ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

TO ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ 2014

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 26/09/2014

 

Η αποτελεσματική εφαρμογή των Συμβάσεων που έχουν υιοθετηθεί από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), κυριάρχησε κατά τον εορτασμό της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας ναυτιλίας.

Πρόκειται για ένα θέμα στο οποίο ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού  αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και σπουδαιότητα, όπως αναφέρει σε σχετικό μήνυμά του προς τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα.

Αντίστοιχη ήταν η σημασία του και στην Ελλάδα καθώς σε αυτό το θέμα αναφέρθηκε στο δικό του μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.  Σύμφωνα με τον υπουργό οι διεθνείς συμβάσεις του ΙΜΟ αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο του έργου του, συμβάσεις που «εκτείνονται σε όλους τους τομείς της ναυτιλιακής δραστηριότητας: από την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, την προστασία από έκνομες ενέργειες στη θάλασσα και τη διαφύλαξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μέχρι τη διευκόλυνση της διεθνούς ναυτιλιακής κίνησης, τη ρύθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και την εξασφάλιση αποζημίωσης για ζημίες από ναυτικά συμβάντα».

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης εκτιμάει ότι σήμερα η παγκόσμια κοινότητα  είναι σε θέση να ατενίζει το μέλλον της διεθνούς αλλά και της ευρωπαϊκής ναυτιλίας με αισιοδοξία κι αυτό κατά την άποψή του  «οφείλεται, στο μεγαλύτερο βαθμό, στο έργο του ΙΜΟ από τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα μέχρι σήμερα, το οποίο, μέσω της ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού νομικού πλαισίου για τη διεθνή ναυτιλία, έθεσε τις βάσεις για μια ποιοτική, ασφαλή και περιβαλλοντικά φιλική ναυτιλία σε παγκόσμιο επίπεδο, με κανόνες, οι οποίοι διαρκώς αναθεωρούνται, προκειμένου να ανταποκρίνονται στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις και τις σύγχρονες απαιτήσεις».

Το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του επέλεξε κατά την Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε. και την Άτυπη Υπουργική Σύνοδο για θέματα Ναυτιλίας, που έλαβε χώρα στο Ζάππειο, να τεθεί η αποτελεσματική εφαρμογή των συμβάσεων των ΙΜΟ και η στενότερη συνεργασία με τον οργανισμό ως κυρίαρχη προτεραιότητα των Κρατών- Μελών της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τον υπουργό η  δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων για την εφαρμογή των παγκόσμιων κανόνων του IMO, που διασφαλίζουν την μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής και ελληνικής ναυτιλίας και η οποία αποτυπώθηκε στη «Διακήρυξη των Αθηνών», αποτέλεσε αδιαμφισβήτητα σημαντικό πολιτικό εχέγγυο για την περαιτέρω επιτυχή δραστηριότητα των ΙΜΟ προς όφελος της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Απαντώντας κατά κάποιο τρόπο στα πολλά παράπονα που έχει η ναυτιλία για την προσπάθεια του ελληνικού κράτους να τη φορολογήσει και να την εντάξει μέσα στο ‘κάδρο’ των υπόλοιπων παραγωγικών δραστηριοτήτων (τις οποίες φορολογεί σε υπερθετικό βαθμό), ο υπουργός αφήνει να εννοηθεί στο μήνυμά του ότι δεν σκοπεύει να πιέσει άλλο τους Έλληνες πλοιοκτήτες. «Καθίσταται εμφανής η αναγκαιότητα αποφυγής παράλληλης νομοθεσίας πέραν της διεθνούς και ιδίως σε περιφερειακό επίπεδο» αναφέρει στο μήνυμά του.

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΛΥΜΑΤΑ ΜΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΒΥΕ ΚΑΙ ΔΕΥΑ

-Επιστήμονες, κορυφαίοι εκπρόσωποι του κλάδου και επιχειρηματίες συμμετέχουν στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ημερίδα του “Verde.tec Forum” που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής 17 Φεβρουαρίου 2019,...

ΤΟ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚO ΣΠOΤ ΤΗΣ VERDE.TEC

Κορυφαίοι θεσμικοί και πολιτικοί παράγοντες, αλλά και προσωπικότητες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην κυκλική οικονομία και στις τεχνολογίες περιβάλλοντος έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τ...

“ELEC.TEC”: H ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΗ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΙΖΕΙ ΚΑΙ ΤΑ “SMART HOMES”

Η κορυφαία έκθεση ηλεκτρολογικού υλικού, φωτισμού και συστημάτων ασφαλείας προετοιμάζεται με νέα αισθητική και ποιοτικά δεδομένα. Περισσότερη λάμψη αλλά και νέες τεχνολογικές καινοτομίες για τα smart ...

Κλείσιμο [X]