ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

Ο Κώστας Πούλος στο βήμα του 16ου Πανελληνίου Συνεδρίου Logistics που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Logistics, το Νοέμβριο του 2012, στο Ζάππειο Μέγαρο.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΟΥΛΟΣ (ATHENTIS CONSULTING): ΖΟΥΜΕ ΤΗΝ «ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΥΚΟΛΙΑΣ»

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 28/05/2014

 

Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου

 

Η κορυφαία αμερικανική εταιρεία Infor αντιπροσωπεύεται στην Ελλάδα από μια δυναμική εταιρεία πληροφορικής και συμβουλευτικών υπηρεσιών, και δύο στελέχη της μας παρουσιάζουν τις απόψεις τους για το σύγχρονο επιχειρείν, τα logistics και το ρόλο του λογισμικού σε μια αγορά που αν και «ακίνητη», εντούτοις αλλάζει εντυπωσιακά γρήγορα.

Η Athentis Consulting είναι εξουσιοδοτημένος στρατηγικός συνεργάτης της Infor για την Ελλάδα και την Κύπρο. Η δεύτερη είναι μια από τις πιο δυναμικές αμερικανικές επιχειρήσεις σχεδιασμού λογισμικού, η οποία δημιουργήθηκε πριν από περίπου μια δεκαετία από στελέχη που προέρχονταν από την Oracle.

 

Στην Ελλάδα η εταιρεία αντιπροσωπεύεται από ένα δυναμικό γραφείο συμβούλων με επικεφαλής τον Κώστα Πούλο. Το γραφείο της Αθήνας, της πολυεθνικής εταιρείας ονομάστηκε απλώς… Athentis Consulting, και μέσα σε λίγα χρόνια έχει κατακτήσει μια ζηλευτή θέση στην ελληνική αγορά. Η εταιρεία, πάντα σε συνεργασία με την πολυεθνική μητρική, προσφέρει σε επιχειρήσεις με εθνική και διεθνή παρουσία ολοκληρωμένες λύσεις βασισμένες στη σουίτα επιχειρησιακών εφαρμογών Infor M3 (Make, Move, Maintain).

Η διαφοροποίηση των λύσεων της εταιρείας έγκειται, σύμφωνα με τον Κ. Πούλο, στην ευελιξία, στη στοχευμένη λειτουργικότητα και στη δυνατότητα πλήρους ολοκλήρωσης των εφαρμογών που παρέχει στους πελάτες της.Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η δραστική μείωση του συνολικού κόστους κτήσης της προσφερόμενης λύσης, αλλά και η σημαντική μείωση του χρόνου απόσβεσης της επένδυσης. Το L&M επισκέφτηκε τα γραφεία της Athentis Consulting και συνομίλησε με τον Κ. Πούλο  για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, που άπτονται όχι μόνο της πληροφορικής αλλά και της επιχειρηματικότητας ως ενιαίου συνόλου στη σύγχρονη Ελλάδα. Στη συνέχεια καταγράφονται οι απόψεις του για μια σειρά θέματα.

 

Πληροφορική

«Πιστεύουμε ότι τα logistics δεν περιορίζονται στους αποθηκευτικούς χώρους και τα γραφεία ενός οργανισμού αλλά ξεκινάνε από τις πρώτες ύλες των προμηθευτών και καταλήγουν στις αποθήκες και στα ράφια των πελατών. Η εστιασμένη στα όρια της επιχείρησης εικόνα είναι πολύ περιορισμένη. Ο ρόλος της πληροφορικής είναι να δώσει την ολοκληρωμένη εικόνα και η δουλειά μας είναι να δώσουμε στον πελάτη αυτή την πλατιά εικόνα της αγοράς».

 

Intelligence Open Network. Infor ΙΟΝ

«Στη σύγχρονη πληροφορική, συχνά οι επιμέρους νησίδες δουλεύουν καλά, αλλά η επικοινωνία μεταξύ τμημάτων ή επιχειρήσεων είναι αυτή που δημιουργεί συνήθως καθυστερήσεις και ασυνέχεια. Το Intelligence Open Network είναι μια απάντηση στα συνήθη προβλήματα ασυνέχειας στη ροή επιχειρηματικών πληροφοριών και δεδομένων.  Συνδέουμε πάνω σε αυτή την πλατφόρμα διαφορετικές μεταξύ τους εφαρμογές, όπως των προμηθευτών, έτσι ώστε να μπορούν να βλέπουν πράγματα μέσα στο δικό τους οργανισμό –αυτό ισχύει και για τους πελάτες. Στην πράξη πρόκειται για επικοινωνία μεταξύ διαφορετικών μερών με πολύ χαλαρό τρόπο, χωρίς να χρειάζεται ο καθένας να επεμβαίνει πάνω στις δικές του εφαρμογές –κάτι που είναι ακριβό, δύσκολο και απαιτεί συνεννοήσεις. Με έναν ενιαίο standard τρόπο μπορούμε να κάνουμε πιο «ομαλούς» τους κόμβους επικοινωνίας, εντός κι εκτός οργανισμού».

 

Τάσεις στην πληροφορική

«Η σύγχρονη τάση στην πληροφορική είναι όλη η πληροφορική να είναι «service»· να μη νοιάζεται ο χρήστης πού βρίσκονται τα μηχανήματα, ποιο λειτουργικό σύστημα χρησιμοποιείται, ποιος παίρνει back up κλπ. Κι αν αυτό μπορεί να γίνει για μια επιχείρηση, μπορεί να γίνει για τους πελάτες και τους προμηθευτές της: Στην πράξη λοιπόν χρειαζόμαστε μια τεχνολογία η οποία να προσφέρει όλα τα επιμέρους τεχνολογικά κομμάτια, ένα σύνολο υπηρεσιών.

»Υπάρχουν πολλές μετρήσεις που προβλέπουν ότι μετά το 2020 τα τμήματα μηχανοργάνωσης θα είναι κατ’ ελάχιστο στελεχωμένα. Δεν θα υπάρχει ο όγκος των υπηρεσιών εκείνος που σήμερα καθιστά αναγκαία την ύπαρξή τους. Οι μηχανές θα είναι εκτός εταιρειών, και λίγοι οργανισμοί θα έχουν δική τους υποδομή. Είναι κάτι που το βλέπουμε και στη δική μας καθημερινότητα, καθώς π.χ. οι φωτογραφίες μας στο κινητό τηλέφωνο δεν είναι αποθηκευμένες σε αυτό αλλά στο «σύννεφο»… Υπάρχει ισχυρή τάση για mobility: Είναι κατ’ αρχήν θέμα ευχρηστίας, το οποίο άλλωστε είναι το υπ’ αριθμόν ένα πλεονέκτημα της πληροφορικής. Ζούμε "την επανάσταση της ευκολίας"».

 

Νέα τεχνολογία & κέρδη

«Η χρήση της νέας τεχνολογίας ασφαλώς και δημιουργεί κέρδη. Τα κέρδη προκύπτουν από τρεις πηγές: Καταρχήν από την απελευθέρωση κεφαλαίου αφού δεν εκταμιεύονται μεγάλα κεφάλα στην αρχική επένδυση ούτε δεσμεύονται για την επένδυση αυτή. Έτσι, όταν ένας χρήστης διαπιστώσει ότι αυτή η τεχνολογία δεν τον εξυπηρετεί, τη διακόπτει και αλλάζει πάροχο.

»Δεύτερο πλεονέκτημα και πηγή κερδών είναι το γεγονός ότι εκπαίδευση των χρηστών είναι πολύ χρονοβόρα στην περίπτωση που μια εταιρεία χρησιμοποιεί αμιγώς δική της τεχνολογία. Αντίθετα με την ενιαία πληροφορική, οι χρήστες είναι εκπαιδευμένοι σε βασικές έννοιες όπως το chat, το tweet, το e-mail, το Facebook, με αποτέλεσμα να εντάσσονται γρηγορότερα στη λογική του συστήματος.

»Τρίτη πηγή κέρδους αποτελεί το γεγονός ότι όσο μεγαλώνει η κοινότητα των χρηστών, η χρήση γίνεται φθηνότερη. Και η κοινότητα μεγαλώνει και θα μεγαλώνει με ετερογενείς σκοπούς. Θυμηθείτε πόσο ακριβότερα ήταν πριν 1-2 χρόνια οι ταμπλέτες και τα έξυπνα τηλέφωνα.

»Φέτος στην Ελλάδα της κρίσης ένας εκδοτικός οργανισμός δίνει δωρεάν τις ταμπλέτες με τη συνδρομή σε ένα πακέτο ηλεκτρονικών κι έντυπων μέσων! Δίνουν λοιπόν ένα μηχάνημα για να διαβάζει ο χρήστης την εφημερίδα, αλλά το μηχάνημα αυτό μπορεί να κάνει μέχρι και picking ή παραγγελειοληψία!».

 

Ο κλάδος των logistics

«Στην Ελλάδα ζήσαμε ένα μεγάλο διάστημα "φούσκας" στα logistics· υπερτιμήθηκαν, αν και είναι αντικειμενικά πολύ σημαντικός ο ρόλος τους. Οι επιχειρηματίες έζησαν μεγάλη marketing πίεση για να πειστούν για την αξία και το ρόλο της αποθήκης. Ήταν εν μέρει σωστό, αφού άλλαξε η εικόνα που είχαν για την αποθήκη, αλλά φτάσαμε στην υπερβολή. Σήμερα ζούμε κατάσταση εξισορρόπησης. Από την άλλη, ανδρώθηκαν ικανότατα στελέχη στα logistics που αναγνωρίστηκε η δουλειά τους και αναλαμβάνουν πλέον ανώτερες θέσεις μέσα στους διοικητικούς μηχανισμούς. Η χώρα έχει το πλεονέκτημα της θέσης· και αν δεχτούμε αυτό που λένε οι Αμερικανοί περί location, έχουμε ήδη… τοποθετηθεί σωστά. Τα δύο τελευταία χρόνια ζούμε την αβεβαιότητα· δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει όλο αυτό».

 

Η αξία του διαμετακομιστικού έργου

«Γνωρίζω ότι κάποιοι αμφισβητούν την αξία του. Το διαμετακομιστικό έργο όμως εξελίσσει στελέχη και αναπτύσσει τεχνογνωσία. Αυτό ως δευτερεύον προϊόν είναι πολύ σημαντικό, και μπορεί μέχρι και να «πουληθεί» ως τεχνογνωσία, να αποτελέσει δηλαδή αυτόνομο προϊόν όπως το παράγουν και το πωλούν οι Ολλανδοί. Εννοείται ότι πρέπει επίσης να αναπτυχθεί ο πρωτογενής και δευτερογενής τομέας στην Ελλάδα, και μάλιστα να μπορέσει να διακινηθεί άμεσα, με ασφάλεια και φθηνά. Όταν θα έρθει η ποιοτική και καλά συσκευασμένη ελληνική παραγωγή, π.χ. ένα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τότε θα πρέπει να υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα logistics για να διακινήσει αυτό το προϊόν στο εξωτερικό.

»Με το κόστος που υπάρχει σήμερα, συχνά το προϊόν χάνει «μέσα από τη χώρα του» στην προσπάθεια να βγει έξω. Από την άλλη, αν δεν υπάρχει πρωτογενής παραγωγή, τι να εξυπηρετήσουν τα logistics στην Ελλάδα; Το διαμετακομιστικό δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται όμως αρνητικά…».

 

Πληροφορική ή απολύσεις;

«Φταίνε δυστυχώς ορισμένοι επαγγελματίες του χώρου μας οι οποίοι επί μακρόν παρουσίαζαν την πληροφορική στους επιχειρηματίες ως λύση για τη μείωση του εργατικού κόστους. Είναι ένα στερεότυπο. Οι σύγχρονοι επιχειρηματίες είναι πλέον γνώστες της τεχνολογίας, είναι οι ίδιοι χρήστες προηγμένων συσκευών και γνωρίζουν ότι η πραγματική αξία της πληροφορικής βρίσκεται αλλού.  Πληροφορική σημαίνει έγκυρη, άμεση και αξιοποιήσιμη λεπτομερής πληροφορία. Γνωρίζουν επίσης τι πλήρωσαν και τι πήραν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επίσης παρακολουθούν τη διεθνή πραγματικότητα και γνωρίζουν ότι όταν δεν έχεις άπειρο και φθηνό εργατικό προσωπικό, όταν δεν έχεις εγχώριες και φθηνές πρώτες ύλες, όταν δεν έχεις μια τεράστια αγορά να σε υποστηρίζει, τότε θα πρέπει να επενδύσεις σε τεχνολογία για να είσαι ανταγωνιστικός.

»Η μόνη μας ελπίδα είναι να είμαστε ακριβείς σε ό,τι υποσχόμαστε και παράγουμε, ακριβείς στα περιθώρια λάθους ή κέρδους που υπάρχουν κλπ. Κάποτε αυτά τα κάλυπτε η «μαγκιά» ή το «μάτι» του επιχειρηματία. Σήμερα κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό –ειδικά σε ένα περιβάλλον που οικονομικά δεν ανθεί…».

 

Η παρατεταμένη ύφεση

«Το κυριότερο πρόβλημα της αγοράς είναι η έλλειψη χρηματοδότησης. Υπάρχουν πολλές ανάγκες τεχνολογίας αυτή τη στιγμή, οι οποίες συσσωρεύονται μάλιστα στο εσωτερικό των επιχειρήσεων. Οι εταιρείες αναγνωρίζουν το πρόβλημα αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να επενδύσουν, διότι οι μηχανές είναι στο… ρελαντί. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα «αφρικανοποιείται». Η Αφρική είναι ήπειρος με πλούτο πρώτων υλών κι έχει νεανικό πληθυσμό· παρ’ όλα αυτά, κάθε χρόνος που περνάει μεγαλώνει κατά περίπου 10% η απόστασή της από τις ανεπτυγμένες χώρες. Κι ο κύριος λόγος γι’ αυτό είναι το κενό τεχνολογίας που υφίσταται η Αφρική.

»Οι ευρωπαϊκοί σχεδιασμοί –που μάλιστα προϋποθέτουν την κουλτούρα και τη χρήση τεχνολογίας– επιταχύνουν την πρόοδο των λαών που συμμετέχουν στις διεργασίες αυτές, ενώ εμείς, κινούμενοι προς την Αφρική, μεγαλώνουμε την απόστασή μας από την Ευρώπη. Όσο μάλιστα τα πράγματα παραμένουν ακίνητα, η απόσταση αυτή μεγαλώνει.  Είμαι αισιόδοξος όμως ότι το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, το οποίο είναι αξιόλογο, θα κρατήσει τη χώρα σε ευρωπαϊκή τροχιά».

 

 

MANAGEMENT

SUPPLY CHAIN AWARDS 2020, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ EΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ, ΣΤΑ LOGISTICS ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Διανύοντας μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις για τον κλάδο, τα Supply Chain Awards 2020 πρόκειται να αναδείξουν τους κορυφαίους της εφοδιαστικής αλυσίδας, των Logistics και των μεταφορών, για 5η χρονιά. Σ...

ON LINE ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ YES FORUM ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο 10ος διαδικτυακός ανοιχτός διάλογος του YES FORUM πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου, ολοκληρώνοντας έτσι, εν όψει του Αυγούστου, την πρωτοβουλία της ομάδας, η οποία «γεννήθηκε» το Μάρτιο, εξαιτίας ...

«GREECE MEETS GERMANY» ΣΤΗΝ 85Η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Γερμανικοί όμιλοι και θυγατρικές τους στην Ελλάδα, φορείς της παραγωγής και του εμπορίου καθώς και της ελληνογερμανικής συνεργασίας, υπουργεία και φορείς του γερμανικού Δημοσίου, μελετητικά και ερευνη...

Κλείσιμο [X]