ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

Ο Χρήστος Μανωλόπουλος, διευθυντής εκδόσεων στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος», παρουσιάζει το έργο της αναδιάρθρωσης στην εφοδιαστική αλυσίδα, το οποίο απέσπασε το τρίτο βραβείο στα Βραβεία Αριστείας για τα Logistics 2014.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ- “ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ’: ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ…

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 17/11/2014

 

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΟΣΕΩΝ «ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ» ΜΑΣ ΕΞΗΓΕΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΝ ΕΤΕΙ 2014 ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ, ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΑΒΕΥΕΤΑΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ.

Η αναδιοργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας των σχολικών συγγραμμάτων και η εξομάλυνση της διανομής τους στα σχολεία όλης της επικράτειας είναι ένα δύσκολο κι εξαιρετικά πιεστικό καθήκον του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» (ΙΤΥΕ). Δεν είναι όμως το μόνο…

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του I.T.Y.E., το Ινστιτούτο είναι «ερευνητικός και τεχνολογικός φορέας με σκοπό την έρευνα και την αποτελεσματική αξιοποίηση των τεχνολογιών της πληροφορίας και των επικοινωνιών». Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τομέα της εκπαίδευσης, με την ανάπτυξη και εφαρμογή των συμβατικών και ψηφιακών μέσων στην εκπαίδευση και τη διά βίου μάθηση, την έκδοση έντυπου και ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού υλικού, τη διοίκηση και διαχείριση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, καθώς και την υποστήριξη της οργάνωσης και λειτουργίας των ηλεκτρονικών υποδομών του Υπουργείου Παιδείας και όλων των εκπαιδευτικών μονάδων.

Σε μια εποχή που η δημόσια διοίκηση αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού και τα μειωμένα κονδύλια που επέφεραν τα μνημόνια, ο συγκεκριμένος δημόσιος φορέας καλείται να διαχειριστεί ένα σύνθετο και ογκώδες έργο υπό εξαιρετικά ιδιαίτερες συνθήκες.

Όπως υποστηρίζει ο βραβευμένος με το τρίτο Βραβείο Αριστείας στα Logistics 2014 Χρήστος Μανωλόπουλος, διευθυντής εκδόσεων στο Ινστιτούτο, η δράση του φορέα είναι σημαντική όπως «είναι σημαντική η αύξηση της ωφέλειας του τελικού χρήστη, που είναι ο μαθητής, σε μια εποχή μάλιστα που τα δημόσια αγαθά έχουν αλλάξει χαρακτήρα».

Από το 2011, όταν ο «Διόφαντος» ανέλαβε την παραγωγή και τη διανομή των σχολικών βιβλίων, υιοθετήθηκε μια σειρά μέτρων όπως η μείωση του τιράζ, η αύξηση της ποιότητας του τελικού προϊόντος, η αποπληρωμή των προμηθευτών, η μείωση του συνολικού κόστους παραγωγής και η γρήγορη εκκαθάριση οικονομικών εκκρεμοτήτων· τα μέτρα αυτά άλλαξαν την αρνητική εικόνα του παρελθόντος.

Η διεύθυνση εκδόσεων του ΙΤΥΕ έλαβε επίσης σειρά μέτρων για τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, με επίκεντρο τη σύγχρονη αποθήκη των 11.500 παλετοθέσεων, και ήταν αυτά τα μέτρα που έδωσαν τελικά το βραβείο στο συγκεκριμένο φορέα.

Ένα παράδειγμα: «Καθιερώσαμε σύστημα bar coding στην παλέτα προκειμένου να περιορίσουμε τις αστοχίες» λέει Χρ. Μανωλόπουλος, που βλέπει τη (δημόσια) αποθήκη του να λειτουργεί πλέον χωρίς τα πολλά προβλήματα του παρελθόντος, ενώ η δημιουργία σύγχρονου e-shop για ιδιώτες και βιβλιοπώλες επέτρεψε ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στο όλο σύστημα.

Ο Βασίλειος Μπαρμπαγιάννης πρόεδρος του ΣΥΝΔΔΕ&L (δεξιά) βραβεύει το Χρήστο Μανωλόπουλο, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος».

Η λειτουργία του Διόφαντου

Η καινοτομία στο ΙΤΥΕ συνίσταται σε τρεις παράγοντες, που είναι: α) η ορθή παραγγελία, β) η οργάνωση των αποθηκών και γ) η συσκευασία. Η Διεύθυνση Εκδόσεων έχει οργανώσει μια σειρά απαραίτητων διαδικασιών, μεταξύ των οποίων είναι οι παρακάτω:

* Υπολογισμός των αναγκών σε αντίτυπα ανά τίτλο και ανά σχολική μονάδα. Ο υπολογισμός πραγματοποιείται από εξειδικευμένο λογισμικό που αξιοποιεί τα δεδομένα της καρτέλας σχολείου «Ε-survey» και παράγει την «παραγγελία σχολείου», δηλαδή το σύνολο αντιτύπων ανά τίτλο που θα λάβει η σχολική μονάδα, βάσει του μαθητικού της δυναμικού.

* Εκπόνηση και υλοποίηση της διαδικασίας παραγωγής των σχολικών βιβλίων (αγορά χάρτου και εκτύπωση -βιβλιοδεσία).

* Οργάνωση και επίβλεψη της διαδικασίας συσκευασίας του συνόλου των βιβλίων. Η συσκευασία πραγματοποιείται ανά «παραγγελία σχολείου».

* Οργάνωση, συντονισμός και επίβλεψη της διαδικασίας διανομής των βιβλίων στα σχολεία και τα κέντρα διανομής των επιμέρους νομών της χώρας. Οι συσκευασμένες «παραγγελίες σχολείου» αποστέλλονται στα Κέντρα Διανομής πανελλαδικά. Στη συνέχεια τα Κέντρα Διανομής αποστέλλουν σε κάθε σχολική μονάδα τις συσκευασμένες παραγγελίες της.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί και η οποία παραχωρήθηκε αμέσως μετά τη βράβευση, ο Χρ. Μανωλόπουλος και δημοσιεύτηκε αρχικά στην έντυπη έκδοση του περιοδικού Logistics & Management.

Η μεγάλη αποθήκη του Διόφαντου γεμάτη σχολική εγχειρίδια που πρέπει να διοχετεύονται γρήγορα και με ασφάλεια σε όλα τα σχολεία της χώρας.

L&M Τι σημαίνει για την επόμενη ημέρα του Διόφαντου αυτή η βράβευση;

Χρήστος Μανωλόπουλος Είναι ένα ηθικό κίνητρο για να συνεχίσουμε, γιατί έχουμε προσπαθήσει πολύ, έχουμε υπερβεί τους εαυτούς μας. Εμείς επιτελούμε ένα δημόσιο σκοπό και για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να έχουμε ηθική επιβράβευση. Η δουλειά μας έχει να κάνει με αυτό που θα λέγαμε «κοινωνική αναπαραγωγή» κι όχι με επιχειρηματικό ανταγωνισμό. Βεβαίως πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί, κι αυτό είναι που προσπαθήσαμε να προβάλουμε μέσα από αυτή τη συμμετοχή μας.

Εκτός από την περίοδο πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, τι ακριβώς κάνετε το υπόλοιπο διάστημα του χρόνου;

- Έχουμε δραστηριότητα όλο το χρόνο. Για να φτάσουν τα βιβλία στα σχολεία στις αρχές Σεπτεμβρίου, εμείς εργαζόμαστε ουσιαστικά 18 μήνες πριν. Ακολουθούμε δημόσιες διαδικασίες οι οποίες είναι, συνήθως, χρονοβόρες,. Άρα φροντίζουμε εκ των προτέρων να έχουμε τελειώσει το προπαρασκευαστικό κομμάτι πριν τα Χριστούγεννα, έτσι ώστε αμέσως μετά να περάσουμε στην παραγωγή, η οποία διαρκεί 6 μήνες. Θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι η διανομή γίνεται σταδιακά, για να διευκολύνεται η αποθήκη. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, στέλνουμε βιβλία στο Αιγαίο· η αποστολή ξεκίνησε ανά βαθμίδα.

Δηλαδή μιλάμε για μια «κυκλική» εφοδιαστική αλυσίδα;

- Ακριβώς! Τον άλλο μισό χρόνο προετοιμάζουμε τις λειτουργίες της επόμενης περιόδου και ταυτόχρονα ενισχύουμε τις διαδικασίες μας. Για να αξιοποιήσουμε μάλιστα το συσκευαστήριο, κατά τη μικρή διάρκεια του νεκρού διαστήματος των λειτουργιών μας, συζητάμε με ιδιωτικές εταιρείες για συνεργατική εκμετάλλευση. Είναι ένα κοινό πρότυπο λειτουργίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από διάφορες εταιρείες. Αυτό το διάστημα συζητάμε τα διαδικαστικά· είμαστε φορέας ιδιωτικού δικαίου με δημόσιο χαρακτήρα.

Θα υπάρχει σχολικό βιβλίο τα επόμενα χρόνια;

-Αν δούμε το θέμα από τεχνολογική άποψη, είναι σίγουρο ότι τα επόμενα χρόνια το βιβλίο θα δεχτεί μια μετεξέλιξη. Θα περάσει στην ψηφιακή μορφή· αυτή τη στιγμή ζούμε μια δεύτερη «επανάσταση Γουτεμβέργιου». Για να αφομοιώσουν οι κοινωνίες αυτή την αλλαγή θα χρειαστεί χρόνος. Εμείς αναπτύσσουμε ψηφιακό οπλοστάσιο για να συμπληρώσουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουμε στο έντυπο κομμάτι. Δεν πιστεύουμε όμως ότι μέσα σε 10-15 χρόνια θα μάθουμε να λειτουργούμε μέσα σε απόλυτα ψηφιακό περιβάλλον· το χαρτί είναι ακόμα μέσα στο DNA μας. Ακόμα και τα εγγόνια μας θα έχουν βιβλία…

Θα υπάρξουν όμως αλλαγές…

Ασφαλώς, το βιβλίο θα αλλάξει μορφή. Εμείς για παράδειγμα, έχουμε ψηφιοποιήσει όλο το υλικό μας, και στόχος μας είναι να έχουμε κάθε βιβλίο και σε e-book. Παιδιά με προβλήματα στο να μεταφέρουν βάρος στην πλάτη τους, θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ψηφιακή μορφή των βιβλίων.

 Η τσάντα του γιου μου μερικές ημέρες είναι ασήκωτη…

-Το γνωρίζουμε… Κάνουμε μια προσπάθεια να αλλάξουμε το χαρτί των σχολικών βιβλίων για να γίνουν ελαφρύτερα και να χωρίσουμε το βιβλίο της χρονιάς σε 2-3 τόμους. Είναι πολλά πράγματα που θέλουμε να κάνουμε…

 

 

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ ΙΙ

Δίμηνη παράταση έως τις 18 Νοεμβρίου έδωσε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την προθεσμία υποβολής των δεσμευτικών προσφορών που αφορούν το Θριάσιο ΙΙ [Εμπορευματικός Σιδηροδρομικός Σταθμός και...

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΣΩΜΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΕΑΝΕΠ ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ

Με αρχικούς μετόχους τις εταιρείες ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε., ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ Α.Ε., ΣΥΜΕΤΑΛ Α.Ε. και Goldair Cargo Α.Ε., καθώς και το Επιμελητήριο Βοιωτίας, ιδρύθηκε το πρώτο Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης Άτυπης...

ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΚΕΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

Εμπεριστατωμένη μελέτη – έρευνα για την ανάπτυξη 88 Επιχειρηματικών Πάρκων το διάστημα 2018-2040 απέστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επε...

Κλείσιμο [X]