΑΧΟΓΡΑΦΟΥ

Εντός του Αυγούστου 2019 αναμένεται να ξεκινήσει η προμήθεια καρτών ψηφιακού ταχογράφου, σύμφωνα με εγκύκλιο που εκδόθηκε από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Θάνο Βούρδα....

ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ: ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΧΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του after sales και οι νέες τεχνολογίες της “Volvo Trucks” ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία «Αδελφ...

Κλείσιμο [X]