ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 04/12/2014

 

Συγγραφείς:

Ολίβια Κυριακίδου & Ελένη Σαλαβρού

Έκδοση:

Rosili, Αθήνα 2014

 

Η κρίση που ξέσπασε διεθνώς το 2008 και από το 2009 έχει βάλει τη χώρα μας σε τροχιά  ύφεσης και κοινωνικής εξαθλίωσης είναι ένας μόνο από τους παράγοντες που έχουν περιορίσει την παρουσία του κράτους στη δημόσια ζωή.

Από τη δεκαετία του 1990, σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη και στη Βόρεια Αμερική, η ολοένα και μεγαλύτερη απομάκρυνση του κράτους από τομείς αποκλειστικού μέχρι τότε ενδιαφέροντος, προβλημάτισε τις κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες έσπευσαν να «γεμίσουν» το κενό τους απόντος κράτους.

Το αποτέλεσμα ήταν, μέσω της κινητοποίησης κοινωνικών δυνάμεων,  να αναδυθεί αυτό που αποκαλούμε «τρίτος τομέας» (third sector) ή όπως προτιμούν οι συγγραφείς του παρόντος τόμου «κοινωνική οικονομία». Ο τρίτος τομέας «αποτελεί ένα ελπιδοφόρο πεδίο για την αντιμετώπιση των  προβλημάτων που απορρέουν από την πρόσφατη εξέλιξη των κοινωνικών και οικονομικών συστημάτων» υποστηρίζουν στο βιβλίο τους.

Οι δύο συγγραφείς, καθηγήτριες στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και ιδρύτριες της Μονάδας Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας του ΟΠΑ, ξεκινούν από τη έννοια της «κοινωνικής επιχειρηματικότητας», αναγνωρίζοντας όμως ότι ο όρος φαίνεται να σημαίνει διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς φορείς· μια γρήγορη εικόνα στη σύγχρονη ελληνική κι ευρωπαϊκή πραγματικότητα αποδεικνύει ότι το νέο αυτό μόρφωμα έχει πολλά «πρόσωπα».

Οι δύο συγγραφείς θεωρούν ότι για μεν το κράτος, η ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας μπορεί να αποτελέσει κάποιου είδους «λύση» στις αδυναμίες του συνεχώς συρρικνωμένου κράτους πρόνοιας, ενώ για την κοινωνία των πολιτών, η ανάπτυξη συνεργατικών μορφών επιχειρηματικότητας, αποτελούν καταλύτη για συστημικές αλλαγές. Αλλιώς φυσικά βλέπουν το φαινόμενο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Το παρόν έργο συστηματοποιεί τη θεωρητική συζήτηση για την κοινωνική εταιρεία, τις διάφορες εκφάνσεις και την τυπολογία που έχει ήδη λάβει σε διάφορα σημεία του πλανήτη, εξετάζει τη δυνατότητα για τη δημιουργία αξίας όπως σε κάθε άλλη επιχείρηση  και κλείνει, το πρώτο τμήμα, με πλούσια αναφορά στον ελληνικό νόμο 4019 του 2011 για την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.). Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται οι μορφές που αναγνωρίζει – και καλύπτει- ο νόμος όπως ο κοινωνικός συνεταιρισμός περιορισμένης ευθύνης, οι επιχειρήσεις συλλογικού και παραγωγικού σκοπού, οι επιχειρήσεις κοινωνικής φροντίδας, η κοινωνική δικαιόχρηση, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία κ.ά.

Οι δύο καθηγήτριες, στηριγμένες με τη βοήθεια της κλασικής θεωρίας για την οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων, παρουσιάζουν στοιχεία από το σχεδιασμό μιας κοινωνικής επιχείρησης και στρατηγικές για την ανάπτυξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας, κλείνουν δε το έργο τους  με την παρουσίαση χαρακτηριστικών κοινωνικών επιχειρήσεων από την Ελλάδα ( περιοδικό αστέγων Σχεδία, καφετέρια/καφεκοπτείο Μύρτιλλο κ.ά. ) και το εξωτερικό.

 

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΟΣΕ ΞΥΠΝΗΣΕ ΚΑΙ ΦΕΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ο.Σ.Ε. μιλά αποκλειστικά για τη νέα αντίληψη, τις ευρωπαϊκές προκλήσεις, τα έργα που υλοποιήθηκαν και κυρίως για τις πρωτοβουλίες έναρξης εμπορευματικών δραστηριοτήτων σε Θεσ...

ΔΗΜ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: «ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΥΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ, ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΧΕΔΙΟ!»

Ο κ. Τριανταφύλλου απαντά με σοβαρότητα και ευθείες κουβέντες σε κάθε ερώτημα που του έθεσε το “L&M”....

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΘΕΝΤΑ ΝΟΜΟ

O νόμος 4302/2014, νόμος εφοδιαστικής (Logistics) χαρακτηρίζει δραστηριότητες, επιχειρήσεις και ορίζει τις βασικές λειτουργίες της. Όπως, όμως...