ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ LOGISTICS

ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΝΕΑ ADR 2017

ΗΜΕΡΙΔΑ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ LOGISTICS ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Ημερομηνία Δημοσίευσης: 07/09/2017

 

Χρήσιμη ενημέρωση για τη διαχείριση των επικίνδυνων εμπορευμάτων, με κορυφαίους ομιλητές, έκανε η Ελληνική Εταιρεία Logistics σε εκατοντάδες επαγγελματίες που συμμετείχαν στη σχετική ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.

Σπρέι, αφροί ξυρίσματος, μανό, γκαζάκια και οινόπνευμα είναι μερικά από τα επικίνδυνα προϊόντα που κυκλοφορούν ευρέως στη ζωή μας. Η διαχείριση αυτών των υλικών, από την παραγωγή τους μέχρι και τη διάθεσή τους στην αγορά, είναι μια δύσκολη αποστολή που απαιτεί εξειδίκευση. Λάθος χειρισμός τέτοιων προϊόντων κατά την αποθήκευση ή τη μεταφορά τους μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, στο περιβάλλον και στην ασφάλεια.

Τις εξειδικευμένες γνώσεις τους μεταλαμπάδευσαν στους εκατοντάδες συνέδρους οι εισηγητές της ημερίδας με τίτλο: «Διαχείριση επικίνδυνων εμπορευμάτων, αποθήκευση, συσκευασία, μεταφορές, νομοθεσία».

Οι βασικές εισηγήσεις έγιναν από τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Logistics κ. Νικόλαο Ροδόπουλο, τον πρόεδρο του ΕΒΕΠ κ. Βασίλη Κορκίδη, τον πρόεδρο του ΠΣΣΑΜΕΕ κ. Χρήστο Σερετίδη και τον πρόεδρο του ΣΥΝΔΕΕL κ. Μανώλη Βιτσαρά.

Στο πρώτο μέρος της εσπερίδας δόθηκε έμφαση στην ευρωπαϊκή σύμβαση ADR που διέπει τις διεθνείς και εθνικές οδικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων και σε ό,τι αυτή συνεπάγεται από υποχρεώσεις, αρμοδιότητες και ευθύνες. Έγινε ο διαχωρισμός των επικίνδυνων εμπορευμάτων ανά κατηγορία και παρουσιάστηκε η σήμανση που χαρακτηρίζει το καθένα απ’ αυτά.

Στη συνέχεια μεταφέρθηκε η εμπειρία διαχείρισης επικίνδυνων προϊόντων και οι πρακτικές που εφαρμόζονται για την απρόσκοπτη και ασφαλή αποθήκευση και διακίνησή τους. Μεγάλη βαρύτητα δόθηκε και στην αναγκαιότητα της ύπαρξης συμβούλου ασφαλούς μεταφοράς επικίνδυνου φορτίου (ΣΑΜΕΕ), την οποία επιβάλλει η νομοθεσία, ενώ αναφέρθηκαν και οι περιπτώσεις για τις οποίες εξαιρείται η παρουσία του. Τέλος, αναφέρθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη μεικτή αποθήκευση επικίνδυνων χημικών.

 

Το δεύτερο μέρος

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης δόθηκαν πληροφορίες για τη χερσαία και τη θαλάσσια μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων, καθώς και για τη διαχείριση του κύκλου ζωής των επικίνδυνων χημικών. Αναφορά έγινε στο σύστημα οδικής ασφάλειας και στο πώς αυτό βοηθάει τις εταιρείες να εκμηδενίσουν τα οδικά ατυχήματα και να ελαττώσουν το λειτουργικό κόστος τους.

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, οι οποίοι αναφέρθηκαν αναλυτικά στη νομοθεσία που διέπει τα επικίνδυνα εμπορεύματα, στις κυρώσεις που επιβάλλονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, καθώς και στον επιμερισμό της ευθύνης στα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Μίλησαν επίσης για την πιστοποίηση που οφείλουν να έχουν οι οδηγοί φορτηγών που μεταφέρουν επικίνδυνα προϊόντα και για τον τρόπο με τον οποίο την αποκτούν, καθώς και για τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα οχήματα για τέτοιου είδους μεταφορές. Ανάμεσα στα άλλα, οι αρμόδιοι του Υπουργείου έδωσαν και την είδηση ότι η ADR 2017, η οποία θα διέπει τις μεταφορές επικίνδυνων φορτίων για την επόμενη διετία, αναμένεται τις προσεχείς ημέρες.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι κ.κ.: Δρ. Γιώργος Χαραλαμπόπουλος (σύμβουλος φόρτωσης ADR/IMDG/IATA-DGR, Group Science), Κωνσταντίνος Σαρρής (Supply Chain Manager, Resoul), Φίλιππος Καλαμπόκης (DG Officer, Synergy), Παναγιώτης Δρούγκας (ΣΑΜΕΕ ADR / IMDG / IATA-DGR, 3S - Safety Service Science), Νικόλαος Μπάκας (γενικός διευθυντής, Quality & Safety), Ευδοκία Ευαγγελάτου (προϊσταμένη Τμήματος Οδικής Ασφάλειας Μεταφορών Επικίνδυνων Εμπορευμάτων & Ευπαθών Τροφίμων, Υ.ΥΠΟ.ΜΕ.) και Ηλίας Πάσιος (Τμήμα Οδικής Ασφάλειας Μεταφορών Επικίνδυνων Εμπορευμάτων & Ευπαθών Τροφίμων, Υ.ΥΠΟ.ΜΕ.).

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης συντόνισε ο κ. Σταύρος Κυριακούλιας (μέλος ΔΣ EEL, Supply Chain - Quality, Safety / Health & Environment Manager South Europe, BEIERSDORF) και το δεύτερο μέρος η κ. Ελένη Μπίτσιου (μέλος ΔΣ EEL, εμπορική διευθύντρια, Synergy). Το γενικό συντονισμό είχε ο κ. Αλέξης Αλεξίου (αντιπρόεδρος οικονομικών EEL, Logistics Manager, Alpha Grissin).

Η εσπερίδα τέλεσε υπό την αιγίδα του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, το οποίο παραχώρησε ευγενικά την αίθουσα εκδηλώσεών του, ενώ είχε και την υποστήριξη του ΠΣΣΑΜΕΕ. 

 

 

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

Η Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Environment) και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ) ανακοινώνουν σήμερα την παράταση έως την Παρασκευ...

ΙΣΧΥΡΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ “ELEC.TEC” ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΣΕΗ

Μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία αναλαμβάνει η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης “Elec.Tec 2018” από τις 23 ως τις 26 Φεβρουαρίου 20...

SPACE HELLAS: ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ΡΑΝΤΑΡ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Η εγκατάσταση του ραντάρ θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Γκρίβιτα της Ρουμανίας, με στόχο την πλήρη κάλυψη της επιφάνειας της χώρας και συγκεκριμένα της οροσειράς των Καρπαθίων, η οποία μέχρι σήμερα δεν ...