ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΛΥΣΙΔΩΝ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 28/07/2016

 

Φορείς Συνάντηση Εργασίας με θέμα: «Διαχείριση της Εφοδιαστικής Αλυσίδας με τη χρήση ΕΣΜ: Δυνατότητες και Προοπτικές» πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Υπουργείο Μεταφορών με τη συμμετοχή κορυφαίων θεσμικών παραγόντων της αγοράς.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 20 Μαΐου2016 με τη συμμετοχή περίπου 50 εκπροσώπων της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και των φορέων έρευνας και τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Μεταφορών.

Ο Δρ. Άγγελος Αμδίτης, πρόεδρος της ΙΤS Hellas και διευθυντής έρευνας του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ανέφερε ότι ο σκοπός της συνάντησης ήταν η δημιουργία βάσης συζήτησης και συνεργασίας μεταξύ των κεντρικών φορέων της εφοδιαστικής αλυσίδας με τους αντίστοιχους φορείς έρευνας και παροχής τεχνολογικών λύσεων, με στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση των αδυναμιών που αντιμετωπίζει ο κλάδος στην Ελλάδα. Ο Δρ. Αμδίτης παρουσίασε τα οφέλη και τις προκλήσεις που προκύπτουν από την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στην ελληνική εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο Σωτήρης Παυλέας, σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της Γραμματείας για τις μεταφορές και την εφοδιαστική στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής Έρευνας και Καινοτομίας για την Έξυπνη Εξειδίκευση (2014-2020). Ο Γεώργιος Μαλινδρέτος, επίκουρος καθηγητής Εφοδιαστικής του Χαροκόπειου Παν/μίου και μέλος Δ.Σ. του Ινστιτούτου Logistics Management Ελλάδος (ILME), παρουσίασε τις διεθνείς ερευνητικές τάσεις στα logistics αλλά και τις αντίστοιχες προοπτικές της Ελλάδας. Ο Γ. Μαλινδρέτος τόνισε ότι η τεχνολογία αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης στον τομέα της εφοδιαστικής και προέβαλε την ανάγκη για ένα ολιστικό σχέδιο δράσης, που θα περιλαμβάνει όλους τους σχετικούς τομείς.

Η σημαντικότερη συνεδρία είχε θέμα: «H Χρήση των ΕΣΜ στις Εμπορευματικές Μεταφορές: ένα υποβόσκον δυναμικό», στη διάρκεια της οποίας οι Μιλτιάδης Προβατάς διευθυντής Στρατηγικής Μεταφορών του Υπουργείου Μεταφορών, Αθανασία Τσέρτου υπεύθυνη ερευνητικών έργων στο ΕΠΙΣΕΥ , Γιάννης Κανελλόπουλος μηχανικός πληροφορικής στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά , Απόστολος Μπιζάκης διευθύνων σύμβουλος της TREDIT, Κωσταντίνος Χανιώτης πρόεδρος της Telenavis, Βασίλης Μιζάρας διευθύνων σύμβουλος της INFOTRIP και εκπρόσωπος της SWARCO και Διονύσης Γρηγορόπουλος γενικός διευθυντής της LogisticsWay και πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Βιομηχανιών Ψύχους & Logistics, παρουσίασαν τα εμπόδια και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας φορείς καθώς και τη σημασία της χρήσης των ΕΣΜ για την αντιμετώπισή τους.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών αλλά και η σημασία της προώθησης συνεργατικών λύσεων, οι καλές πρακτικές των επιβατικών μεταφορών και πως αυτές μπορούν να εφαρμοστούν στις μεταφορές φορτίων, η σημασία των τεχνολογιών επικοινωνιών και πληροφορικής στα logistics (π.χ. εφαρμογές παρακολούθησης και προσδιορισμού θέσης, χρήση Συστημάτων Διαχείρισης Κυκλοφορίας στους λιμένες και στο οδικό δίκτυο με το οποίο αυτοί συνδέονται κ.ά.) αλλά και οι προκλήσεις και δυνατότητες που προκύπτουν από την αυτοματοποίηση των οχημάτων σε τερματικούς σταθμούς εμπορευματοκιβωτίων. Τη συζήτηση συντόνισε η Γεωργία Αϋφαντοπούλου αναπληρώτρια διευθύντρια στο Ινστιτούτο Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ.

Οι εργασίες της Συνάντησης ολοκληρώθηκαν με τη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης για την «Ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ των διαφόρων τρόπων μεταφοράς και τις επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα». Ση συζήτηση συμμετείχαν οι Αλέξης Σιώρης διευθυντής εμπορευματικής ανάπτυξης του ΔΑΑ και αντιπρόεδρος στο ILME, Βίκυ Τσακλάνου διευθύντρια ανάπτυξης της PCDC , Στέλιος Αρχοντάκης περιφερειακός διευθυντής νοτιοανατολικής Ευρώπης συμβατικών μεταφορών στην εταιρεία Schenker, Ελένη Τυρογιάννη πολιτικός μηχανικός στην Αττικές Διαδρομές , Ελένη Πέππα μηχανολόγος μηχανικός, μέλος του Δικτύου Καινοτομίας του ΣΕΒ και Αντώνιος Γυπάκης συντονιστής πλατφόρμας της ΓΓΕΤ για τις μεταφορές και την εφοδιαστική Αλυσίδα. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν οι βασικές καινοτομίες και εφαρμογές που αναμένεται να επηρεάσουν τα logistics έως το 2020/2030, ο αντίκτυπος των ICT/ΤΠΕ τεχνολογιών για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των logistics και τα βασικά εμπόδια στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό των logistics στην Ελλάδα (π.χ. θεσμοθέτηση, τυποποίηση, διαμόρφωση και εφαρμογή πολιτικής, κίνητρα από την πολιτεία, κ.ά.).

 

 

MANAGEMENT

SUPPLY CHAIN AWARDS 2020, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΙΑ ΣΤΗΝ EΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗ, ΣΤΑ LOGISTICS ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Διανύοντας μια περίοδο γεμάτη προκλήσεις για τον κλάδο, τα Supply Chain Awards 2020 πρόκειται να αναδείξουν τους κορυφαίους της εφοδιαστικής αλυσίδας, των Logistics και των μεταφορών, για 5η χρονιά. Σ...

ON LINE ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ YES FORUM ΓΙΑ ΤΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο 10ος διαδικτυακός ανοιχτός διάλογος του YES FORUM πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιουλίου, ολοκληρώνοντας έτσι, εν όψει του Αυγούστου, την πρωτοβουλία της ομάδας, η οποία «γεννήθηκε» το Μάρτιο, εξαιτίας ...

«GREECE MEETS GERMANY» ΣΤΗΝ 85Η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Γερμανικοί όμιλοι και θυγατρικές τους στην Ελλάδα, φορείς της παραγωγής και του εμπορίου καθώς και της ελληνογερμανικής συνεργασίας, υπουργεία και φορείς του γερμανικού Δημοσίου, μελετητικά και ερευνη...

Κλείσιμο [X]