ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

Ο καθηγητής Γιώργος Γιαννόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών, διευθύνει το έργο Co- GISTICS.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΡΓΟ CO-GISTICS

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 09/10/2014

 

Ξεκίνησε και στην Ελλάδα –από τη Θεσσαλονίκη– ένα νέο πρόγραμμα εφαρμογής συνεργατικών υπηρεσιών κινητικότητας για αποδοτικές και βιώσιμες εμπορευματικές μεταφορές στην Ευρώπη.

Επιμέλεια: Θανάσης Αντωνίου

Νέο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα με την επωνυμία CO-GISTICS, στο οποίο συμμετέχουν 34 εταίροι, ξεκίνησε και επίσημα στην Ελλάδα. Μάλιστα, η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη και φιλοξενήθηκε από το Ινστιτούτο Μεταφορών. Το CO-GISTICS αποτελεί ένα καινοτόμο έργο –καθώς πρώτη φορά υλοποιείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο– που θα συνδυάσει τις εμπορευματικές μεταφορές με τα συνεργατικά συστήματα κινητικότητας (C-ITS).

Το έργο, εκτός από δράσεις στον τομέα των urban logistics και των intermodal μεταφορών, έχει επίσης και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, καθώς η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μεταφορών είναι πλέον πάγια διάσταση των έργων που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εφαρμογή συνεργατικών συστημάτων κινητικότητας είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον των μεταφορών και της αστικής κινητικότητας, και η Ε.Ε. έχει στρέψει μέρος των κονδυλίων της αλλά και την προσοχή της ερευνητικής κοινότητας προς τέτοιου είδους επενδύσεις. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλα αναπτυξιακά έργα, όπως τα FREILOT και COMPASS4D.

«Αυτό είναι ένα ακόμα βήμα για την εφαρμογή συνεργατικών συστημάτων, του οποίου ηγούμαστε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο οργανισμός ERTICO προσφέρει το τέλειο περιβάλλον για την πρόοδο αυτού του είδους δραστηριοτήτων, χάρη στη μεγάλη και μακροχρόνια εμπειρία σε ευρωπαϊκά έργα» δήλωσε ο Hermann Meyer, διευθύνων σύμβουλος του φορέα ERTICO (μέσω του οποίου υλοποιείται το έργο), χαιρετίζοντας την έναρξη του προγράμματος.

Ο καθηγητής Γιώργος Γιαννόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών, με αφορμή την εναρκτήρια εκδήλωση για το έργο δήλωσε: «Το ΙΜΕΤ στηρίζει τις δράσεις που συνεισφέρουν στην προώθηση της χρήσης αποτελεσμάτων προερχόμενων από την έρευνα και την εφαρμογή καινοτόμων υπηρεσιών κινητικότητας και μεταφορών, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των μετακινούμενων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις εμπορευματικές μεταφορές και στα logistics. Το έργο CO-GISTICS θεωρείται ως έργο-ορόσημο στον οδικό χάρτη δράσεων που θα καταστήσουν τη Θεσσαλονίκη μια έξυπνη πόλη».

Χαρακτηριστικά έργου

Το έργο CO-GISTICS αποτελεί πιλοτική δράση που εξετάζει τις ανάγκες της βιομηχανίας εμπορευματικών μεταφορών λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις των πόλεων. Οι στόχοι του είναι α) η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας και β) οι βιώσιμες μεταφορές εμπορευμάτων στην Ευρώπη.

Το CO-GISTICS θα συνδυάσει υφιστάμενα συστήματα εμπορευματικών μεταφορών με καινοτόμες λύσεις, όπως είναι οι συνεργατικές υπηρεσίες και τα «ευφυή φορτία». Η χρήση των υπηρεσιών θα συνεχιστεί και μετά το τέλος του έργου και θα αναπτυχθεί περαιτέρω για τη μελλοντική τους εφαρμογή από τους εμπλεκόμενους φορείς.

Η επιτυχία του CO-GISTICS στηρίζεται στην κοινοπραξία του έργου, που αποτελείται από 34 εταίρους, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών από το χώρο των εμπορευματικών μεταφορών και των logistics. Οι εταιρείες αυτές, μαζί με παρόχους υπηρεσιών, ενώσεις χρηστών και φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, θα εφαρμόσουν τις παρακάτω πέντε υπηρεσίες:

1.         Εξοικονόμηση ενέργειας στις μετακινήσεις μέσω συνεργατικών συστημάτων σηματοδότησης.

2.         «Ευφυείς» υπηρεσίες σε περιοχές στάθμευσης και παράδοσης προϊόντων.

3.         Συνεργατικές υπηρεσίες πολυτροπικών μεταφορών εμπορευμάτων.

4.         Εκτίμηση και παρακολούθηση του αποτυπώματος CO2 στις εμπορευματικές μεταφορές σε αστικές και περιαστικές περιοχές.

5.         Υποστήριξη περιβαλλοντικά φιλικής οδήγησης (eco-drive) για οδηγούς βαρέων οχημάτων.

Το έργο θα αναπτυχθεί και θα εφαρμοστεί –μέσω πιλοτικών δράσεων– σε επτά από τους μεγαλύτερους εμπορευματικούς κόμβους της Ευρώπης: Φραγκφούρτη, Τεργέστη, Βίγκο, Μπορντώ, Μπιλμπάο, Αράντ και Θεσσαλονίκη. Οι υπηρεσίες του CO-GISTICS θα συνεισφέρουν στη βιώσιμη και αποδοτική λειτουργία οχημάτων, οδικών δικτύων, λιμένων, αεροδρομίων και σιδηροδρομικών σταθμών, αλλά και στη μεταφορά εμπορευμάτων.

Από τη Θεσσαλονίκη έχουν ξεκινήσει οι υλοποιήσεις του ευρωπαϊκού έργου CO – GISTICS που διαχειρίζεται το Ινστιτούτο Μεταφορών και έχει συνολικό προϋπολογισμό περίπου 7,5 εκατ. ευρώ.

Θεσσαλονίκη: «Παρούσα»!

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της ελληνικής πλευράς, η επιλογή μιας ελληνικής πόλης για την εναρκτήρια συνάντηση του έργου CO-GISTICS δεν έγινε συμπτωματικά. Στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σημαντικοί εταίροι του έργου, όπως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΕΚΕΤΑ-ΙΜΕΤ), η εταιρεία Seaway που δραστηριοποιείται στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών και η εταιρεία Tredit που δραστηριοποιείται σε τομείς ανάπτυξης συστημάτων διαχείρισης κυκλοφορίας, μεταφορών και logistics.

Στη Θεσσαλονίκη θα εφαρμοστούν τέσσερις υπηρεσίες του έργου: α) εξοικονόμηση ενέργειας στις μετακινήσεις μέσω συνεργατικών συστημάτων σηματοδότησης, β) υποστήριξη περιβαλλοντικά φιλικής οδήγησης eco-drive για οδηγούς βαρέων οχημάτων, γ) εκτίμηση και παρακολούθηση του αποτυπώματος CO2 στις εμπορευματικές μεταφορές σε αστικές και περιαστικές περιοχές και δ) απόδειξη παραλαβής προϊόντων για τους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ειδικά στη Θεσσαλονίκη θα γίνει επιπλέον και χρήση των «συνεργατικών» συστημάτων κινητικότητας (cooperative mobility systems), που θα είναι από τις πρώτες φορές που τέτοια συστήματα θα εφαρμοστούν για τις εμπορευματικές μεταφορές.

Είναι σημαντικό ότι το έργο CO-GISTICS έχει ήδη εξασφαλίσει την συναίνεση όλων των βασικών εμπλεκόμενων φορέων στον τομέα των logistics, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι ο Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης, παρόλο που δεν είναι εταίρος του έργου, έχει εκφράσει την υποστήριξή του στις δραστηριότητες της πιλοτικής εφαρμογής.

Κύριες δράσεις για τα logistics

Σύμφωνα με τον Γ. Γιαννόπουλο του ΙΜΕΤ, στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθούν δράσεις και εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας των λεγόμενων «συνεργατικών συστημάτων μεταφορών» (Cooperative transport systems), που με χρήση τεχνητής ευφυΐας θα υποβοηθήσουν τις αστικές εμπορευματικές μεταφορές.

«Αυτό θα γίνει κυρίως με συνέργεια οχημάτων –οδηγών– συστημάτων επί της οδού, για να γίνουν οι μεταφορές πιο αποδοτικές, πιο φιλικές στο περιβάλλον και λιγότερο επιβαρυντικές για την υπόλοιπη κυκλοφορία» υποστηρίζει ο επικεφαλής του ΙΜΕΤ. Παράλληλα θα εκπονηθούν σχέδια ανάπτυξης και εμπορικής εκμετάλλευσης τέτοιων τεχνολογιών αλλά και καινοτόμες ριζοσπαστικές λύσεις όπως τα λεγόμενα «ευφυή» φορτία (intelligent cargo).

Πρόκειται για την κατάλληλη ηλεκτρονική σήμανση των φορτίων που μεταφέρονται ώστε αυτά να αποκτήσουν «γνώση» θεμάτων όπως π.χ. του προορισμού τους, της σωστής διαδρομής τους και γενικά να είναι σε θέση να δώσουν πληροφορίες στον οδηγό σχετικά με το σημείο και τον τρόπο μεταφοράς τους.

«Η χρήση τέτοιων τεχνολογιών αναμένεται να γενικευτεί σε μία δεκαετία από σήμερα· και είναι σημαντικό το ότι η Θεσσαλονίκη είναι από τις πρώτες ευρωπαϊκές πόλεις που θα εφαρμόσει πιλοτικά τέτοιες τεχνολογίες» σχολιάζει ο ακαδημαϊκός και γνώστης των μεταφορών Γ. Γιαννόπουλος.

CO-GISTICS: Με μια ματιά

* Το έργο με 325 οχήματα και συνολικό προϋπολογισμό 7.492.000 ευρώ συντονίζεται από το ERTICO-ITS Europe και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2016.

* Η πιλοτική εφαρμογή Θεσσαλονίκης έχει προγραμματιστεί να περιλαμβάνει χρήση 10 φορτηγών οχημάτων, 30 οδηγών και πολλά είδη εμπορευμάτων.

* Οι εταίροι του έργου (εταιρείες, φορείς και πανεπιστήμια): ERTICO, Aguila, Atos, Autamarocchi, Azkar, CEAGA, ΕΚΕΤΑ-ΙΜΕΤ, οι Δήμοι Βίγκο και Μπιλμπάο, CTAG, DB Schenker, DHL, Etra, Fernetti Terminal, FRAPORT, Geoloc, Here, HOLM, ICOOR, IRU Projects, MLC, M3Systems, Novacom, PluService, Πολυτεχνείο Μπάρι, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Samer, Seaway, Teamnet, Telvent, T-Systems, Tredit, Πανεπιστήμιο Τεργέστης και West Eurotrans.

 

 

ΟΔΙΚΕΣ

ΕΛΣΤΑΤ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΔΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ – ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΚΦΟΡΤΩΣΕΙΣ

Τα αποτελέσματα της έρευνας οδικών εμπορευματικών μεταφορών για το πρώτο τρίμηνο του 2019 ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ)....

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΡΤΕΣ ΕΥΦΥΟΥΣ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΤΑΧΟΓΡΑΦΟΥ

Εντός του Αυγούστου 2019 αναμένεται να ξεκινήσει η προμήθεια καρτών ψηφιακού ταχογράφου, σύμφωνα με εγκύκλιο που εκδόθηκε από τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κ. Θάνο Βούρδα....

ΣΑΡΑΚΑΚΗΣ: ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΧΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ

Οι τελευταίες εξελίξεις στο χώρο του after sales και οι νέες τεχνολογίες της “Volvo Trucks” ήταν τα θέματα που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία «Αδελφ...

Κλείσιμο [X]