ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ 1Ο FARMER EXPO HELLAS CONFERENCE 2014

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 22/10/2014

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου Farmer Expo Conference το οποίο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 1ης Έκθεσης Αγροτικής Ανάπτυξης Farmer Expo Hellas 2014.

Το συνέδριο φιλοξενήθηκε στο συνεδριακό χώρο του Μεσογειακού Εκθεσιακού Κέντρου (MEC), στην Παιανία και το παρακολούθησαν εκατοντάδες αγρότες, γεωπόνοι, επαγγελματίες του αγροτικού κλάδου, δημοσιογράφοι και φοιτητές. Υπενθυμίζουμε ότι και τις δύο ημέρες συντονιστής του συνεδρίου ήταν ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Logistics & Management Θανάσης Αντωνίου.

Εσπερίδα για τις νέες καλλιέργειες

Το Σάββατο 18 Οκτωβρίου δέκα επιστήμονες του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας παρουσίασαν μια σειρά από νέες καλλιέργειες που διεκδικούν το ενδιαφέρον των Ελλήνων αγροτών αλλά και σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της αγροτικής τεχνολογίας.  Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκε επίσης η φιλοσοφία της νέας αγροτικής πολιτικής που διέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση, φιλοσοφία που κινείται προς την κατεύθυνση της Ολοκληρωμένης Γεωργίας και τη δημιουργία ομάδων αγροτών.

Το γκότζι μπέρι, το ιπποφαές, το φραγκόσυκο, τα μανιτάρια, τα θαυμαστά αρωματικά φυτά των ελληνικών νησιών, η ρίγανη, το σταμναγκάθι, η κάπαρη, η αλμύρα  και δεκάδες φυτά που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο μιας νέας αντίληψης για την αγροτική ανάπτυξη παρουσιάστηκαν από τους επιστήμονες του Γεωπονικού Παν/μίου. Παράλληλα αναλύθηκαν νέες μέθοδοι καλλιέργειας (υδροπονική), ενώ αρκετές από τις εισηγήσεις παρουσίασαν πρωτότυπες έρευνες με πολύ πρόσφατα στοιχεία.

Στις εισηγήσεις τους οι καθηγητές, αναπληρωτές, επίκουροι και υποψήφιοι διδάκτορες του Γεωπονικού Παν/μίου  παρουσίασαν τα πραγματικά χαρακτηριστικά των νέων καλλιεργειών, διέλυσαν αρκετούς μύθους που κυριαρχούν μεταξύ των αγροτών, επεσήμαναν κινδύνους και αβεβαιότητες, ενημέρωσαν αξιόπιστα και με βάση τις πιο πρόσφατες ελληνικές και διεθνείς έρευνες για τις δυνατότητες ανάπτυξης νέων καλλιεργειών στη χώρα μας.

Τα κύρια συμπεράσματα της πρώτης εσπερίδας ήταν ότι οι αγρότες θα πρέπει να μην επηρεάζονται απλώς από τις βραχυπρόθεσμες τάσεις των αγορών αλλά να σχεδιάζουν προσεκτικά τη νέα καλλιέργεια στην οποία επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν, με τη βοήθεια και την επιστημονική επιμέλεια των γεωπόνων κι έχοντας πάντα ένα επιχειρηματικό σχέδιο για την (ενδεχόμενη) τυποποίηση, αποθήκευση, διακίνηση και διάθεση των προϊόντων τους. 

Εσπερίδα για τα φυτοφάρμακα

Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, δέκα παράγοντες της αγοράς με μακρά παρουσία και πλούσια εμπειρία στην παραγωγή, μεταποίηση και τον έλεγχο τροφίμων και ποτών συζήτησαν σε ανοικτό πάνελ το μείζον ζήτημα των φυτοφαρμάκων, σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε η εταιρεία Food Allergens Laboratory.

Οι καλεσμένοι κάλυπταν ευρύ φάσμα: από εκπροσώπους του υπουργείου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων μέχρι εκπροσώπους  αγροτικών συλλόγων, ενώσεων καταναλωτών ενώ σημαντική ήταν η παρουσία ερευνητή από το  Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο  το οποίο αποτελεί  το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς.

Εξετάστηκε η υφιστάμενη αλλά και οι ευρωπαϊκή νομοθεσία, αναλύθηκαν οι πολιτικές του ελληνικού κράτους και της Ε.Ε. σχετικά με τις εισαγωγές νωπών προϊόντων από τρίτες χώρες ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο ρόλο που διαδραματίζουν οι ενώσεις καταναλωτών και οι μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Η εσπερίδα κατέληξε σε μια σειρά ενδιαφέροντα συμπεράσματα μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει η διαπίστωση ότι η χώρα μας βρίσκεται σε σχετικά ικανοποιητική θέση όσο αφορά την υπέρβαση των διεθνών ορίων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, ενώ αντίθετα οι εισηγητές φάνηκε να συμφωνούν ότι ο Έλληνας καταναλωτής αν κι ευαίσθητος σε ζητήματα προστασίας της υγείας του είναι μάλλον ανενημέρωτος ή του είναι δύσκολο να διαχειριστεί τον μεγάλο όγκο πληροφορίας που του δίνεται από τη βιομηχανία.

Οι εισηγητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι  στην Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερος συντονισμός δημόσιων, ιδιωτικών και μη κυβερνητικών φορέων προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης τόσο του επαγγελματία αγρότη όσο και του πολίτη-καταναλωτή για τα τρόφιμα/ ποτά που καταναλώνει. Κρίνεται επίσης αναγκαία η στροφή της παραγωγής προς την Ολοκληρωμένη Γεωργία, η  συστηματική παρακολούθηση της παραγωγής στο χωράφι –υπό την επίβλεψη γεωπόνων- και η συνεχή συλλογή (κι επεξεργασία) στοιχείων από τη χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων στην αγροτική παραγωγή.

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ Κ. ΓΙΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΟ VIOLETA BULC

Το ρόλο της ναυτιλίας στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο δίκτυο μεταφοράς αγαθών και στην ενίσχυση των παραμέτρων εκείνων που αναδεικνύουν αυτόν το ρόλο, υπογράμμισε ο Υπου...

ΠΛΩΡΗ ΤΟΥ ΟΛΠ ΓΙΑ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Σπάζοντας το όριο των 5 εκατ. TEU, ο Οργανισμός Λιμένα Πειραιά έρχεται πολύ κοντά στην πρώτη θέση στη Μεσόγειο στον τομέα της μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων....

ΣΕΒ: ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΔΙΕΙΣΔΥΣΗΣ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων στελεχών από επιχειρήσεις – μέλη του, πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΕΒ (Τετάρτη, 30/10/2019), το εργαστήριο ExportReady Master με θέμα: «Στρατηγικές και Πρακτικές Διείσ...

Κλείσιμο [X]