ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

Η «ΑΝΑΒΑΛΛΟΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» ΤΩΝ… ΔΕΜΑΤΩΝ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 06/10/2014

 

ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΥΞΑΝΕΙ ΜΕ ΑΛΜΑΤΩΔΗ ΡΥΘΜΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΩΝ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΣΥΧΝΑ ΝΑ ΑΝΑΒΑΛΟΥΝ Η ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ.

Αν εξαιρέσουμε τις χριστουγεννιάτικες παραγγελίες που γίνονται στις… 23 Δεκεμβρίου και, φυσικά, απαιτούν παράδοση την επομένη, οι περισσότερες από τις παραγγελίες του υπόλοιπου έτους έχουν τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά.

«Οι πελάτες δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στο κόστος από το χρόνο παράδοσης» υποστήριξε πρόσφατα σε συζήτησή του με διεθνείς επενδυτές ο Scott Davis, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της UPS, η οποία πραγματοποιεί κύκλο εργασιών πάνω από 55 δισ. δολάρια και η συνέπεια είναι μια από τις αρχές της. Οι εργασίες της UPS που απαιτούν παράδοση την επομένη ημέρα αυξήθηκαν μόλις κατά 1,2% το τελευταίο τρίμηνο του 2013, στο οποίο έχουμε και το μεγάλο όγκο των εορταστικών παραγγελιών, έναντι 8% αύξηση στις εντολές που είχαν μακρύτερη περίοδο παράδοσης.

Αυτό εξηγεί και το γιατί, στο πλαίσιο του ομίλου, οι επιδόσεις της FedEx Freight που αποτελεί το οδικό τμήμα της εταιρείας ήταν πολύ καλύτερες από τις επιδόσεις της γρήγορης FedEx Express. Υπάρχει όμως και μια αντίρροπη τάση που βασίζεται στην παραδοχή ότι οι πελάτες θέλουν παράδοση εντός 24 ωρών.

Οι υποστηρικτές της άμεσης παράδοσης στηρίζονται σε έρευνες όπως η πρόσφατη του Πανεπιστημίου του Stanford οι οποίες μελέτησαν τον τρόπο συμπεριφοράς των καταναλωτών που παραγγέλνουν μέσω του e-Bay: Οι περισσότεροι προτιμούν την επιλογή «Buy it Now» (άμεση αγορά) έναντι της δυνατότητας που έχουν για μια online δημοπρασία. Η ευχαρίστηση της άμεσης αγοράς είναι ισχυρή, σύμφωνα με τους μελετητές του Stanford· συχνά όμως επιλέγονται οι εκπτώσεις, γιατί οι πελάτες είναι διατεθειμένοι να περιμένουν λίγο προκειμένου να πληρώσουν λιγότερα.

Με μια… καθυστέρηση

Η επίδραση αυτού που ήδη αποκαλείται διεθνώς «Αναβαλλόμενη Οικονομία» (Deferred Economy), ειδικά στις εφοδιαστικές αλυσίδες, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Ως προϊόν της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αυτού του είδους η επιχειρησιακή πραγματικότητα απαντάται όλο και πιο συχνά: Το slow streaming στις θαλάσσιες μεταφορές και η στροφή από τις οδικές μεταφορές στο intermodal (που περιλαμβάνει σιδηροδρομική μεταφορά σε ένα κομμάτι της αλυσίδας) είναι δύο εκφάνσεις της τάσης αυτής.

Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τελευταία, οι πελάτες μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και 20% σε κόστη μεταφοράς, περνώντας από την οδική μεταφορά στο intermodal και προσθέτοντας μια ημέρα στο συνολικό «ταξίδι» των εμπορευμάτων. Η «αναβαλλόμενη οικονομία» –είτε πρόκειται για μικροδέμα, για παλέτα ή για εμπορευματοκιβώτιο– είναι μια λύση, εφόσον βέβαια συνεπάγεται μικρότερο κόστος.

Και τι γίνεται με την αυθημερόν παράδοση; Πόση γοητεία εξακολουθεί να ασκεί στους κόλπους του σύγχρονου επιχειρηματικού κόσμου; Ο σύμβουλος επί μεταφορικών θεμάτων Satish Jindel, ένας από τους βαθύτερους γνώστες των θεμάτων του διεθνούς εμπορίου και συνεργάτης μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, ανέφερε πρόσφατα σε συνέντευξή του στο δίκτυο Bloomberg (με το οποίο συνεργάζεται σταθερά) ότι το φαινόμενο του «Free Shipping» (δωρεάν αποστολή) είναι μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει.

«Οι πελάτες μπορούν να περιμένουν από τρεις μέχρι πέντε ημέρες εάν πρόκειται να έχουν δωρεάν αποστολή, από το να πληρώσουν κάτι παραπάνω και να έχουν την παραγγελία τους την επομένη» υποστηρίζει ο Jindel, πρόεδρος της εταιρείας SJ Consulting. «Οι logisticians είναι επίσης όλο και περισσότερο πρόθυμοι στο να περιμένουν μια extra ημέρα ή ακόμα και δύο για μια αποστολή, εάν κι εφόσον πετύχουν έτσι έκπτωση της τάξης του 10-20% στο μεταφορικό κόστος· εντάσσουν μάλιστα την καθυστέρηση μέσα στο προγραμματισμένο διάστημα παράδοσης κι έτσι ελέγχουν τα έξοδά τους» εξηγεί ο Satish Jindel.

 

 

MANAGEMENT

SUPPLY CHAIN AWARDS 2020, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ EΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ, ΣΤΑ LOGISTICS ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Διανύοντας μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις για τον κλάδο, τα Supply Chain Awards 2020 πρόκειται να αναδείξουν τους κορυφαίους της εφοδιαστικής αλυσίδας, των Logistics και των μεταφορών, για 5η χρονιά. Σ...

ON LINE ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ YES FORUM ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο 10ος διαδικτυακός ανοιχτός διάλογος του YES FORUM πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου, ολοκληρώνοντας έτσι, εν όψει του Αυγούστου, την πρωτοβουλία της ομάδας, η οποία «γεννήθηκε» το Μάρτιο, εξαιτίας ...

«GREECE MEETS GERMANY» ΣΤΗΝ 85Η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Γερμανικοί όμιλοι και θυγατρικές τους στην Ελλάδα, φορείς της παραγωγής και του εμπορίου καθώς και της ελληνογερμανικής συνεργασίας, υπουργεία και φορείς του γερμανικού Δημοσίου, μελετητικά και ερευνη...

Κλείσιμο [X]