ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΕΚΘΕΣΗ KPMG: «ΟΜΟΛΟΓΑ ΕΡΓΟΥ» ΓΙΑ ΝΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΘΟΥΝ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔ -ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ 24 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2025

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 15/09/2014

 

Την αυξανόμενη βαρύτητα που αποκτά παγκοσμίως η συμπληρωματική χρηματοδότηση έργων, όπως τα Ομόλογα Έργου και τις απαιτούμενες προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής αγοράς Ομολόγων Έργου, παρουσιάζει η νέα έκθεση της PwC «Capital Markets: The Rise of Non-Bank Infrastructure Project Finance».

Η έκθεση παρουσιάστηκε την Τετάρτη  σε συνέντευξη Τύπου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του εσωτερικού συνεδρίου του παγκόσμιου δικτύου της PwC  “Global Transportations & Logistics and Capital Projects & Infrastructure” που διεξάγεται αυτή την περίοδο στην Αθήνα.

Η έκθεση της PwC καταδεικνύει την αδυναμία χρηματοδότησης από παραδοσιακές πηγές της παγκοσμίως ταχέως αυξανόμενης ανάγκης επενδύσεων σε έργα υποδομής η οποία, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, αναμένεται να ανέλθει σε τουλάχιστον 3 τρισ. δολάρια ετησίως έως το 2030.

Η ανάγκη χρηματοδότησης νέων υποδομών είναι πολύ αυξημένη και στην Ελλάδα, ιδίως μετά από τη σημαντική επιβράδυνση, της τάξης του 50%, στα ετησίως επενδυόμενα σε υποδομές κεφάλαια, η οποία σημειώθηκε από το 2008 και έπειτα, ως συνεπεία της οικονομικής κρίσης. Η ολοκλήρωση των κυριοτέρων υπό προγραμματισμό έργων υποδομής, υπολογίζεται ότι θα απαιτήσει την άντληση σημαντικού όγκου κεφαλαίων, ο οποίος εκτιμάται από την PwC σε 24 δισ. ευρώ έως το 2025.

Η σημασία των επενδύσεων

Η αυξημένη σημασία των επενδύσεων σε έργα υποδομής στην παρούσα οικονομική συγκυρία, τονίστηκε από την PwC στη συνέντευξη Τύπου, καθώς μπορεί να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και να δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με την PwC, οι  επενδύσεις στα έργα υποδομών έχουν σημαντικό οικονομικό πολλαπλασιαστή της τάξης του 2x, αυξάνοντας άμεσα τη ζήτηση και σε άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και, στη συνέχεια, σε ολόκληρη την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που κυκλοφόρησε η πολυεθνική εταιρεία «Τη στιγμή που ένα σημαντικό ύψος χρηματοδότησης έργων υποδομής είναι απαραίτητο για να κινήσει την ελληνική οικονομία, ο κρατικός προϋπολογισμός και τα διαρθρωτικά ταμεία που παραδοσιακά αποτελούσαν την κύρια πηγή χρηματοδότησης δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν το σύνολο των προγραμματισμένων έργων.  Κατά συνέπεια, ο ρόλος των ιδιωτικών κεφαλαίων καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός για την υλοποίηση του προγράμματος».

Στον αγγλοσαξωνικό κόσμο, η παρουσία των ομολόγων έργου αυξάνεται τα τελευταία χρόνια καθώς κι εκεί, οι τράπεζες είναι απρόθυμες στο να χρηματοδοτήσουν μεγάλα έργα υποδομών.

Παράλληλα, τα εγχώρια και διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν σημαντικές πιέσεις ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας, ενώ οι θεσμικές αλλαγές που επιβάλει η Βασιλεία ΙΙΙ αποθαρρύνουν τη μακροχρόνια δανειακή χρηματοδότηση. Ως αποτέλεσμα, πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μειώνουν με σταθερό ρυθμό την έκθεσή τους στη μακροχρόνια χρηματοδότηση έργων, με το χρηματοδοτικό κοινό να καλύπτεται από την αυξημένη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Όπως ανέφερε οDavid McGray, Infrastructure Director της PwC Αγγλίας, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου η χρηματοδότηση έργων μέσω έκδοσης Ομολόγων Έργου κερδίζει σημαντικό έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο ως συμπληρωματική στα παραδοσιακά χρηματοδοτικά εργαλεία.  Βοηθά στη γεφύρωση προσφοράς-ζήτησης για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, η οποία είναι αναγκαία για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη τόσο των αναπτυσσόμενων όσο και των ανεπτυγμένων οικονομιών. Σύμφωνα με στοιχεία του IJ Global, το 1ο εξάμηνο του 2014 αντλήθηκαν παγκοσμίως 14 δισ. δολάρια κεφάλαια από την έκδοση Ομολόγων Έργου - αύξηση 600% σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2009.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών και οικοδεσπότης της συνέντευξη, Σωκράτης Λαζαρίδης, εκτίμησε ότι  το Χρηματιστήριο Αθηνών διερευνά τις διεθνείς εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες αγορές οι οποίες έχουν αναπτύξει σχετικά προϊόντα προκειμένου, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να μπορεί να διαμορφωθεί το κατάλληλο  κανονιστικό πλαίσιο στη χώρα μας. Αξιολογώντας δε την ανταπόκριση έμπειρων διεθνώς, διαμεσολαβητών, θεωρεί ότι η αξιοποίηση των σχετικών εργαλείων θα επιταχυνθεί με την προώθηση πιλοτικών έργων από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν το ΧΑΑ είναι σε θέσει να αξιοποιήσει το νέο επενδυτικό εργαλείο, θύμισε ότι η ελληνική χρηματαγορά έχει πετύχει πολύ πιο σημαντικά πράγματα, σε πολύ πιο δύσκολες συγκυρίες, όπως η επιτυχημένη καφαλαιακή αναδιάρθρωση των συστημικών τραπεζών.

Από την πλευρά του , ο Αιμίλιος Γιαννόπουλος, Partner, Markets & Strategy Leader της PwC στην Ελλάδα, δήλωσε ότι οι ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην ελάφρυνση των κρατικών προϋπολογισμών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, θα οδηγήσουν στην αύξηση της αγοράς ιδιωτικής ασφάλισης. «Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι σύντομα ο μέσος όρος ηλικίας των ανθρώπων θα αυξηθεί, ίσως οι άνθρωποι που σήμερα είναι κάτω των πενήντα ετών θα φτάσουν μέχρι και τα 100 χρόνια ζωής» σχολίασε το στέλεχος της KPMG.Συνεπώς, τα Ομόλογα Έργου μπορούν να αποτελέσουν μια ελκυστική συμπληρωματική επιλογή άντλησης κεφαλαίων για έργα υποδομής και μία σημαντική κινητή αξία για τις ελληνικές εταιρείες ιδιωτικής ασφάλισης.

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΛΥΜΑΤΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΒΥΕ ΚΑΙ ΔΕΥΑ

-Επιστήμονες, κορυφαίοι εκπρόσωποι του κλάδου και επιχειρηματίες συμμετέχουν στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα του “Verde.tec Forum” που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής 17 Φεβρουαρίου 2019,...

ΤΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚO ΣΠOΤ ΤΗΣ VERDE.TEC

Κορυφαίοι θεσμικοί και πολιτικοί παράγοντες, αλλά και προσωπικότητες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην κυκλική οικονομία και στις τεχνολογίες περιβάλλοντος έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τ...

“ELEC.TEC”: H ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΑ “SMART HOMES”

Η κορυφαία έκθεση ηλεκτρολογικού υλικού, φωτισμού και συστημάτων ασφαλείας προετοιμάζεται με νέα αισθητική και ποιοτικά δεδομένα. Περισσότερη λάμψη αλλά και νέες τεχνολογικές καινοτομίες για τα smart ...

Κλείσιμο [X]