ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ 15 ΕΚΑΤ. ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΕΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ GDSN

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 14/10/2014

 

O παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός Οργανισμός GS1, που δημιουργεί και διαχειρίζεται σύστημα προτύπων στον κόσμο  για την εφοδιαστική αλυσίδα ανακοίνωσε  πως 15 εκατ. προϊόντα συμπεριλαμβάνονται σήμερα στο GS1 Global Registry . 

Πρόκειται για τον ηλεκτρονικό κατάλογο του GS1,  που επιτρέπει στις εταιρείες να συγχρονίζουν με τους εμπορικούς τους συνεργάτες ανά τον κόσμο,  τις πληροφορίες των προϊόντων που διακινούν.  Το GS1 Global Registry αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία  του Παγκόσμιου Δικτύου Συγχρονισμού Δεδομένων του GS1 (GDSN) το οποίο προσφέρει ένα δυναμικό  περιβάλλον για συνεχή και ασφαλή συγχρονισμό δεδομένων μεταξύ των  επιχειρήσεων.

«Η αυξημένη ταχύτητα στις συναλλαγές ,η  ακρίβεια και η  πιο αποτελεσματική αλυσίδα εφοδιασμού ήταν οι κύριοι λόγοι που μας οδήγησαν στην υιοθέτηση του  GDSN.  Το GDSN  δεν σημαίνει μόνο πως εμείς και οι εμπορικοί μας εταίροι χρησιμοποιούμε τα ίδια δεδομένα, αλλά και πως ο  GS1  μας παρέχει την βέλτιστη ποιότητα δεδομένων που αναζητούμε» σχολίασε ο Roman Coba  διευθυντής πληροφοριακών συστημάτων της  McCain Foods Limited .

Όταν ο GS1 παρουσίασε για πρώτη φορά το GDSN τον Οκτώβριο του 2004, υπήρχαν στο Global Registry μόνο 74.000 προϊόντα κοινοποιημένα μεταξύ επιχειρήσεων από 13 χώρες.  Σήμερα, πάνω από 25.000 εταιρείες έχουν κάνει το GS1 GDSN ακρογωνιαίο λίθο των πρωτοβουλιών της αλυσίδας εφοδιασμού σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας, σε περισσότερες από 150 χώρες.

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός «η χρήση του GDSN προσδίδει πρόσθετη αξία σε νέες επιχειρηματικές διαδικασίες που δεν υπήρχαν πριν από δέκα χρόνια και αποδεικνύει ότι οι χρήστες τουσε παγκόσμιο επίπεδο  αξιοποιούν  τα προτύπα GS1 για να ανταποκριθούν στις  νέες επιχειρηματικές απαιτήσεις». 

Τομέας υγείας: μεγάλα οφέλη

Αξίζει να σημειωθεί  ότι ειδικά στον τομέα της υγείας, έχει παρατηρηθεί σημαντική αύξηση της χρήσης του GDSN με 1 εκατ. καταγεγραμμένα προϊόντα στο Global Registry, γεγονός που οφείλεται στην απαίτηση του US FDA για μοναδική αναγνώριση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Όπως σημειώνει ο Οργανισμός «τα οφέλη της υιοθέτησης του συστήματος είναι πολλαπλά και σημαντικά, όπως για παράδειγμα η άμεση διαθεσιμότητα, οι αποτελεσματικές διαδικασίες logistics & διαχείρισης αποθεμάτων, η καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών, και η διαχείριση ποιοτικών δεδομένων».

Ο  Miguel Lopera, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του  GS1, δήλωσε: «Το ορόσημο των 15 εκατ. προϊόντων καταδεικνύει την συνεχώς  αυξανόμενη  επιτυχία του  GDSN και την υπεροχή σε παγκόσμια κλίμακα των GS1 Data Quality standards . Στα τελευταία 2 χρόνια, πολλές εταιρίες και οργανισμοί έχουν  αναγνωρίσει τα οφέλη  που προσφέρει η υιοθέτηση του  GDSN στις επιχειρηματικές τους διαδικασίες  σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα από την χρήση των  προτύπων  GS1».   

Έχοντας ως στόχο  να ξεπεραστεί κατά πολύ το ορόσημο των 15 εκατομμύριων προϊόντων, ο GS1 αναμένει την ευρύτερη αύξηση της χρήσης του GDSN σε διαφορετικούς τομείς , όπως η υγεία, το λιανεμπόριο, οι υπηρεσίες εστίασης κ.ά. 

Παράλληλα, αναμένεται δραματική αύξηση των απαιτήσεων για  την παροχή πρόσθετων πληροφοριών, που αφορούν στη διαθεσιμότητα των προϊόντων , τις οδηγίες χρήσης, τα χαρακτηριστικά ιχνηλασιμότητας, τις διατροφικές πληροφορίες, τις προδιαγραφές, τη συμμόρφωση με κανονισμούς και την κατηγοριοποιήση. Οι απαιτήσεις αυτές προέρχονται από σχετικές διατάξεις και κανονισμούς με σκοπό την ασφάλεια των καταναλωτών , ιδίως με την ανάπτυξη των πωλήσεων εξ αποστάσεως, όπως για παράδειγμα ο ΕΚ1169/2011. 

Για την Ελλάδα, η υπηρεσία παρέχεται μέσω της πιστοποιημένης GDSN πλατφόρμας  HellaSync , του μοναδικού ελληνικού datapool που δημιουργήθηκε από τον GS1 Association Greece και συνδέεται με το GDSN Global Registry.

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Κ. ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟ VIOLETA BULC

Το ρόλο της ναυτιλίας στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο δίκτυο μεταφοράς αγαθών και στην ενίσχυση των παραμέτρων εκείνων που αναδεικνύουν αυτόν το ρόλο, υπογράμμισε ο Υπου...

ΠΛΩΡΗ ΤΟΥ ΟΛΠ ΓΙΑ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Σπάζοντας το όριο των 5 εκατ. TEU, ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά έρχεται πολύ κοντά στην πρώτη θέση στη Μεσόγειο στον τομέα της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων....

ΣΕΒ: ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών από επιχειρήσεις – μέλη του, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ (Τετάρτη, 30/10/2019), το εργαστήριο ExportReady Master με θέμα: «Στρατηγικές και Πρακτικές Διείσ...