ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

CLOUD: INTERNET ΜΕ… ΟΛΙΓΟΝ MARKETING

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 01/09/2014

 

Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΜΕΝΑ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, ΣΤΑ ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΥΡΜΑΤΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ CLOUD COMPUTING, ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΜΗΚΟΣ ΤΗΣ.

Επιμέλεια: Θανάσης Αντωνίου

«Τι είναι cloud; Είναι internet με λίγο… marketing». Ο Κωστής Μαμμάσης, διδάκτορας του πανεπιστημίου Αιγαίου στην Επιχειρηματική Έρευνα και διευθύνων σύμβουλος της Megaventory, εταιρεία η οποία παρέχει υπηρεσίες cloud computing, προσπαθεί να απλοποιήσει τα πράγματα γύρω από μια νέα τάση στο χώρο της πληροφορικής. «Είναι η χρήση του λογισμικού ως συνδρομητική υπηρεσία και «τρέχει» σε έναν ή περισσότερους φυσικούς διακομιστές - server, οι οποίοι είναι προσβάσιμοι μέσω του internet. Η υπολογιστική ισχύ είναι ανάλογη με τη ζήτηση των υπηρεσιών».

Οι εταιρείες επιλέγουν

Σύμφωνα με τον Κ. Μαμμάση, ο οποίος παρουσίασε σχετική εισήγηση στο πρόσφατο 17ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Logistics, η αγορά του cloud computing αποτελεί μια πυραμίδα στη βάση της οποίας βρίσκονται οι εταιρείες που παρέχουν την τεχνολογική υποδομή, τους server, τα μηχανήματα, τους σκληρούς δίσκους κ.ά. Σε ένα πιο πάνω επίπεδο υπάρχει η πλατφόρμα, στην οποία οι εταιρείες διαθέτουν και την υποδομή (μηχανήματα) αλλά και το λογισμικό (web server λογισμικό, βάση δεδομένων και πλατφόρμα για την ανάπτυξη κώδικα) –αυτό παρέχεται από τον πάροχο έτοιμο.

Υπάρχει όμως κι ένα υψηλότερο επίπεδο, στο οποίο μετακινούνται πλέον όλο και περισσότερες επιχειρήσεις: είναι το Software as a Service, όπου το λογισμικό είναι έτοιμο, δεν χρειάζεται να το φτιάξει κάποιος μηχανικός ή προγραμματιστής της επιχείρησης με κώδικα αλλά παρέχεται έτοιμο μέσω συνδρομητικής υπηρεσίας. «Αναλογιστείτε πώς δουλεύει το Facebook, ένα παράδειγμα που δεν έχει σχέση με τις επιχειρήσεις, εξηγεί ο Κ. Μαμμάσης. Είναι ένα λογισμικό το οποίο είναι μεν δωρεάν, αλλά μπαίνεις με log in και συγκεκριμένο password κι έχεις μια ολόκληρη πλατφόρμα επικοινωνίας. Οι όποιες αναβαθμίσεις γίνονται χωρίς να χρεώνεται κάτι ή να ενοχλείται ο χρήστης· απλώς του έρχονται έτοιμες μπροστά του κι αυτός τις αξιοποιεί».

Στο πρόσφατο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την ίδρυση του GS1 Association, στελέχη Πληροφορικής παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας και διαβεβαίωσαν τους Έλληνες επιχειρηματίες –και ειδικά όσους δραστηριοποιούνται στα logistics και τις μεταφορές– ότι η χρήση των σύγχρονων εργαλείων της πληροφορικής μειώνει το λειτουργικό κόστος, αυξάνει την ανταγωνιστικότητα, βελτιώνει την απόδοση της λειτουργίας και προασπίζει την ασφάλεια των δεδομένων.

 Η Αγάθη Γαλάνη, για παράδειγμα, Country Manager της EMC για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Μάλτα, παρουσίασε σειρά εντυπωσιακών ευρημάτων από πρόσφατες διεθνείς έρευνες οι οποίες καταδεικνύουν ότι η φιλοσοφία με την οποία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις την τεχνολογία αλλάζει. Αν και δεν βρισκόμαστε στο στάδιο εκείνο όπου η χρήση της τεχνολογίας της πληροφορίας είναι καθολική, αν και υπάρχει ακόμα δυσπιστία αν όχι φόβος, εντούτοις όλο και περισσότεροι δοκιμάζουν την υπέρβαση, χρησιμοποιώντας π.χ. λύσεις cloud computing ή επενδύοντας στα social media και το impact που αυτά έχουν στην επιχείρηση.

Προς μια νέα εποχή εφαρμογών

Η Αγάθη Γαλάνη παρουσίασε διεθνή έρευνα σύμφωνα με την οποία το 37% των επιχειρήσεων σκοπεύουν στο άμεσο μέλλον να διατηρήσουν τα δεδομένα της επιχείρησης εσωτερικά ενώ το 28% εκτιμάει πως θα δημιουργήσει «ιδιωτικό cloud» για την ασφαλή αποθήκευση δεδομένων. Την ίδια στιγμή, πάνω από το 70% των επιχειρήσεων θεωρούν πως τα big data που συλλέγονται από το Facebook, τα δημοσιεύματα στα media, αλλά και τα video, θεωρούνται σημαντικός όγκος δεδομένων που πρέπει να τυγχάνουν περαιτέρω επεξεργασίας στο εσωτερικό της επιχείρησης.

 «Πηγαίνουμε προς μια τρίτη γενιά εφαρμογών όπου όλες είναι συνδεδεμένες στα κινητά τηλέφωνα» είπε η Α. Γαλάνη και διευκρίνισε: «Στο μέλλον δεν θα υπάρχει καθόλου "σίδερο", όπως λένε οι Αμερικανοί, αλλά όλα θα είναι λογισμικό». Σύμφωνα με το στέλεχος της EMC, η πρώτη γενιά Πληροφορικής για επιχειρήσεις οριζόταν από το mainframe, την ύπαρξη δηλαδή ενός συστήματος επεξεργασίας των πληροφοριών στο οποίο κατέληγαν για επεξεργασία όλα τα δεδομένα. Στη συνέχεια περάσαμε στη δεύτερη γενιά όπου κυριαρχούσαν τα «ανοιχτά» συστήματα και, σήμερα πλέον, βρισκόμαστε στην εποχή των social media, της φορητότητας, των big data και του cloud computing.

« Το μέλλον στην εύκολη διαχείριση και τη ευελιξία των πληροφοριακών συστημάτων βρίσκεται στο Software Defined Data Center, το οποίο θέτει τον τελικό χρήστη στο επίκεντρο κάθε σχεδιασμού και υλοποίησης» είπε η Α. Γαλάνη. Διευκρίνισε μάλιστα ότι ο κλάδος των logistics είναι ιδανικός για την εφαρμογή των σύγχρονων λύσεων, καθώς στην εφοδιαστική αλυσίδα μεμονωμένοι χρήστες αναζητούν συνεχώς πληροφορίες με ασφάλεια και απόρρητες διαδικασίες.

Cloud Based Apps

Οι cloud based applications συνεχίζουν λοιπόν να αναπτύσσονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της αγοράς, και ειδικά στον κλάδο των logistics. Όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες είναι πλέον ανοιχτοί και πρόθυμοι να αγκαλιάσουν τα πλεονεκτήματα που δίνει το «σύννεφο» αντί να παραμείνουν προσκολλημένοι στο παρελθόν.

Από τη μια πλευρά υπάρχουν ορισμένα πλεονεκτήματα σε αυτή την επιλογή: Χαμηλή αξία (αρχικής) ένταξης στην υπηρεσία, απεριόριστη χωρητικότητα, δυνατότητα περιορισμού του κόστους αναβάθμισης και υποστήριξης. Εταιρείες που δεν επιθυμούν να χρησιμοποιούν πλέον σκληρούς δίσκους και server για τη φύλαξη κι επεξεργασία δεδομένων, δίνουν την άδεια σε logisticians να εντάξουν την επιχείρηση στην κοινότητα του cloud όπου η πρόσβαση σε υπηρεσίες πληροφορικής είναι αδιάκοπη. Ειδικά για τον τομέα των logistics η υπηρεσία Software as a Service (SaaS) δίνει τη δυνατότητα χρήσης υπηρεσιών όπως οι Transportation Management System (TMS) και Warehouse Management System (WMS) μέσω ενός 3P παρόχου ή μέσω του «σύννεφου».

4 στους 10 στο «σύννεφο»

Η ερευνητική εταιρεία Gartner, η οποία ειδικεύεται σε έρευνες που σχετίζονται με εφαρμογές πληροφορικής, προβλέπει ότι μέχρι το 2016 περίπου το 40% των εφαρμογών που παρέχουν οι εταιρείες με λύσεις για την εφοδιαστική αλυσίδα, θα παρέχονται στους χρήστες σε ένα συνδυασμό εφαρμογών σύννεφου (combined cloud) ο οποίος θα περιλαμβάνει: δημόσιο cloud (το οποίο θα χρησιμοποιούν διάφοροι άγνωστοι κι άσχετοι μεταξύ τους χρήστες), ιδιωτικό cloud (για μια μόνη εταιρεία) και εφαρμογή SaaS (πολλαπλή μίσθωση όπου την εφαρμογή μοιράζονται διάφορες επιχειρήσεις και χρήστες).

Σύμφωνα με τον Dwight Klappich, αντιπρόεδρο ερευνών της Gartner, συγκεκριμένοι τομείς της εφοδιαστικής αλυσίδας έχουν ήδη προσεγγίσει το στόχο του 40%. Ειδικά σε εφαρμογές όπως τα TMS και τα Global Trade Management (GTM), η διείσδυση του «σύννεφου» έχει φτάσει πλέον στο 50%. Εφαρμογές όπως το WMS και το Select Supply Chain αυξάνουν συνεχώς τη διείσδυσή τους στο «σύννεφο».

«Στις περισσότερες περιπτώσεις, υποστηρίζει ο Dwight Klappich, η απροθυμία των επιχειρήσεων εφοδιαστικής αλυσίδας να περάσουν στο "σύννεφο" εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την απάντηση στην ερώτηση αν υπάρχει πράγματι κάποιο αβαντάζ με το να τρέχει η εφαρμογή εκτός επιχείρησης από το να τρέχει εσωτερικά». Αν η απάντηση είναι "όχι", τότε οι πελάτες δεν περνάνε στο cloud».

Στην περίπτωση του εξαιρετικά δημοφιλούς στον κλάδο των μεταφορών TMS, η μεταφορά του στο cloud επιτρέπει στους πελάτες, τους μεταφορείς και τους logisticians να συνεργαστούν και να αλληλεπιδράσουν με άλλους παίκτες της αγοράς και μάλιστα σε 24-ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα. Αλλά και στην περίπτωση του GTM, με τη μεταφορά του στο «σύννεφο», οι παροχείς υπηρεσιών μπορούν πολύ εύκολα να αναβαθμίσουν και να επικαιροποιήσουν θέματα εμπορικής συμμόρφωσης και κανονιστικές παραμέτρους προς όλα τα παραρτήματα του πελάτη παγκοσμίως· μέσω internet και σε ελάχιστο χρόνο.

Πιέζει η αγορά

Ασφαλώς υπάρχει και η πίεση της αγοράς: Στις ΗΠΑ κάποιες πολύ σημαντικές εφαρμογές για την εφοδιαστική αλυσίδα όπως το Supply Chain Planning παρέχονται από τους σχεδιαστές τους μόνο μέσω cloud. Η έλλειψη επιλογών σε ορισμένες υποκατηγορίες της εφοδιαστικής αλυσίδας οδηγεί –αναγκαστικά πλέον– τις επιχειρήσεις στο «σύννεφο». Σε κατηγορίες όπως το TMS και το GTM, κάποιες σύγχρονες και αναγκαίες για τις επιχειρήσεις εφαρμογές δεν «κουμπώνουν» με το παραδοσιακό λογισμικό που διαθέτουν.

Όσοι όμως περιμένουν άμεσα κέρδη από την εφαρμογή του cloud, όσοι θεωρούν ότι πρόκειται απλώς για ένα γρήγορο και φθηνό λογισμικό, κάνουν λάθος. Εδώ, ο Dwight Klappich εκτιμάει ότι μερίδιο της ευθύνης έχουν οι εταιρείες Πληροφορικής και οι σύμβουλοι επιχειρήσεων που «πουλάνε» στους πελάτες τους μόνο τη «γρήγορη εφαρμογή». «Κάποιοι, διευκρινίζει το στέλεχος της Gartner, περιμένουν ότι θα βάλουν σήμερα ένα λογισμικό "σύννεφου" κι αύριο το πρωί θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί· αυτό απέχει από την πραγματικότητα».

Η αποδοτικότητα ενός συστήματος cloud εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες που συνδέονται με την ίδια τη λειτουργία της επιχείρησης, την ωριμότητά της αλλά και τη χρήση που επιθυμεί να κάνει. Το στέλεχος της Gartner δίνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Για τους αρχάριους, το "σύννεφο" μοιάζει με το δίλημμα μιας επιχείρησης να αγοράσει κάποια αυτοκίνητα ή να τα πάρει με leasing. Η απόκτηση αυτοκινήτου είναι φθηνότερη με το leasing αν σκοπεύεις να κρατήσεις το αυτοκίνητο για δύο χρόνια· αν όμως προτίθεσαι να το κρατήσεις πάνω από μια 10-ετία, τότε ίσως είναι πιο λογικό να το αγοράσεις».

Τάσεις για το μέλλον

Ο Jeff Trino, επικεφαλής του τμήματος Global Trade management στον τομέα των τεχνολογιών για την εφοδιαστική αλυσίδα στην εταιρεία Gapgemini, βλέπει περαιτέρω ανάπτυξη του cloud και τονίζει ότι οι κύριοι παράγοντες που καθοδηγούν τη συγκεκριμένη αγορά είναι η ανάγκη των εταιρειών να πετύχουν ταχύτατη επιστροφή της επένδυσης και γρήγορη απόκριση των τεχνολογικών τμημάτων. Επίσης περιμένει ενοποίηση των λειτουργιών ανάμεσα σε παρόχους cloud computing και σε μεγάλους παίκτες της Πληροφορικής όπως η Oracle, η SAP, η Microsoft κ.ά., που θα συνεχίσουν να προσφέρουν λύσεις για το «σύννεφο».

 

 

MANAGEMENT

SUPPLY CHAIN AWARDS 2020, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ EΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ, ΣΤΑ LOGISTICS ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Διανύοντας μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις για τον κλάδο, τα Supply Chain Awards 2020 πρόκειται να αναδείξουν τους κορυφαίους της εφοδιαστικής αλυσίδας, των Logistics και των μεταφορών, για 5η χρονιά. Σ...

ON LINE ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ YES FORUM ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο 10ος διαδικτυακός ανοιχτός διάλογος του YES FORUM πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου, ολοκληρώνοντας έτσι, εν όψει του Αυγούστου, την πρωτοβουλία της ομάδας, η οποία «γεννήθηκε» το Μάρτιο, εξαιτίας ...

«GREECE MEETS GERMANY» ΣΤΗΝ 85Η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Γερμανικοί όμιλοι και θυγατρικές τους στην Ελλάδα, φορείς της παραγωγής και του εμπορίου καθώς και της ελληνογερμανικής συνεργασίας, υπουργεία και φορείς του γερμανικού Δημοσίου, μελετητικά και ερευνη...

Κλείσιμο [X]