ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΛΟΓΟΙ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΣΕΒ 1945 - 2014

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 19/11/2014

 

Συγγραφέας: Γεωργία Μ. Πανσεληνά

Έκδοση: ΣΕΒ, Αθήνα 2014

 

Η ιστορικός Γεωργία Μ. Πανσεληνά έχει ασχοληθεί συστηματικά με τη βιομηχανική ιστορία, και μάλιστα προ ετών συνέγραψε μια εξαιρετική ιστορία του ΣΕΒ, όταν ο σύνδεσμος συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής από την ίδρυσή του (1907).

Η Γ. Πανσεληνά, η οποία χρημάτισε διευθύντρια του Αρχείου Βοβολίνη και αρθρογραφούσε στο περιοδικό «Οικονομική Επιθεώρηση», αναλύει στο παρόν έργο τις δημόσιες τοποθετήσεις των προέδρων του Συνδέσμου από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι πρόσφατα. Καλύπτει δηλαδή μια σημαντική περίοδο της νεότερης ελληνικής ιστορίας, η οποία ξεκινάει με την μεταπολεμική ανοικοδόμηση και καταλήγει με τη μαρτυρική περίοδο του μνημονίου και των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων.

Στο βιβλίο –το οποίο εκδόθηκε από τον ΣΕΒ με τη φροντίδα του απερχόμενου προέδρου Δημήτρη Δασκαλόπουλου– αναλύονται ανά θεματικές οι λόγοι των προέδρων που εκφωνήθηκαν είτε στις γενικές συντελεύσεις, στις ημερίδες και στα συνέδρια που διοργανώθηκαν είτε κατά τις επισκέψεις των προέδρων σε γενικές συνελεύσεις τραπεζών, και σε επιμελητήρια, στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Υπουργείο Οικονομικών κ.ά.

«»Ο ΣΕΒ, αναφέρει η συγγραφέας-ιστορικός, από την ίδρυσή του το 1907 και σε όλη την 100-ετή και πλέον διαδρομή του, ταυτίστηκε με τους εκάστοτε προέδρους του. Οι προσωπικότητές τους σμίλεψαν τη φυσιογνωμία του, προσδίδοντας εκείνο το προσωπικό, ιδιαίτερο, ανθρώπινο στοιχείο –άλλοτε περισσότερο χαρισματικό και άλλοτε λιγότερο– στην ίδια την υπόσταση του Συνδέσμου».

Ποιες ήταν όμως οι συνισταμένες του δημόσιου λόγου του ΣΕΒ κατά τη διάρκεια των 70 χρόνων που εξετάζει η παρούσα έκδοση; Ο ΣΕΒ ήταν τοποθετημένος, αταλάντευτα και χωρίς υπεκφυγές, υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Ελλάδας, και στήριξε την ένταξη της χώρας στην ΕΟΚ.

Υπήρξε αταλάντευτα υπέρμαχος της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, για την οποία ζητούσε πάντα μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και λιγότερο κρατικό παρεμβατισμό, την ίδια ώρα που πίεζε για τη μείωση του σπάταλου, παρασιτικού και αντιαναπτυξιακού δημόσιου τομέα. Τέλος, ο Σύνδεσμος προσπάθησε να αποφύγει την ταύτισή του με συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα και να παρουσιάσει ένα ακομμάτιστο αλλά όχι «απολιτικό» πρόσωπο.

Το έργο παρουσιάζει θέσεις όλων των προέδρων κατά την εβδομηντάχρονη περίοδο που εξετάζει· στέκεται όμως κατά τι περισσότερο στους τρεις –κατά τη συγγραφέα– σημαντικότερους προέδρους: τον Χριστόφορο Κατσάμπα στα χρόνια του Εμφυλίου και της ανασυγκρότησης, το Δημήτρη Μαρινόπουλο στα χρόνια της δικτατορίας και της μεταπολίτευσης και τον Δημήτρη Δασκαλόπουλο στα χρόνια της ύφεσης και των μνημονίων. «Οραματιστές και συγχρόνως ρεαλιστές» κατά τη συγγραφέα, οι πρόεδροι του ΣΕΒ αποτελούν μια «δημόσια φωνή» που αξίζει να μελετηθεί σε βάθος.

* Το βιβλίο διατίθεται αποκλειστικά από τον ΣΕΒ.

 

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Γ. ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗΣ: ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

O κ. Γιάννης Καπετανάκης ξενάγησε το "L&M" στις εγκαταστάσεις της "Transcombi Express" στα Οινόφυτα....

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΘΑΝ. ΜΠΟΥΡΑ: ΕΚΤΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΑ LOGISTICS!

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Ν.Δ. θίγει τα κακώς κείμενα της αγοράς και παρουσιάζει θέσεις προς τους επιχειρηματίες....

ΑΝΝΑ ΠΟΥΛΟΥ: Η ΕΠΕΛΑΣΗ ΤΟΥ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ LOGISTICS!

Η ειδική σύμβουλος σε θέματα δημοσίων σχέσεων και διαχείρισης “brand names” επιχειρήσεων παρουσιάζει τα συμπεράσματα διεθνούς συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ για τις προοπτικές στην παραγωγή...

Κλείσιμο [X]