ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

Tο κύκλωμα διανομής του Νηρέα έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα οργάνωσης που σήμερα παραδίδει φρέσκο ψάρι μέσα σε 12 ώρες στα σημεία πώλησης, σε όλη την Ελλάδα.

ΠΡΩΤΟΣ Ο ΝΗΡΕΑΣ, ΣΕ ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ… ΒΡΑΒΕΙΑ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 14/11/2014

 

ΤΟ ΠΕΡΙΠΛΟΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΕΙΔΙΚΟΥΣ, ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΣΦΑΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «ΝΗΡΕΑΣ», ΑΠΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΡΙΣΤΕΙΑΣ ΣΤΑ LOGISTICS 2014.

Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου

Το L&M έχει παρουσιάσει στο παρελθόν το έργο της αναδιάρθρωσης στην εφοδιαστική αλυσίδα του «Νηρέα» εκτιμώντας ότι πρόκειται για μια από τις κορυφαίες πρωτοβουλίες που λήφθηκαν τελευταία, σε έναν από τους πιο ξεχωριστούς αλλά και τους πιο απαιτητικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Η αναδιοργάνωση των logistics κρίθηκε αναγκαία, διότι η εταιρεία έθεσε σαν στόχο τη μείωση του κόστους λειτουργίας του κυκλώματος supply chain, έχοντας όμως ως αρχική κατεύθυνση την αποφυγή της μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο «Νηρέας» προχώρησε σε αναδιάρθρωση τόσο της εφοδιαστικής αλυσίδας του ξηρού φορτίου ιχθυοτροφών όσο κι εκείνης των νωπών αλιευμάτων. Με δεδομένο ότι το κόστος των πρώτων υλών κυμαίνεται από 40 μέχρι και 55% του συνολικού, η εταιρεία έπρεπε να βρει τρόπους για να περιορίσει το κόστος των πρώτων υλών, να αυξήσει το cash flow στο εσωτερικό της και να αποκαταστήσει την έλλειψη εμπιστοσύνης σε βάρος της χώρας.

Η εταιρεία ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2010 το σχεδιασμό της αναδιοργάνωσης των logistics προσπαθώντας να μειώσει τα αποθέματά της στις ιχθυοφάρμες, ενώ τον Απρίλιο του 2011 τέθηκε σε εφαρμογή το νέο σχέδιο μεταφορικού έργου.

Tο έργο της αναδιάρθρωσης στην εφοδιαστική αλυσίδα του «Νηρέα» θεωρείται μια από τις κορυφαίες πρωτοβουλίες logistics που λήφθηκαν τελευταία, σε έναν από τους πιο ξεχωριστούς αλλά και τους πιο απαιτητικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Το όλο σχέδιο επικεντρώθηκε στη βελτιστοποίηση των ροών ανάμεσα στις πηγές προμήθειας πρώτων υλών, στο εργοστάσιο παραγωγής ιχθυοτροφών και στις ιχθυοφάρμες. Η εταιρεία χρειάστηκε να συνεργαστεί με αριθμό μεταφορικών εταιρειών, λόγω της μεγάλης διασποράς των σημείων διάθεσης των τροφών, κυρίως προς τη δυτική Ελλάδα, ενώ σημαντικό πρόβλημα στο σχεδιασμό ήταν η εποχικότητα της διακίνησης, καθώς το τελικό προϊόν, η τροφή δηλαδή που χρησιμοποιείται για τα ψάρια της εταιρείας ή των πελατών της, διακινείται σε ποσοστό 65% την περίοδο Μαΐου - Οκτωβρίου.

Η Νηρέας συνεργάστηκε με δύο παραγωγικές εταιρείες και μια εταιρεία παροχής μεταφορικών υπηρεσιών. Οι παραγωγικές εταιρείες παρουσίαζαν κοινά χαρακτηριστικά: α) ανάλογη εποχικότητα, β) μεγάλο όγκο διακίνησης προϊόντων και γ) ανάλογες ποιοτικές προδιαγραφές μεταφοράς. Παράλληλα αντιμετώπιζαν και οι δύο αδυναμία τυποποίησης του επιπέδου εξυπηρέτησης προς τον τελικό καταναλωτή και υψηλό και μεταβαλλόμενο κόστος μεταφοράς.

Η Νηρέας αναζήτησε επίσης τις συμπληρωματικές εκείνες λειτουργίες που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν καλύτερα την εφοδιαστική αλυσίδα και τα outbound logistics ξηρού φορτίου - ιχθυοτροφών. Έτσι, η παραγωγή των προϊόντων - ιχθυοτροφών γίνεται στην περιοχή της ΒΙΠΕ Πατρών και στη Χαλκίδα, οι παραγωγικές εγκαταστάσεις της συνεργάτιδας εταιρείας είναι στη δυτική Ελλάδα, και υπάρχει εκτεταμένο δίκτυο πωλήσεων σε Πάτρα και Αθήνα.

Ο Μιλτιάδης Χατζημανωλάκης, διευθυντής στο τμήμα Supply Chain της «Νηρέας» και μεγάλος νικητής,  καθώς απέσπασε το πρώτο βραβείο του θεσμού «The Hellenic Awards for Logistics Excellence», μας παραχώρησε τη συνέντευξη που ακολουθεί.

Ο Μιλτιάδης Χατζημανωλάκης, διευθυντής στο τμήμα Supply Chain της «Νηρέας», παρουσιάζει το βραβευμένο έργο αναδιάρθρωσης της εφοδιαστικής αλυσίδας στον ιχθυοκαλλιεργητικό όμιλο. Φωτογραφία Γιώργος Διαμαντάκης/ ILME

L&M Ένα πρώτο σχόλιό σας για την βράβευση, κύριε Χατζημανωλάκη…

Μιλτιάδης Χατζημανωλάκης Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ILME, την οργανωτική επιτροπή, καθώς και την ομάδα αξιολόγησης για την τιμή που έκαναν στην εταιρεία και την ομάδα των logistics. «Καινοτομία» για μας σημαίνει διαρκή βελτίωση των διαδικασιών μας, καθώς βρισκόμαστε σε συνεχή, καθημερινή ενασχόληση με αυτό το θέμα.

Ποια είναι η σημερινή εικόνα της εφαρμογής του βραβευμένου έργου;

Το project κύλησε ευχάριστα και έδωσε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να αποσπάμε όλα τα οφέλη που συνεπάγεται η υλοποίησή του.

Τι σημαίνει αυτό το βραβείο για την επόμενη ημέρα της εταιρείας;

Σημαίνει πολλά, διότι το τμήμα των logistics στο «Νηρέα» είναι από τα πιο σημαντικά, και η αξία του είναι αποτυπωμένη στο mission statement. Είναι μια σημαντική λειτουργία της εταιρείας, η οποία λειτουργία αποτελεί και στοιχείο που τη διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό της. Είναι μια μεγάλη διάκριση, την οποία θα θέλαμε να την εξαγάγουμε και στο εξωτερικό.

Ποιο είναι το πρακτικό αποτέλεσμα του έργου;

Σε μια επένδυση της τάξης των δύο εκατ. ευρώ για το συγκεκριμένο έργο, πετύχαμε μείωση του κόστους πάνω από 20%, σε ένα κύκλωμα διανομής μάλιστα το οποίο υπερβαίνει τα 15 εκατ. ευρώ. Και φυσικά υπάρχουν πολλαπλά οφέλη –στο marketing, στην ικανοποίηση και την εξυπηρέτηση των πελατών– μέρα με τη μέρα…

Κύριε Χατζημανωλάκη, παρά τη δική σας βράβευση, ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας βρίσκεται σε αναστάτωση. Τι συμβαίνει;

Ο κλάδος μας αποτελεί μικρόκοσμο της ελληνικής οικονομίας· έχει όμως διαρκή ανάπτυξη. Υπάρχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα το οποίο μας διαφοροποιεί ως κλάδο από τους υπόλοιπους: Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε κρίση, αν παρατηρήσετε τον κύκλο πωλήσεων του κλάδου μας, έχει μείνει αμετάβλητος.

Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν μας –όχι μόνο του Νηρέα, αλλά του κλάδου γενικότερα– είναι κάτι που ζητείται από την αγορά. Σκεφτείτε επίσης και το τι συμβαίνει στον κλάδο των τροφίμων: υπάρχει συνεχής έλλειψη. Ποιοι κλάδοι είναι αυτοί που μπορούν να εισφέρουν στην ανάπτυξη και να εξασφαλίζουν συνεχή παραγωγή προϊόντων;

Αν η πολιτεία αντιληφθεί τη σημασία που έχει αυτός ο κλάδος, τότε το επόμενο βήμα της θα είναι σίγουρα πολύ διαφορετικό. Κι εκεί, ελπίζουμε ότι η δική μας εταιρεία, ο «Νηρέας», θα είναι ο «φάρος» που θα πρωτοστατήσει σε όλες τις εξελίξεις.

Ο νικητής των πρώτων «The Hellenic Awards for Logistics Excellence», μαζί με τον πρόεδρο του ILME Σπύρο Ολύμπιο. Φωτογραφία Γιώργος Διαμαντάκης/ ILME

Τι γίνεται σε νομοθετικό επίπεδο στον κλάδο σας; Κι αναφέρομαι κυρίως σε ζητήματα διασφάλισης ποιότητας, διανομής κλπ.

Το ευχάριστο με αυτόν τον κλάδο είναι ότι τους κανονισμούς τους διαμορφώνουν οι ίδιοι οι πελάτες. Είμαστε πιο μπροστά από τους κανονισμούς και τους νόμους που διέπουν τη συνολική διάρκεια της «φυσικότητας» του προϊόντος.

Όλοι στον κλάδο ανταγωνιζόμαστε για καλύτερους όρους απ’ αυτούς που επιβάλλει η νομοθεσία. Άλλωστε, τι ήταν ακριβώς το project για το οποίο τιμηθήκαμε απόψε; Στην ουσία θέλαμε να αυξήσουμε από μόνοι μας τον κύκλο «φρεσκάδας» του διαθέσιμου προϊόντος στο τραπέζι του καταναλωτή.

Ενώ είχαμε ένα standard 12-14 ημέρες, και μάλιστα χωρίς να υπαγορεύεται από κάποια νομοθεσία, εμείς ήδη μειώνουμε αυτό το διάστημα, αυξάνοντας έτσι τη «φρεσκάδα» του προϊόντος. Να φανταστείτε ότι το κύκλωμα διανομής έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα που σήμερα παραδίδουμε φρέσκο ψάρι σε όλη την Ελλάδα μέσα σε 12 ώρες στα σημεία πώλησης.

 

 

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

ΧΡΥΣΌ ΒΡΑΒΕΊΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ONLINE DATA ΣΤΑ SUPPLY CHAIN AWARDS 2018

Χρυσό Βραβείο έλαβε η OnLine Data στα SUPPLY CHAIN AWARDS 2018 για την πρωτοποριακή πλατφόρμα WeSea Web Maritime Suite, στην κατηγορία «Ψηφιοποίηση στην Εφοδιαστική Αλυσίδα»....

ΕΕΒΨ:ΕΠΑΝΑΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑ ISO 9001:2015

Στην επανέκδοση και αναβάθμιση του πρότυπου ISO 9001:2015, από το φορέα πιστοποίησης Business Quality Certification (BQC) προχώρησε η Ελληνική Ένωση Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics....

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΤΣΟΣ: ΕΞΑΓΟΡΑΣΕ ΥΨΗΛΟ ΜΕΙΟΨΗΦΙΚΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗ FOODLINK

Στην επενδυτική εταιρεία “VNK Capital”, συμφερόντων της οικογένειας Κάτσου, πέρασε το 25% της εταιρείας παροχής υπηρεσιών υποστήριξης Εφοδιαστικών Αλυσίδων “Foodlink”....

Κλείσιμο [X]